Screening for voldsomme konflikter og vold i familier med små børn
Sammen uden vold – Småbørnsforældre er et udviklingsprojekt, der styrker den tidlige forebyggelse af vold i familien og forbedrer støtten til småbørnsfamilier, der lever med voldsomme konflikter eller partnervold.
Under graviditet og ved familieforøgelse kan partnervold opstå og eskalere. Det påvirker hele familien, og kan have store konsekvenser for barnets trivsel og udvikling.
Derfor har Mary Fonden i samarbejde med Ole Kirk’s Fond og Dialog mod Vold udviklet en model for, hvordan sundhedsplejersker screener for voldsomme konflikter og vold på deres rutinemæssige besøg i løbet af barnets første år.
Sundhedsplejersker i de fem samarbejdskommuner: Albertslund, Glostrup, Hvidovre, Helsingør og Høje-Taastrup bliver uddannet i at bruge screeningsmodellen og i at rådgive og henvise forældre, der oplever voldsomme konflikter eller vold, videre til den relevante hjælp.
Ved at gøre screening for voldsomme konflikter og vold til en naturlig del af sundhedsplejerskernes arbejde, er det muligt at hjælpe familien tidligt i barnets liv og give barnet en mere tryg begyndelse på livet.
Gruppeforløb i hver kommune
Som en del af projektet opstartes et gruppetilbud i hver kommune til forældre, der oplever voldsomme konflikter eller partnervold. Gruppeforløbet er målrettet begge forældre og fokuserer på konflikthåndtering og på at give forældrene viden om vold.
Formålet er at give forældrene redskaber til at forebygge en eskalering af deres konflikter, og dermed fremme trivslen hos hele familien og ikke mindst det lille barn.
Konflikthåndterings-gruppeforløbet ledes af en sundhedsplejerske og en familiebehandler/socialrådgiver i kommunen og bygger på ’kollaborativ psykoedukation’, hvor parret sammen arbejder om at forstå og genkende voldens udtryk med et fokus på følelsesregulering, gensidig forståelse, familiedannelse, åben kommunikation og mentalisering.
Bygger på tidligere erfaringer
Sammen uden vold – Småbørnsforældre bygger på erfaringer fra projektet Sammen uden vold – Gravide, der er en del af God start på familielivet, et samarbejde mellem Mary Fonden, Østifterne, Dialog mod Vold og Amager og Hvidovre Hospital. Siden 2020 har jordemødre på Amager og Hvidovre Hospital screenet gravide for voldsomme konflikter og vold og hjulpet dem videre til et liv uden vold.
Sammen uden vold – Småbørnsforældre kører indtil 2025 i de fem pilotkommuner, hvor både screeningsmodellen og gruppeforløb evalueres løbende med henblik på efterfølgende at blive udbredt til kommuner i hele landet.
Tal fra midtvejssevaluering:
- 81 familier blev fra marts 2023 til december 2023 screenet positiv for voldsomme konflikter eller vold på tværs af de fem kommuner
- Det svarer til, at 3 % af familierne screener positivt for voldsomme konflikter og/eller vold ved første screening og 4 pct. ved anden screening
- 91 % af de adspurgte sundhedsplejersker svarer, at de altid eller ofte screener for voldsomme konflikter og vold ved den første screening ved 2 måneders besøget
- 75 % af småbørnsforældrene giver udtryk for, at det er fint at blive spurgt ind til voldsomme konflikter og vold.
- 7 % af småbørnsforældrene oplever, at det er grænseoverskridende at blive spurgt ind til emnet
Midtvejsevalueringen er udført af Analytisk Fællesskab
Sammen uden vold – Småbørnsforældre består af:
- En screeningmodel for opsporing af voldsomme konflikter og vold til sundhedsplejersker
- Opkvalificering af sundhedsplejersker, som undervises i vold i nære relationer af psykologer fra Dialog mod Vold
- Rådgivning og hjælp til familier, der screenes positive
- Visiterende samtaler til gruppeforløb
- Konflikthåndteringsgrupper til par, der lever med voldsomme konflikter og vold, som ønsker forandring
- Fokus på at skabe nye procedurer og arbejdsgange, som sikrer, at sundhedsplejersker og familier kender deres handlemuligheder
En god start er afgørende
De første 1.000 dage af et barns liv er afgørende for, at barnet får et sundt fundament at bygge livet på.
Opkvalificering
Sundhedsplejersker uddannes i at screene og rådgive forældre på deres rutinemæssige besøg. De har en screeningsguide og hver forældre-par får udleveret en informationsfolder.
Sammen uden vold – Småbørnsforældre sker i samarbejde med: