6. juni 2012

Tale: Udbredelsen af Kammagiitta – Fri for Mobberi i Grønland

H.K.H. Kronprinsesse Marys tale i forbindelse med udbredelsen af Kammagiitta – Fri for Mobberi i Grønland.
Kammagiitta
Mary Fonden arbejder for at forebygge og afhjælpe social isolation. Vores grundtanke er, at alle har ret til at høre til – uanset hvor man hører til. Grønland har altid haft en særlig plads i min mand Kronprinsens hjerte – og fra mit første besøg – også i mit. Og det har fra etableringen af Mary Fonden været helt naturligt at rette vores projekter mod det grønlandske folk, når det er relevant. Det er mig derfor en stor glæde, at vi i dag kan fejre, at Kammagiitta – Fri for Mobberi nu – efter en succesfuld pilotfase – er et tilbud i børnehaver og skoler i hele Grønland.
Da jeg første gang besøgte Grønland med Mary Fonden, blev jeg introduceret til Den Gode Skole og Den Gode Daginstitution. Den daværende minister Mimi Karlsen præsenterede mig for tankerne bag og ønsket om at videregive det værdigrundlag, som Grønland er bygget på, til de grønlandske børn. Værdierne som byggesten udgjorde allerede dengang en fællesnævner for Kammagiitta – Fri for Mobberi og Grønlands arbejde for børns trivsel. Det var derfor også let at blive enige om, at Kammagiitta – Fri for Mobberi kunne spille en værdifuld rolle i Grønlands institutions- og skoleliv. Arbejdet var i gang – Mary Fonden og Red Barnet kom med et ekstra redskab.
Vores værdier er med os i alt, hvad vi gør – og ikke gør. Når vi stopper op og vurderer, er det her en god ide, er det det rigtige at gøre, så er vores værdier med til at guide os til en beslutning. Børn har brug for forbilleder og inspiration til at skabe deres eget værdigrundlag, og I vores adfærd, vores opdragelse og opbakning er vi med til at støbe fundamentet.
Og børn vil gerne have et medansvar for hinanden og for fællesskabet. Børn er gode til at yde omsorg og være opmærksomme på hinanden. Og har de først forstået værdien af, at alle skal være en del af fællesskabet, så værner de loyalt og kompromisløst om inklusionen. Det ved vi fra følgeforskningen i Fri for Mobberi.
Værdierne er et navigationsredskab, et kompas på vejen gennem livet. Og vi kan som voksne støtte børnene, så de lettere finder vej og ikke farer vild. Kammagiitta – Fri for Mobberi er baseret på fem bærende værdier: Tryghed, tolerance, respekt, omsorg og mod. Gennem værdierne lærer vi børnene, hvad det vil sige at være en god ven. Det handler om at fremme kulturer, hvor der er plads til alle, og hvor mobning ikke er accepteret. Og det handler om en helt ny forståelse af mobning, hvor det ikke er bestemte typer børn, der bliver enten mobbere eller mobbeofre. Det handler derimod om bestemte mønstre i en gruppe, der indbyder til mobning. Jo lavere tolerance i en gruppe, jo mere mobning. Jo højere trivsel, jo mindre mobning – uanset hvilke børn, der er en del af fællesskabet.
Al forskning og erfaring viser, at jo før man sætter ind over for mobning, jo mindre bliver både de personlige og samfundsmæssige omkostninger. Så selv om mobning heldigvis sjældent er et stort problem allerede i børnehaven, så styrker den tidlige indsats fundamentet for et mobbefrit skoleliv senere i børnenes liv. Det betaler sig at sætte tidligt ind – på kort sigt, fordi børnene oplever øget trivsel, og på lang sigt, fordi børnenes chance for at være en del af fællesskabet i fremtiden forbedres.
Sidste år markerede vi i Sisimiut, at det var lykkedes – med mange gode kræfters hjælp – at gøre Kammagiitta – Fri for Mobberi til de grønlandske børns antimobbeprogram – med Grønlands behov og ønsker i centrum. Og i dag fejrer vi, at Kammagiitta – Fri for Mobberi er ude i børnehaver og skoler i hele landet. Det har været et samarbejde på tværs af landegrænser, sprog og kulturer med sigtet at nå ud i alle hjørner af et stort land med en spredt befolkning.
Jeg vil gerne takke alle, der har medvirket til, at vi kan stå her i dag. Departementet, KANUKOKA, kommunerne, forebyggelseskonsulenterne, testskolerne og testbørnehaverne,LEGO Fonden og Red Barnet. Vi har sammen skabt et projekt, der tager afsæt i de grønlandske værdier, og som fremadrettet kan bidrage til Grønlands arbejde for børns trivsel. Jeg vil gerne takke det grønlandske folk for den åbenhed, vi har mødt, og jeg vil ønske jer held og lykke på rejsen mod gode børnefællesskaber. Med værdierne som kompas og retten til at høre til som destination.
God fornøjelse!

Relaterede nyheder

Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …