1. maj 2017

Råd til Livet peger i den rigtige retning

Råd til Livet giver voldsudsatte kvinder bedre trivsel og greb om deres aktuelle økonomiske og juridiske situation – og virkningen ser ud til at fastholdes over tid. Det er der blevet kastet lys på i en ny evaluering af projektet.
Råd til Livet

Råd til Livet er gratis og uvildig social, økonomisk og juridisk rådgivning til kvinder, der har været udsat for vold. At rådgivningen har en positiv effekt for de kvinder, som modtager rådgivningen, viser samtlige evalueringer, der er blevet lavet af projektet, siden det så dagens lys i Mødrehjælpen i 2009 og på de første krisecentre i 2010. Formålet med den seneste evaluering Evaluering af de langsigtede virkninger af Råd til Livet har været at se på, om de råd og redskaber, der gives i rådgivningen, har en effekt på længere sigt.

Det er Oxford Research, der har udført evalueringen. Datagrundlaget for evalueringen er spørgeskemaer udfyldt ved opstart og afslutning af rådgivningsforløb, og herudover spørgeskemaundersøgelse henholdsvist to og fire måneder efter endt rådgivning. Udover det kvantitative materiale er der udført kvalitative interviews med seks kvinder, som har modtaget rådgivning i Råd til Livet.

Konklusionerne begrænses af kravet om flere målinger på samme person. Da det er en sårbar målgruppe, har det, som ventet, været svært at sikre tilstrækkeligt mange svar i alle nedslagspunkter. Reelt har undersøgelsen således kun kunnet følge ti brugere af Råd til Livet helt til dørs, og denne lave svarprocent gør det svært at lave statistiske generaliseringer. Undersøgelsen giver dog stadig vigtig viden og indsigt i virkning og udvikling over tid, og den er med til at tydeliggøre hvor store individuelle forskelle, der gemmer sig under gennemsnitstallene.

Råd til Livet har en betydelig virkning hos brugerne

Evalueringen viser, at rådgivningen i Råd til Livet virker hos de kvinder, som er en del af evalueringen. Rådgivningen har en betydelig virkning i den periode, kvinderne får den, og denne virkning fastholdes på langt sigt. Virkningen falder en smule efter endt rådgivning, men kommer aldrig under niveauet fra rådgivningens start.

En interessant indsigt fra evalueringen er, at det juridiske overblik fortsætter med at stige efter endt rådgivning. Det kan muligvis forklares ved, at kvinderne her får nogle konkrete redskaber, som de kan bruge videre frem. En anden forklaring kan være, at de løbende har haft mulighed for at handle på de råd, de har fået i løbet af rådgivningen, da for eksempel forældremyndighedssager kan være en langstrakt affære.

En anden vigtig pointe i evalueringen er, at den øgede trivsel (vurderet ud fra de kvalitative data) både tilskrives den konkrete faglige rådgivning, men også i høj grad, det personlige møde med en professionel rådgiver. Samme tendens var gældende i evaluering af krisecentrene fra 2013, hvor empowerment (faglig rådgivning og redskaber) og anerkendelse (den professionelle, uvildige rådgivning) viste sig at være to centrale elementer i virkningen af Råd til Livet.

Bedre overblik skaber øget trivsel

De positive takter fra den nye evaluering bakkes op af tal fra Mødrehjælpens årsrapport 2016. De viser, at 66 % af brugerne (i gennemsnit) af Råd til Livet oplever en øget trivsel, fra de starter, til de slutter rådgivningen. Trivsel forbedres blandt andet, fordi de får et bedre overblik over deres økonomi (55 %) og over deres juridiske rettigheder (66 %).

En evaluering af krisecentrene fra 2013 viste, at også her oplever kvinderne bedre overblik over deres økonomiske og juridiske situation. Noget af det, der virker i rådgivningen, er blandt andet erkendelse og indsigt i egen situation, men i høj grad også anerkendelsen fra de frivillige, professionelle rådgivere.

Evalueringen af langtidseffekterne vil, som tidligere evalueringer og statistik, indgå i den løbende udvikling af projektet, så endnu flere voldsudsatte kan få mere ud af Råd til Livet i fremtiden.

Læs mere om Råd til Livet.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger …