Mobning og Trivsel
Mobning og Trivsel var Mary Fondens første indsatsområde. Det stod tidligt klart, at kampen mod social isolation også er en kamp mod mobning, fordi mobning handler om at udstille og udskille. I Mary Fonden har vi valgt at forebygge mobning gennem et fokus på trygge fællesskaber. Vi tror på, at stærke børnefællesskaber er den bedste vej uden om mobningen og ind i fællesskabet.
Mary Fondens vision inden for indsatsområdet Mobning og Trivsel er, at alle børn og unge skal kunne leve et liv, hvor de trives socialt, og hvor de føler sig som en accepteret og værdifuld del af fællesskabet.
Det er Mary Fondens mission at skabe trygge børnefællesskaber og samtidig styrke børns sociale kompetencer og deres evne til at bidrage til og indgå i disse, fra de er helt små.
Gennem udbredelse af viden, konkrete redskaber og helhedsorienterede projekter, primært i formaliserede fællesskaber, styrker vi børnenes sociale trivsel og forebygger og afhjælper mobning blandt børn. Vi skaber håb for børn, der føler sig uden for fællesskabet – og de voksne omkring dem, ved at vise, at der er en vej tilbage i fællesskabet, og ved at motivere alle i fællesskabet til at tage ansvar for det.
Fakta om Mobning og Trivsel
Mobning er et reelt problem for mange børn.
- Den nationale trivselsmåling fra skoleåret 2023/24 viser, at 4.-9. klasseelevers generelle trivsel har været nedadgående siden 2015. Alene fra året før er andelen af elever, der udtrykker høj trivsel faldet fra 87,5 % til 86,1 %. Tilsvarende er andelen af elever med lavere trivsel steget fra 12,5 % i skoleåret 2022/2023 til 13,9 % i 2023/2024 (Trivselsmålingen, Børne- og Undervisningsministeriet, 2023/2024).
- 13,3 % af eleverne i 4.-9. klasse har oplevet mobning ifølge trivselsmålingen fra 2023/24. I 2021/22 var det 9,9 procent af eleverne i 4.-9. klasse (Trivselsmålingen, Børne- og Undervisningsministeriet, 2023/2024).
- Flere børn og unge (9-17 år) oplever en hård tone og at blive ekskluderet online. 29 % har oplevet, at andre har talt eller skrevet negativt om dem på nettet (hadefuldt eller sårende). I 2021 var det 18 %. 21 % har oplevet at blive holdt udenfor på sociale medier eller i online spil. I 2021 var det 9 % (Børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og andre ubehagelige oplevelser online, Epinion, 2024).
- 9 % er stoppet til en fritidsaktivitet på grund af drilleri eller mobning (CUR, Fritidslivet for 3.-6. klasse – En rapport om trivsel, omvalg og fællesskaber”, 2020).
- Mobning handler ikke om enkeltindivider, men om dynamikker i gruppen. Mobning kan forebygges allerede i børnehaven (Søndergaard, D.M. og Kofoed, J. (red.), Hans Reitzels forlag, 2009).
Viden
Find alle de de analyser og evalueringer, Mary Fonden selv har sat i gang på indsatsområdet Mobning og Trivsel.
Seneste nyt på området
Læs mere om Mary Fondens seneste aktiviteter på indsatsområdet Mobning og Trivsel.