25. april 2016

Tale: Danmark spiser sammen

Kronprinsessen igangsatte fællesspisningen i Nørrebrohallen i København og satte sig til bords med de 400 gæster.
Tale: Danmark spiser sammen i Nørrebrohallen

Godaften.

Der findes ikke én opskrift på det gode måltid. Men der findes nogle faste ingredienser. Der skal være noget god mad, og der skal helst være nogen at dele den med. Det gode måltid er en anledning til at være sammen med andre mennesker. Der er noget om, at vejen til vores hjerte går gennem vores mave – det gælder ikke kun mænd – i hvert fald ikke for mit eget vedkommende. Når vi deler et måltid, er det en gestus og en meget konkret måde at invitere andre tæt på. Vi deler med andre ord ikke bare et måltid, men en stund af nærvær.

I aften tilbringer vi den stund sammen. I aften spiser Danmark sammen. Folkebevægelsen mod Ensomhed afholder med støtte fra Nordea-fonden fællesspisninger i Aalborg, i Aarhus, i Varde, i Odense og her i Nørrebrohallen. Lige nu har godt 2.000 mennesker netop sat sig til bords for at dele aftenens måltid med nye ansigter. Det er imponerende, og det siger noget om måltidets evne til at samle os.

I min egen familie er aftensmåltidet også et samlingspunkt. Efter morgenmaden spredes familien ofte i alle retninger, men ved middagsbordet samles vi igen. Måltidet er en anledning til at fortælle og til at lytte – der har måske været en ekstra god leg i børnehaven eller en særlig svær opgave i skolen – med fire børn er der mange historier, der skal fortælles, og det kan være svært at blive opdateret hele vejen rundt. Det er derfor også noget af en ekstra udfordring, når Vincent midt i talestrømmen udbryder ”Stilleleg!”. Det giver godt nok Frederik og mig et øjebliks ro til at udveksle et par ord – for vi har for længe siden meldt os ud af den leg, men det bliver kun et par ord, fordi stilheden varer sjældent længe.

En ny undersøgelse har spurgt ind til danskernes aftensmåltid. Rigtig mange af os spiser sammen med nogen hver dag eller næsten hver dag. Men hver fjerde savner nogen at spise aftensmad med. Og når vi spiser alene, sætter vi os ofte foran fjernsynet eller tjekker mobilen imens. Vi lader os underholde, måske fordi noget mangler.

Ensomhed handler netop om savnet af mennesker i ens liv – om ikke at have den kontakt til andre, som man har behov for. Vores behov er ikke nødvendigvis ens – for nogen er det i orden at spise for sig selv hver aften, mens andre føler et voldsomt savn ved at sidde alene. Men uanset behov er det rart at have et valg – at kunne vælge at spise sammen med andre, når man har lyst.

I aften spiser vi sammen, og vi er ikke de eneste. På danmarkspisersammen.dk ligger allerede flere hundrede små og store fællesmåltider – og alle kan være med. Organisationer, kommuner, kirker, skoler, virksomheder og privatpersoner har inviteret. Fx har Susanne Bruun i Fåborg inviteret på grydestegt kylling med kartofler og agurkesalat, Angelina Owino inviterer på italienske kødboller af oksekød i Vejle, og Rose inviterer sammen med sin søn på 9 år på chili con carne i Nivå. Det er opløftende at se den interesse og åbenhed, der er for at støtte op om ”Danmark spiser sammen”.

I Mary Fonden er vi en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed og den ambitiøse og værdifulde vision om at halvere ensomheden i Danmark inden 2020. Jeg tror, godt jeg kan sige på alle involveredes vegne, at det har været en spændende og til tider lidt udfordrende rejse at gøre Folkebevægelsen til det, den er i dag, men vi er nået langt sammen, og alles bidrag har været med til at bringe os hertil.

Jeg har glædet mig til i aften. Til god mad, godt selskab og tid til at nyde begge dele.

Velbekomme!

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …