27. oktober 2015

Mere trivsel i børnesporten

Langt de fleste børn trives i fritidslivet, men tre ud af ti har oplevet at blive holdt udenfor på holdet. Pigerne føler sig dobbelt så ofte udenfor sammenlignet med drengene, og fællesskabet er bedre til holdsport sammenlignet med individuelle sportsgrene. Det er nogle af resultaterne i en ny stor rapport om børns trivsel i fritidslivet bestilt af Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden.
Trivsel i børnesport

Langt de fleste børn er glade for deres fritidsaktivitet, og hele 91,5 % oplever, at fællesskabet er ”godt” eller ”rigtig godt”. Trods det har tre ud af ti oplevet at blive holdt udenfor, og 7 % af drengene fortæller, at de er blevet slået eller skubbet til træning. En undersøgelse fra 2013 viste desuden, at hvert 8. barn helt er stoppet til en fritidsaktivitet pga. mobning eller mistrivsel.

Det er nærliggende at tro, at drillerierne finder sted, når der ikke er voksne til stede, men det afkræfter undersøgelsen – børnene oplever primært drillerier og en hård tone under træningen.

”Der er nogle gange, hvor trænerne ikke er klar over, hvad der er sket på banen. Hvor de lige har glemt at kigge op, når nogle drenge har råbt ad mig. Jeg tror ikke, de var klar over, hvor slemt det egentlig stod til. Jeg tror egentlig bare, at de tænkte, at den megen råben var udtryk for gejst til træning,” siger 13-årig dreng, der går til fodbold, i rapporten.

Størstedelen af trænerne bemærker mistrivslen – således angiver to ud af tre trænere, at de ”få gange” eller ”ofte” har oplevet, at der foregår ubehageligt drilleri eller mobning. Trænerne er generelt optaget af, at der er et godt fællesskab på holdet, men samtidig forbinder de fleste trænere trivselsarbejde med noget meget pædagogisk, og kun 25 % af trænerne har arbejdet med trivsel som en del af deres træneruddannelse.

Undersøgelsen peger desuden på, at jo længere man har været træner, jo bedre er man til at ”se alle udøvere og komme med konstruktiv feedback uanset niveau”. Men det er uanset trænererfaring ikke altid let at få øje på de ofte subtile tegn på drillerier – som i nogle tilfælde opfattes som en naturlig del af konkurrencekulturen.

Alt i alt understøtter rapporten, at børn er glade for at gå til sport, men at der er plads til forbedringer, hvad det systematiske arbejde med trivsel angår.

”Det er alle børns ret at leve et trygt liv med trivsel i højsædet. Konsekvenserne af mobning og af at stå udenfor er store, og vi har alle et ansvar for at skabe så trygge og gode betingelser for at opbygge sunde børnefællesskaber – også i fritidslivet,” siger Jonas Keiding Lindholm, som er konstitueret generalsekretær i Red Barnet.

Rapporten præsenteres i dag på konferencen ”Trivsel i fritidslivet” i Idrættens Hus i Brøndby og er udarbejdet af Center for Ungdomsstudier for Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden som en del af det fælles projekt Klubfidusen. Rapporten baserer sig på svar fra 20 forskellige idrætsklubber fordelt på forskellige sportsgrene og rummer besvarelser fra både udøvere (9-16 år), trænere, forældre og bestyrelsesmedlemmer.

Hele rapporten kan ses her.

Klubfidusen er et trivselsprogram til fodboldklubber, hvor spillere, trænere, bestyrelse og forældre involveres i at styrke sammenholdet på det enkelte hold og i klubben. Programmet består bl.a. af konkrete træningsøvelser, forældretips og information om trivsel til trænere og bestyrelse. Målet med Klubfidusen er at styrke trivslen blandt de 6-12-årige spillere.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …