20. december 2021

Mary Fonden støtter piger i Burkina Faso

Mary Fonden giver i år sin særlige donation til Gisèle Kambou-centeret, der hjælper piger og kvinder i Burkina Faso. Centeret, der også er støttet af UNICEF, hjælper bl.a. piger, der har været udsat for voldtægt eller omskæring. H.K.H. Kronprinsessen ønsker med donationen at bidrage til, at flere piger sikres adgang til en uddannelse og dermed en bedre fremtid.
Mary Fondens særlige donation støtter piger i Burkina Faso

Burkina Faso er et af verdens fattigste lande og præget af klimaforandringer, konflikt og ustabilitet. Omkring syv procent af befolkningen lever som internt fordrevne. Det har alvorlige konsekvenser – især for de mest sårbare grupper, som ofte er piger og kvinder. Formand for Mary Fonden H.K.H. Kronprinsessen besøgte for nylig landet for at sætte fokus på piger og kvinders rettigheder. Her besøgte Kronprinsessen bl.a. Gisèle Kambou-centeret, som nu får Mary Fondens særlige donation.

De piger og kvinder, der kommer på Gisèle Kambou-centeret har alle deres egen unikke og barske historie. En af dem er Rahinatou på 30 år, der fortæller om, hvordan hun som 9-årig var på ferie hos sin bedstemor, og uden at vide det på forhånd, blev sat op på række med andre piger i en ceremoni, hvor de en efter en blev omskåret og efterfølgende lå og blødte. En jordemoder havde oplyst hende om, at hun skulle opereres, før hun kunne føde. Hun håber nu at kunne få hjælp i centeret. En anden ung pige er Aminata på 15 år, der fortæller, hvordan hun blev voldtaget af en mand, hun mødte hos bageren. Hun blev herefter gravid, og hendes far smed hende ud hjemmefra. Centeret gav hende husly og hjælp til at få overgrebsmanden fængslet. Hun har beholdt barnet, og centeret betaler hendes skolepenge, så hun kan fortsætte sin skolegang.

”Piger og unge kvinder i Burkina Faso kæmper med, at deres mest basale rettigheder bliver overtrådt. Det var hjerteskærende at møde piger, der f.eks. lever med daglige smerter og helbredsproblemer, fordi de mod deres vilje er blevet omskåret. Men det giver håb at se, at der er stærke og dygtige organisationer, der giver pigerne en udstrakt hånd og hjælper dem, så godt de kan – bl.a. med at få en uddannelse og adgang til reproduktive sundhedsydelser. Den hjælp, som Gisèle Kambou-centeret giver pigerne, er med til at øge deres chancer for, at de kan få en bedre fremtid og give deres børn bedre vilkår, end dem, de selv har fået. Jeg er virkelig glad for, at vi i Mary Fonden kan gøre det muligt for centeret at give flere piger og kommende mødre adgang til uddannelse for at sikre dem en bedre fremtid. Og så vil jeg gerne sige tak til de unge kvinder og pigerne for at stå frem og fortælle deres historier,” siger Kronprinsessen.

Donationen på 50.000 USD fra Mary Fonden til Gisèle Kambou-centeret er øremærket til at støtte, at pigerne i centeret får adgang til eller kan fortsætte deres uddannelse.

Hos foreningen Voix de Femmes, der står bag Gisèle Kambou-centeret er man rigtig glade for Kronprinsessens engagement i projektet og donationen fra Mary Fonden.

“Bidraget vil sikre skolegang og erhvervsuddannelse til pigerne og udvikle deres lederskab, så de kan blive ambassadører for afskaffelse af kønsbaseret vold i Burkina Faso. Det vil derfor forbedre livet for de mange piger, der overlever eller er i fare for at blive udsat for kønsbaseret vold. På vegne af centeret, alle pigerne og deres familier udtrykker jeg vores glæde og begejstring over at modtage denne donation, og jeg udtrykker vores uendelige taknemmelighed over for Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen af Danmark“, siger Mariam Lamizana, der er formand for foreningen Voix de Femmes.

Fakta om Gisèle Kambou-centeret

Gisèle Kambou-centeret ledes af NGO’en Voix de Femmes, er etableret i 2005, og har lokale afdelinger i syv af Burkina Fasos 13 regioner.

 

Centeret tilbyder følgende ydelser til særligt kvinder og piger:

  • Primær sundhedspleje til mødre og børn
  • Juridisk bistand og retshjælp: En advokat er til rådighed for at rådgive og hjælpe ofre for bl.a. kønsbaseret vold og kvindelig omskæring med at kræve erstatning
  • Psykosocial og psykologisk bistand: Socialrådgivere og en psykolog står til rådighed for børn, kvinder og piger, såvel som for deres familier.
  • Oplysningsaktiviteter for at ændre de samfundsstrukturer og sociale normer, der hæmmer ligestilling

Af:

Bodil Liv Holm

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2022

Hvad skete der i 2022, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2022 giver et indblik i Mary Fondens …