21. december 2015

Unge fra skilsmissefamilier har det svært med julen

"Hvordan er julen i jeres familie? Er I gode til at tale sammen, eller er julen fyldt med dårlig samvittighed?" Ny mini-undersøgelse fra Mary Fondens Unge Tænketank sætter fokus på unges forhold til familien og jul.
Trivsel blandt skilsmissefamilier

Det er ikke kun yngre skilsmissebørn, som synes, at det er hårdt at vælge mellem mor og far i julen. Unge og unge voksne oplever ofte også skår i juleidyllen, hvis forældrene er skilt.

I en ny undersøgelse fra Mary Fondens Unge Tænketank, angiver 11 pct. mellem 15 og 24 år fra skilsmissehjem, at de har dårlig samvittighed over for deres familier i julen, fordi de ikke kan gøre alle glade. Det samme er kun tilfældet for fire pct. af de unge, hvis forældre stadig er sammen.

Unge med skilte forældre oplever også i mindre grad (44 pct.), at ”julen er en dejlig tid”, hvor man ”hygger sig rigtig meget” med familien i sammenligning med deres jævnaldrende fra intakte familier (69 pct.).

Det billede er genkendeligt for psykolog Trine Hjorth Bønnerup, der i Center for Familieudvikling bl.a. arbejder med skilsmisseramte unge og deres familier.

”Julen er en højtid med fokus på familien, og de, som har været gennem svære perioder i familielivet som fx en skilsmisse, mærker mere til det i julen. De unge opfanger og påvirkes af den dårlige stemning og kan – fordi de er lidt ældre – komme til at få pålagt eller påtage sig for meget ansvar for, at julen går op i en højere enhed,” siger hun.

Hver 10. taler ikke med familien

Undersøgelsen viser også, at godt hver 10. unge fra skilsmisseramte familier aldrig ”taler med nogen i deres familie om, hvordan de har det”, mens det kun gælder for fem pct. af de øvrige unge. Også her spiller hensynet til forældrenes følelser ind.

”De unge kan føle sig i klemme i forældrekonflikter og derfor undlade at gøre opmærksomme på egne behov af frygt for at optrappe konflikter eller gøre forældrene vrede eller kede af det. Mange unge vil i stedet – for at undgå loyalitetskonflikten i forhold til forældrene – bruge vennerne til at tale om, hvordan de har det,” fortæller Trine Hjorth Bønnerup.

Hun opfordrer til, at forældre husker at tale med deres børn – også når de er hel- eller halvvoksne – om, hvordan julen bliver god for alle.

Hent hele undersøgelsen.

Kilder:
Undersøgelsen i Mary Fondens Unge Tænketank er gennemført i uge 50. 252 unge i alderen 15-24 år deltog. Læs mere om Unge Tænketanken.

Center for Familieudvikling arbejder for at fremme gode og trygge relationer mellem voksne og børn – også i skilsmisseramte familier. Læs mere på familieudvikling.dk

Mary Fonden og Center for Familieudvikling samarbejder om projektet Kærlig Talt, som sætter relationer, kommunikation og svære følelser på dagordenen i de ældste klasser.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …