De fleste danske forældre har formentlig prøvet at ræse gennem en godnathistorie uden at kunne huske historien eller i hvert fald detaljerne bagefter. Mange har nok også prøvet at oversætte svære ord til hverdagssprog ud fra den gode intention, at barnet skal kunne forstå det hele. Men historierne rummer meget mere dialog, end den traditionelle højtlæsning lægger op til, og for børn er ét ord ikke sværere end et andet – det handler bare om at få dem brugt. Gennem afbrydelser, spørgsmål, samtale og leg lærer børnene nye ord og begreber.
”Vi er på BogForum for at gøre danskerne opmærksomme på, at der nu findes et konkret materiale, der kan styrke børnehavebørns kommunikative kompetencer. Samtidig ser vi messen som en mulighed for også at inspirere de danske forældre og bedsteforældre til at læse på en mere inddragende måde – både fordi det giver børnene en god sproglig forståelse, men også fordi det er sjovt,” siger Helle Østergaard, Mary Fondens direktør.
På Mary Fondens stand i Børneområdet vil det bl.a. være muligt at konkretisere og dramatisere gode ord, tømme en tegning for ord eller simpelthen få 10 gode råd til, hvordan man læser på en sjovere og mere involverende måde med sine børn.
LæseLeg er et pædagogisk redskab, som Mary Fonden – i samarbejde med eksperter på feltet – har udviklet til brug i danske børnehaver. LæseLeg baserer sig på metoden dialogisk læsning, der i international forskning har vist sig at have en veldokumenteret effekt i forhold til at øge børns ordforråd og styrke deres kommunikative kompetencer og dermed vejen ind i fællesskabet.
Følgeforskningen tilknyttet LæseLeg viser samme positive resultater – børnenes kommunikative kompetencer forbedres markant, og pædagogerne oplever, at børnene får mod til at bruge sproget og til at indgå nye venskaber. Det Obelske Familiefond er finansiel samarbejdspartner i LæseLeg, der indgår i Mary Fondens arbejde for at bekæmpe social isolation.
Mary Fonden har i år indgået et samarbejde med BogForum, der gør det muligt at vise LæseLeg frem til alle læselystne besøgende på årets messe.
LæseLeg kan bestilles af børnehaver på www.læseleg.dk. LæseLeg-pakken består bl.a. af fire udvalgte børnebøger, faghæfte, instruktions-dvd og boghæfter og koster 850 kroner.
Eksperter tilknyttet LæseLeg
Lektor Dorthe Bleses, leder af Center for Børnesprog, Syddansk Universitet
Lektor Stig Broström, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet
Professor Anne Holmen, Center for Internationalisering og Parallelsproglighed, Københavns Universitet
Professor m.s.o. Kristine Jensen de López, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet
Jette Løntoft, sprogvejleder
Leder Peter Mikkelsen, Professionshøjskolen UCC, København
Læs mere på www.læseleg.dk.