9. april 2020

Påske i en corona-tid

Mary Fondens formand H.K.H. Kronprinsessen sender en påskehilsen med afsæt i nogle af de udfordringer, corona-krisen bringer med sig.
Et minde fra en tidligere påske

De sidste fire uger har været noget af det mest anderledes og voldsomme, jeg har oplevet. Sådan tror jeg, de fleste af os har det. Vores velkendte verden og hverdag er pludselig blevet en helt anden.

Nu er det påske, og også den bliver fuldstændig anderledes, end den plejer at være.

Noget af det, der påvirker mig allermest, og som jeg også kan se rammer mange andre, er afsavnet af venner, familie, kolleger og andre, der normalt spiller en rolle i vores hverdag. Det kan blive endnu tydeligere for os netop nu i påskedagene, hvor vi plejer at samles med de nærmeste.

Vi mærker måske lidt af det afsavn, som mange mennesker i vores samfund lever med til daglig. Ensomhed er nemlig hverdagskost for en del danskere. Det gælder blandt andet for en stadig stigende andel af vores unge. Flere føler sig ensomme og savner nære relationer i deres liv. Sådan var det inden corona-krisen, men der er en risiko for, at det vil blive endnu værre nu.

I Mary Fonden har vi igennem de sidste mere end 10 år arbejdet for at bekæmpe ensomhed og social isolation i det hele taget. Derfor er vi også meget opmærksomme på de konsekvenser, krisen uden tvivl vil have for ensomhed blandt danskerne.

Men det er faktisk ikke kun ensomheden, der er i fare for at stige netop nu. Noget tyder også på, at der er en risiko for, at omfanget af vold i familien er stigende. Vi ved, at stress og pres kan eskalere vold i et parforhold. Og når familien er under samme tag dag ud og dag ind uden at få et afbræk, kan volden bliver endnu voldsommere og uudholdelig – både for den voldsudsatte og for de børn, der er vidne til volden.

Også eksklusion fra fællesskaber og mobning, kan påvirke børn i denne tid, på trods af at skolerne er lukkede. Følelsen af at være på kanten af fællesskabet eller udenfor forsvinder ikke, fordi skolerne lukker fysisk. Dynamikkerne kan leve videre digitalt og arbejdet med trivsel i skolerne bør derfor stadig være i fokus.

I Mary Fonden gør vi lige nu alt, hvad vi kan, for at arbejde videre med vores projekter og programmer, selvom Danmark er lukket ned – og vil være det et godt stykke tid endnu. For vi ved, at så snart Danmark åbner op igen, er der brug for, at vi er med til at skubbe på, at gode, stærke og sunde relationer og fællesskaber kan genoptages, nyetableres og vare ved.

Hvis vi skal komme igennem krisen sammen og afhjælpe konsekvenserne på den anden side, kommer det til at kræve noget af os alle sammen.

Jeg ser allerede rigtig mange gode initiativer fra organisationer og enkeltpersoner, der gør, hvad de kan for at række ud til dem, der lider størst socialt afsavn lige nu. Det glæder mig virkelig meget, og jeg håber, at vi fortsat vil stå sammen, selvom vi ikke må være fysisk tæt på hinanden.

Måske det lidt større pusterum i påsken kan være anledning til at give et ekstra ring til en, der sidder alene eller til at sende en venlig hilsen på andre måder. En lille gestus, der sender et signal om, at ’du er ikke alene’ kan gøre en stor forskel.

God påske.

H.K.H. Kronprinsesse Mary

Af:

Bodil Liv Holm

Relaterede nyheder