18. august 2015

Kærlig Talt skal forebygge kærestevold

Sunde og trygge relationer er omdrejningspunktet i et nyt undervisningsforløb til folkeskolens ældste elever. Kærlig Talt hedder forløbet, som skal lære de unge at håndtere svære følelser og i sidste ende forebygge, at de unge ender i voldelige kæresteforhold.
Kærlig Talt lancering

I hver eneste folkeskoleklasse sidder en til to elever, som ender i et voldeligt parforhold, før han eller hun er fyldt 24 år – statistisk set. For unge mellem 16 og 24 år, der har haft en kæreste, har 7,4 % af de unge kvinder og 4,8 % af de unge mænd været udsat for en eller flere former for kærestevold.

Undervisningsforløbet Kærlig Talt, som Mary Fonden og Center for Familieudvikling står bag med økonomisk støtte fra Ole Kirk’s Fond, skal støtte unge i at skabe trygge relationer til hinanden. I forløbet får elever i udskolingen mulighed for at sætte ord på svære følelser og øve sig i at håndtere dem med respekt for egne og andres grænser.

”Ambitionen med Kærlig Talt er, at eleverne bliver så gode til at sige fra på en ordentlig måde, at det bliver et værn mod kærestevold. Ved at begynde allerede i udskolingen fanger vi eleverne på et tidspunkt, hvor de fleste har oplevet svære følelser, men mange endnu ikke har haft en kæreste. Vi giver dem et kærligt skub i retning af at skabe et solidt fundament for at udvikle sunde relationer til både kærester og venner gennem hele livet,”

siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Kærlig Talt består af et talkshow, hvor tv-vært Mikkel Kryger har både unge, eksperter og kendte i studiet. I talkshowet er der indlagt øvelser og plenumsnakke, som er med til at gøre eleverne bevidste om bl.a. forskellige kommunikationsformer og ikke-voldelige handlemåder.

”Hvis vi skal hjælpe unge til at udvikle trygge relationer, er det afgørende, at vi giver dem redskaber til at håndtere følelser som fx tristhed, vrede og jalousi. De følelser er naturlige, og for mange vil de opstå i de første kæresteforhold sammen med alle de dejlige følelser. Men for nogle vil følelserne være så overvældende, at man ikke ved, hvad man skal stille op med dem, og så kan de ende i afmagt og voldelig adfærd,” siger psykolog og afdelingsleder i Center for Familieudvikling, Mattias Stølen Due.

Undervisningsforløbet Kærlig Talt er i foråret 2015 blevet pilottestet i 8. klasser på fem forskellige skoler. Helle Simonsen fra Park Allé Privatskole i Brøndby er én af de lærere, som har afprøvet Kærlig Talt.

”Kærlig talt er et fantastisk intensivt forløb, der giver eleverne en masse redskaber, de kan benytte sig af i deres kærlige relationer til familie, venner og kærester. De får et indblik i deres egne reaktionsmønstre og får et sprog til at tale om følelser,” fortæller Helle Simonsen.

Kærlig Talt lanceres ved en stor event den 25. august kl. 9.00-10.40 på Guldberg Skole, Stevnsgade 36, 2200 København N. Akkrediteret presse er velkommen. Akkreditering sker til sib@maryfonden.dk senest den 21. august.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger …

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …