At gå fra skole til en ungdomsuddannelse er ikke bare nye skridt i en ny skolegård. Det er nye omgivelser, nye fag, nye lærere og ikke mindst nye klassekammerater. På mange ungdomsuddannelsesinstitutioner er introforløb, navneleg og ryste sammen-aktiviteter en del af de nye elevers første uger. Alligevel peger over halvdelen af 16-19-årige på, at skole- eller uddannelsesskift kan medvirke til følelsen af ensomhed.
Blandt andet derfor har Mary Fonden med støtte fra William Demant Fonden bedt omkring 100 unge i forskellige dele af landet om at nytænke, gentænke og komme med konkrete forslag til, hvad voksne kan ændre for at skabe en bedre overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Til eventet ’AFTRYK unge sætter’ fredag den 29. november løfter Maria Fantino og unge sløret for fem konkrete AFTRYK, som ifølge de unge kan være med til at skabe tryggere fællesskaber og bedre trivsel i overgangen til en ungdomsuddannelse. Ændringerne sker dog kun, hvis voksne gør mere end at lytte til unges ideer og forslag. Derfor vil salen ikke kun være fuld af unge stemmer, men også voksne, som har mulighed for at forbedre overgangen fra skole til ungdomsuddannelse.
”I Mary Fonden tror vi på, at unge har vigtige ting på hjertet, som kan være med til at forbedre de rammer, der er i deres hverdag. Derfor går vi videre end blot at være unges talerør. Vores ambition er, at unges stemme sætter aftryk – allerhelst hos de aktører, som kan bidrage til, at flere unge får det godt. I år sætter vi fokus på overgange, fordi vi ved, at ungdomslivets skift kan have stor betydning for, om unge føler, at de hører til, og oplever, at de er en del af et trygt fællesskab,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
De forslag, som præsenteres til ’AFTRYK’, er baseret på ungeværksteder i Roskilde, Esbjerg og Struer, hvor elever fra 10. klasse og forskellige ungdomsuddannelser har udviklet ideer og løsninger til, hvordan overgange kan forbedres. Derudover har Mary Fondens Ungepanel og aktører fra skole- og uddannelsessektoren og elevorganisationer bidraget i processen.
Til eventet bliver de fem AFTRYK præsenteret ved hjælp af musik, billeder, teater, ekspertoplæg og debat. Dronningen vil holde en kort tale og efterfølgende deltage i en samtale med tre unge om deres perspektiver på, hvad der skal til for at skabe stærke fællesskaber.
Om Mary Fonden og AFTRYK
Mary Fonden ønsker at bekæmpe social isolation ud fra grundtanken om, at mennesker har brug for mennesker.
AFTRYK er Mary Fondens nyeste initiativ. Med AFTRYK arbejder Mary Fonden for i endnu højere grad at inddrage unge i arbejdet med at skabe bedre trivsel for unge. Mary Fonden har allerede et ungepanel, som de seneste år har bidraget med unges perspektiver på fondens arbejde. Men med AFTRYK sættes der spot på et konkret emne, der har betydning for unges hverdag og i sidste ende, hvordan de har det. De unge kommer med konkrete forslag til, hvordan rammer, som voksne sætter, for unges liv, kan forbedres. Og relevante aktører inddrages for, at perspektiverne bæres videre og forhåbentlig bliver til egentlige AFTRYK.