Kære alle sammen, kære spillere, trænere, ledere og forældre
Jeg er rigtig glad for at kunne være her i AaB i dag. I er en superligaklub, regerende pokal- og Danmarksmestre. Det genererer stolthed, ambitioner og klubånd. Og der er sikkert mange af jer, der er her i dag, som drømmer om at spille sig til en plads på AaBs førstehold. Men uanset om man bliver superligaspiller eller spiller mere for sjov, så starter alle fodboldoplevelser det samme sted; ved lysten til og glæden for spillet.
For langt de fleste børn og unge handler sport om at have det sjovt, om at være med og om at være en del af fællesskabet. En del af holdet. Vi har spurgt en masse børn i en ny undersøgelse, hvad der betyder mest for dem. ”At blive bedre” og ”at have det sjovt” topper listen. Og 98 ud af 100 glæder sig altid eller ofte til at komme til træning.
Men vi ved også, at glæden ved træning ikke er en selvfølge for alle børn. Blandt de børn, vi talte med, svarede hver tredje pige og hver fjerde dreng, at de har følt sig udenfor på deres nuværende hold. Og vi ved fra vores undersøgelser, at alt for mange børn bliver drillet til en fritidsaktivitet, og at hvert 8. barn helt er stoppet pga. drillerierne.
Fodbold skulle gerne være et frirum for alle. Men hvis man er ham, der altid står på sidelinjen og ser på, som aldrig bliver spillet, eller som bliver hånet, når det ikke lige lykkes, så bliver åndehullet til en mavepuster. Hvis man er hende, der aldrig har nogen at køre med til kamp, så går fodbolden fra at være opbyggelig til at være nedbrydende.
Mobning sker ikke kun i skolen – det foregår også i fritiden. I skolerne har man længe arbejdet målrettet med trivsel. I fritidslivet kan vi måske godt komme til at tage trivslen lidt for givet. Alle er der jo af egen fri vilje og på grund af deres interesse for sporten. Men det gode fællesskab kommer ikke af sig selv – det skal også trænes. Hvis vi voksne – trænere og forældre – støtter børnene i at udvise tolerance, respekt, omsorg og mod til at være en god ven, så er der ikke plads til mobning – og så er der plads til alle på holdet.
I Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden er vi enige om, at alle børn har ret til at trives – også i fritiden. Derfor har vi skabt Klubfidusen, som I netop har taget hul på her i AaB. Klubfidusen handler om at skabe en klubkultur, hvor alle kan føle sig velkomne. Om at gå fra hold til sammenhold. Og alle har en rolle at spille – bestyrelsen, trænerne, spillerne og deres forældre. Alle skaber I den kultur, som bliver klubbens.
Jeg ved, at I har tradition for at værne om det gode sammenhold her i AaB. Og I er et bevis på, at der med et godt sammenhold også følger gode resultater. Med Klubfidusen håber vi på at gøre det nemmere – og forhåbentlig lidt sjovere – at arbejde målrettet med trivslen – både på og uden for banen. Så til alle jer, der bærer AaB i hjertet – husk, før alt andet kommer fællesskabet og fodboldglæden.
Jeg glæder mig meget til at se jer demonstrere nogle af Klubfidusens øvelser senere – og ikke mindst at opleve jeres samspil og sammenhold på nært hold.