
Unge, der har deltaget i Lift, oplever generelt en positiv udvikling i deres følelse af ensomhed og deres motivation til at søge hjælp. En ny delevalueringen viser blandt andet, at andelen af unge, der føler, de kan gøre noget ved deres ensomhed, er steget markant – fra 24 til 46 procent efter bare to måneder i Lift. De unge oplever samtidig en positiv udvikling i deres selvbillede, og mange oplever at blive bedre til at sætte ord på deres følelser og række ud efter hjælp.
“Det er en meget positiv evaluering, som bekræfter os i, at vi kan gøre en forskel for mange unge, der oplever ensomhed, når vi arbejder helhedsorienteret, ambitiøst og på tværs af aktører,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Hun fremhæver betydningen af det stærke, lokale samarbejde:
“Der er mange lokale aktører, der samarbejder for at få Lift til at lykkes – og deres engagement gør forskellen. Som det fremgår af evalueringen, er der unge, som har oplevet ensomheden som altoverskyggende og ikke havde mod på at søge hjælp, men som nu står et andet sted med et nyt mod og en tro på, at de kan få det bedre. Det var ikke muligt uden de tre kommuner, Lift-vejledere, uddannelsesinstitutioner, afhjælpende tilbud og andre lokale aktører, som har løftet et stort ansvar og gjort planer til virkelighed.”
Hjælpen gør en forskel for dem, der har mest brug for den
Siden opstarten har over 6.300 unge i de tre kommuner udfyldt Lifts opsporingsværktøj, og 13 procent af dem er blevet tilbudt støtte, fordi de viser tegn på svær ensomhed. 182 unge har takket ja til en samtale med en Lift-vejleder, og efter to måneder har 59 procent af disse unge opsøgt yderligere hjælp eller støtte.
Netop det at finde de unge, der har allermest brug for hjælp, men som sjældent selv rækker ud, har været en væsentlig udfordring, som Lift har adresseret.
“Vi kan se, at vi lykkes med at opspore unge, der oplever svær ensomhed. Vi har hele tiden vidst, at mange unge kæmper med ensomhed, men det har været svært at finde frem til dem – og de opsøger ofte ikke selv hjælp. Med Lift ser vi ud til at nå dem. Og samtidig viser evalueringen, at det virkelig rykker noget, når de får mulighed for at tale med en Lift-vejleder og tilbydes støtte, der er tilpasset deres behov,” siger Helle Østergaard.
Præcis opsporing i trygge rammer er afgørende
En hjørnesten i Lift er systematisk opsporing af unge, der oplever svær ensomhed. Det har fra starten været afgørende, at programmet målretter indsatsen mod de unge, der har et reelt behov for støtte – og ikke spreder sig for bredt til dem, der blot viser mindre eller periodiske tegn på ensomhed. Derfor er opsporingsværktøjet udviklet i samarbejde med førende eksperter og internationalt valideret.
Opsporingen foregår typisk i undervisningen på ungdomsuddannelser. Her bliver eleverne introduceret til ensomhed som en naturlig følelse, som alle møder gennem livet, men også en følelse, der i nogle tilfælde kan blive tung og langvarig, hvorfor det i så fald er både naturligt og vigtigt at søge hjælp.
Herefter besvarer eleverne et spørgeskema om deres trivsel og relationer. Viser svarene tegn på svær ensomhed, bliver den unge tilbudt en samtale med en Lift-vejleder.
Der gøres lokalt en stor indsats for at rammesætte opsporingen trygt og meningsfuldt. Og det lader ifølge evalueringens elevudsagn til at virke: :
“Vores lærer var god til at forklare, at ensomhed kan være en subjektiv følelse med mange grader.”
En anden siger:
“Det er godt, at det sker i undervisningen, da det sikrer, at man får udfyldt det og får den rette hjælp.”
Evalueringen understreger, at den åbne og normaliserende tilgang er afgørende for, om de unge takker ja til hjælp.
Unge sætter ord på deres oplevelse
De unges egne udsagn fra evalueringen giver et indblik i, hvad Lift betyder i praksis. Én ung fortæller:
“Jeg har det bedre. De lyttede. De var der bare, og det havde jeg brug for. Jeg har det bedre i dag, og det bliver bedre dag for dag.”
En anden beskriver, hvordan samtalen med en Lift-vejleder skabte en vigtig forandring:
“Før jeg talte med vejlederen, græd jeg hver dag, men det gør jeg ikke længere. Hun satte fokus på de positive ting mere end på de negative, så jeg kunne træne at have det syn på livet.”
Evalueringen peger også på, at ensomhed sjældent står alene. Mange af de unge i Lift kæmper samtidig med udfordringer som lavt selvværd, tankemylder, problemer i hjemmet, præstationspres eller mobning. Derfor arbejder Lift helhedsorienteret og forsøger at møde ensomheden i sammenhæng med øvrige udfordringer.
Lift evalueres løbende frem til afslutningen i foråret 2026.