23. maj 2017

Tale: Vi skal huske børnene, når der er vold i familien

Hvert år kommer knap 2.000 børn på krisecenter med deres mor. Ofte må de forlade barndomshjemmet uden personlige ejendele som tandbørste, bamse eller nattøj. De børn pakkede H.K.H. Kronprinsessen i dag rygsække til sammen med pensionerede LEGO-medarbejdere.
Kronprinsessen pakker rygsække med pensionerede LEGO-medarbejdere

Kronprinsessen begyndte pakkedagen med at takke de mange pensionerede LEGO-medarbejdere for deres store indsats og læste en rørende besked op fra en mor, hvis børn fik en rygsæk, da de kom krisecenter: ”To dage efter vi var kommet, modtog vi de fineste rygsække. Mine børn så det ikke, men tårerne trillede ned af mine kinder af taknemlighed, da de tømte rygsækken i begejstring … Sådan en lille ting betyder bare så meget, når man sidder i den situation, som vi gjorde.”

Siden 2008 har over 19.000 børn på krisecentre modtaget en rygsæk fra Mary Fonden og Ole Kirk’s Fond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan mangle, når han eller hun kommer på krisecenter – lige fra en tandbørste og håndklæde til en dagbog og en bamse. Samtidig fungerer den som et pædagogisk redskab for krisecentrenes børnepædagogen, der kan bruge den til at åbne op for den svære samtale med barnet om oplevelserne med vold i hjemmet.

”Det er lige så skadeligt for et barn at se sin mor blive udsat for vold som selv at blive udsat for vold. Med rygsækprojektet var vores ambition at sætte fokus på de mange børn, der vokser op i voldelige hjem. Det var mest af alt et symbol og en anerkendelse af børnene, men projektet har vist sig at kunne meget mere end det. I dag anvender børnepædagogen på krisecentre rygsækken som et vigtigt redskab i barnets helingsproces, og rygsækken rummer et budskab til børnene om, at volden aldrig er deres skyld, og at vold aldrig kan retfærdiggøres. Vi og vores samarbejdspartnere er stolte af rygsækprojektet i al sin enkelthed,” siger H.K.H. Kronprinsessen om Rygsækkeprojektet.

Mere end 50 krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne uddeler rygsækkene. Hvert år pakker tidligere LEGO-medarbejdere de mange rygsække. I år var det i selskab med Kronprinsessen og Camilla og Kjeld Kirk Kristiansen. På krisecentrene har det stor betydning at kunne tilbyde børnene en rygsæk.

”Vi anvender oftest rygsækkene kort efter en familie er kommet til Krisecentret. Det er en rigtig god anledning til det begyndende relationsarbejde imellem børnepædagog og barnet. Det er vores erfaring, at rygsækkene bringer stor glæde hos både barn og mor,” lyder det fra et krisecenter om brugen af Rygsække.

Det skønnes, at 33.000 børn under 15 år i Danmark vokser op i familier med vold. Nyere undersøgelser indikerer, at tallet måske endda er højere. Det kan have store konsekvenser for børnene. En af de senest undersøgelser på området fra SFI viser, at børn, der vokser op i hjem med vold, oftere bliver anbragt udenfor hjemmet, diagnosticeret med PTSD og klarer sig dårligere i folkeskolens 9. klasseprøver. Undersøgelsen peger blandt andet på, at ”børn, der oplever vold i familien, er ofre for vold, også selvom de ikke oplever direkte fysisk eller psykisk vold på deres egen krop og sjæl.”*

Mary Fonden står bag Rygsække til børn på krisecentre sammen med Ole Kirk’s Fond og LOKK – Landsorganisationen af Kvindekrisecentre. Gyldendal sponsorerer rygsækkens bøger.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for...