25. april 2016

Hver 4. dansker savner selskab

En ny analyse viser, at mange danskere spiser deres aftensmåltid alene, og at hver fjerde savner selskab ved aftensmaden. I uge 17 er der fællesspisninger på menuen, og målet er at nedbringe ensomhed.
Danmark spiser sammen

Det er nogle af hovedbudskaberne i en undersøgelse, som Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed netop har gennemført for at sætte fokus på madfællesskaber og forekomsten af ensomhed i befolkningen.

Flest yngre savner selskab og er mest åbne over for invitationer

Undersøgelsen viser, at det er danskere mellem 18-39 år, der hyppigst savner at dele aftensmåltidet med andre. Færrest blandt de voksne på 40 år og derover savner selskab, og tilbøjeligheden til at sige ja til en invitation fra en, man kun kender flygtigt, falder også med årene. Således vil hele 16 procent af de voksne på 60 år og derover sige nej tak til en invitation, mens kun 4 procent af de 30-39 årige vil afslå.

Invitér din nabo på mad

”Det kan for mange af os virke grænseoverskridende at invitere nye mennesker på mad, men analysen viser os, at rigtig mange vil tage positivt imod en invitation. Vi håber, at Danmark spiser sammen kan være det lille skub, der får danskerne til at invitere nye mennesker ind i deres liv via måltidet eller måske bare en kop kaffe. På den måde kan vi alle tage del i kampen mod ensomhed,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden

Flere end 210.000 danskere føler sig ofte ensomme*. Derfor har 60 organisationer, foreninger, kommuner og virksomheder sluttet sig sammen i Folkebevægelsen mod Ensomhed med en vision om at halvere antallet ved udgangen af 2020.

Danmark spiser sammen

I uge 17 løber eventen Danmark spiser sammen af stablen for at sætte fokus på, hvordan måltidet som mødested kan være med til at knække ensomheden blandt danskerne. Målet er, at mennesker, der ikke normalt taler sammen, mødes.

Over 500 måltidsfællesskaber

”I skrivende stund er der over 500 måltidsfællesskaber i uge 17 på danmarkspisersammen.dk. De mange måltider skal brede sig som ringe i vandet, og du skal være med. Inviter et menneske, som du ikke normalt ser, på et måltid mad. Der er rigtig mange danskere, der vil være glade, hvis du kan tage det første skridt og række ud,” lyder opfordringen fra Ania Stoltz-Andersen, projektleder for Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger …

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …