De seneste år er opmærksomheden omkring ensomhed og de sociale og sundhedsskadelige konsekvenser, der følger ensomhed, vokset. Samtidig er antallet af studier, der undersøger, hvordan vi afhjælper ensomhed, steget markant.
For første gang er de mange effektstudier på området nu samlet i en omfattende systematisk litteraturgennemgang, der bidrager til sikker viden om, hvad der virker og med hvilken effekt.
Litteraturstudiet skal inspirere til nye initiativer og samtidig understøtte beslutningsprocesser og prioritering af aktuelle og kommende indsatser til specifikke målgrupper i Danmark og andre lande.
Fakta om studiet:
- Det største metastudie på ensomhedsområdet
- Screenede mere end 14.000 studier og udførte systematisk evaluering af 136 interventioner
- Studiet opdelte interventionstyperne i fire kategorier: Socialt netværk, social støtte, social og emotionel færdighedstræning og psykologisk behandling
- Der blev fundet signifikant effekt af alle typer interventioner
- Særligt psykologiske interventioner tyder på at have en effekt
- Mens interventioner der alene fokuserer på at udvide netværket tyder på at have en mindre effekt
Formål
At identificere, vurdere og sammenfatte den tilgængelige viden om effekten af interventioner, der har til formål at mindske ensomhedsfølelse. Studiet skal endvidere undersøge hvilke typer af interventioner, der er effektive i forhold til at mindske ensomhedsfølelse.
Om undersøgelsen
Seniorforsker og ekspert i mental sundhed Mathias Lasgaard har i samarbejde med sit forskningsteam screenet mere end 14.000 effektstudier på ensomhedsområdet og systematisk gennemgået og evalueret 136 interventioner, der alle havde som primært formål at mindske ensomhed.
Om udgivelsen
Udarbejdet af: DEFACTUM
Samarbejdspartner: Lauritzen Fonden & Realdania
Udgivelsesår: 2021