30. april 2015

Unge frygter at blive stemplet som ensomme

Tre ud af fem unge har følt sig ensomme uden at tale med nogen om det, og lige så mange tænker over, hvad andre tænker om dem, hvis de gør ting alene, fx at gå i biografen eller på cafe. Det viser en ny rundspørge blandt godt 250 unge i Mary Fondens Unge Tænketank.  
Ny analyse Ensomhed i Danmark

En ny undersøgelse fra Mary Fondens Unge Tænketank viser, at ensomhed ikke er et fremmed begreb for unge mennesker. En stor del af de unge i tænketanken frygter at blive ensomme, og 6 ud af ti unge har følt sig ensomme uden at tale med nogen om det. Kun ganske få taler med deres venner om ensomhed, og næsten 70 % oplever ensomhed som et tabu.

De unge er i høj grad også bange for, at andre skal tro, at de er ensomme eller ikke har nogen venner. 3 ud af 4 unge synes, at det er ubehageligt at gøre ting alene, hvis mange andre gør dem sammen med andre. De unge tror især, at andre tænker, at de er ensomme, tabere, underlige og ikke har nogen venner, hvis de gør ting alene.

“Ungdomslivet handler om at gøre ting sammen. Det ser vi eksempelvis i ungdomsfilm- og serier, hvor karaktererne hele tiden er sammen med deres venner. Uanset om man er ensom eller ej, kan det væe meget grænseoverskridende at bryde med det billede og for eksempel tage i et træningscenter eller på café alene. Man frygter at blive set som kikset eller ensom,” siger ungdomspsykolog Ida Koch i Kristeligt Dagblad den 28. april 2015 i en artikel om den nye undersøgelse fra Mary Fondens Unge Tænketank.

Udvalgte tal fra undersøgelsen:

77 % frygter nogle gange eller oftere at blive ensom

60 % er nogle gange eller oftere bange for, at andre tror, at de er ensomme

63 % har følt sig ensom uden at tale med nogen om det

62 % taler ikke med deres venner om ensomhed

67 % oplever ensomhed som et tabu

54 % anvender ofte deres mobil, hvis de sidder alene og gerne vil se optagede ud

74 % synes, at det er ubehageligt at gøre ting alene, hvis mange andre gør dem sammen med andre

66 % tænker over, hvad andre tænker om dem, hvis de gør ting alene – af dem tror:

76 %, at andre tænker, at de ikke har nogen venner, hvis de gør ting alene

71 %, at andre tænker, at de er ensomme, hvis de gør ting alene

46 %, at andre tænker, at de er en taber, hvis de gør ting alene

8 %, at andre tænker, at de er modige, hvis de gør ting alene

Læs hele rapporten her.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …