17. maj 2018

Tale: Kåringen af vinderne af Mediekonkurrencen 2018

Elever fra flere end 500 klasser fordybede sig i årets Mediekonkurrence i temaet ”Elsk dig selv – krop og idealer”. Kronprinsessen var med til at fejre vinderne.
HkH Kronprinsessens julehilsen 2021

Tillykke til alle vinderne. I har researchet, brainstormet, diskuteret og arbejdet benhårdt. Det er tydeligt at se i jeres aviser og nyhedssites. Temaet ”Elsk dig selv – krop og idealer” har I endevendt, og I har skrevet om mange flere forskellige emner, end jeg havde forestillet mig.

Det her er én af vinderaviserne. Det er 7.D på Lillevang Skole, der har lavet den. Hvor sidder I henne, 7.D? Jeg vil begynde med at læse op fra lederen i jeres avis:

I dag er der for mange, der går rundt med en klump i maven og føler, de ikke rigtig passer ind i de selvskrevne normer. Det er de sociale medier et godt eksempel på. Det påvirker i den grad menneskeligheden til, hvordan man skal se ud. Især de unge tror, det er et leksikon til den perfekte krop og den perfekte måde at iscenesætte sig selv på. Det er de indre værdier, der tæller, men det er der ofte mange, der glemmer. Vi har alle et ansvar og en pligt til at behandle hinanden med respekt og omsorg, selvom man ikke ser ud eller gør som de andre. ”Man holder altid noget af andres liv i sine hænder,” er en eksistentiel grundtanke ifølge filosof K.E. Løgstrup. Vi vil altid bære noget af vores medmenneskers liv i vores hænder. Lige meget om vi gør en lille ting, vil det sætte præg eller indtryk på personens liv.”

Lederskribenten tager udgangspunkt i den indre uro. Den der klump i maven, som vi nok alle sammen kender og har oplevet. Usikkerheden, som kan opstå sammen med spørgsmålet: ”Hvad tænker de andre om mig?” Den usikkerhed, som gør, at vi måske ikke tør vise, hvem vi i virkeligheden er. Eller gøre de ting, som vi har mest lyst til. Vi kan blive bange for at stikke ud, være forkerte – at vi ikke er gode nok, hvis vi bare er os selv.

Vi ved, at hver femte ung har svært ved at tale med sine venner om det, der virkelig plager ham eller hende. Hvis man ikke oplever, at man kan fortælle, hvordan man i virkeligheden har det, eller vise, hvem man er inderst inde, så kan man let komme til at føle sig meget ensom.

På den måde kan idealerne om det perfekte komme til at stå i vejen for følelsen af at være en del af fællesskabet. Idealer er skabt til at inspirere – ikke til at forhindre nogen i at være sig selv. Og det burde ikke kræve så meget mod at turde være sig selv.

I Mary Fonden har vi valgt at være en del af Mediekonkurrencen 2018 og bidrage med vores erfaring i udviklingen af materialerne, fordi temaet ”Elsk dig selv – krop og idealer” ligger i naturlig forlængelse af vores arbejde med blandt andet mobning og ensomhed. Vi arbejder for, at alle har ret til at høre til. Og at ingen skal stå alene eller føle sig udenfor.

Lederen i 7.Ds avis tager fat i noget helt centralt ved at beskrive vores ansvar for at behandle hinanden med respekt og omsorg. Vi er alle sammen forskellige. Prøv at kigge på jeres sidemand. I ser forskellige ud, selvom I måske også ligner hinanden på nogle punkter. I er måske dygtige til forskellige ting. I kan sikkert lide forskellige ting. Og I har måske vidt forskellige håb og drømme for fremtiden. Den mangfoldighed skal vi skabe plads til og hylde, fordi det gør livet ikke kun mere interessant, men meget mere værdifuldt.

Det, som vi alle sammen har til fælles, er, at vi har brug for at være en del af et fællesskab. Vi har alle sammen behov for at blive set, anerkendt og holdt af, som dem vi er. Og vi har behov for at mærke, at vi bidrager til noget, der er større end os selv. I kan hjælpe hinanden ved at være omsorgsfulde, rummelige og tolerante – og sætte pris på hinandens forskelligheder.

Så ingen skal bruge al sin energi på at passe ind.

Så alle tør fortælle andre, hvordan de i virkeligheden går og har det.

Så alle kan møde op i skole hver dag og bare være sig selv.

Tak for jeres indsats og inspirerende aviser.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for...