En ny undersøgelse, som Wilke har udarbejdet for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed, har spurgt ind til danskernes ensomhed i en række situationer. Tallene viser blandt andet, at særligt de unge voksne i 30’erne føler ensomheden i særlige perioder og hverdagssituationer.
”Ensomhed er et udbredt og tabuiseret problem, og hvis vi vil gøre noget ved det, er vi nødt til at blive klogere på ensomhedens årsager og konsekvenser. Den nye undersøgelse understreger, at ensomhed ikke kun opleves, når man er alene. Mange af os kender til følelsen af ensomhed, når vi er sammen med en masse mennesker, men ikke føler os som en del af selskabet. Undersøgelsen er en påmindelse om, at vi alle kan gøre vores til at bekæmpe ensomhed; ved at være åbne over for mennesker, som ikke allerede er en del af vores fællesskaber,”
fortæller Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Den nye undersøgelse viser, at de 30-39-årige oftere føler sig ensomme end andre aldersgrupper. Hver tiende i denne aldersgruppe har således svaret, at de ofte føler sig udenfor – mens flere end hver fjerde ofte føler sig ensomme, når de er til et arrangement, hvor de ikke kender andre.
Når ensomhedsfølelsen først indfinder sig, er det ikke noget, danskerne taler med hinanden om. Næsten halvdelen taler aldrig eller næsten aldrig med nogen om deres ensomhed. I stedet lader vi os distrahere med tv, bøger eller internet – en tendens, der er signifikant mere udpræget, jo yngre man er.
”Uanset om man er ung, midaldrende eller ældre, kan det være meget grænseoverskridende at opsøge et fællesarrangement eller en aktivitet alene. Derfor opfordrer vi med Danmark Spiser Sammen alle danskere til at invitere en kollega, bekendt eller nabo med til en af de nu flere end 600 fællesspisninger over hele landet – eller hjem til ens eget spisebord. Alle er velkommen, men nogle kan have behov for en invitation for at komme af sted, og det er tanken bag årets fokus på følgeskab,” siger Marie Asserhøj, projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed.