24. januar 2014

Ensomhed forsvinder ikke med en bordplan

Den 17. januar blev reportagen ”Bordplan og fast makker fra dag ét giver unge tryg start i gymnasiet” fra Aurehøj Gymnasium bragt i Politiken. Baggrunden var en ny undersøgelse fra DGS, som konkluderer, at hver 10. elev i gymnasiet ofte føler sig ensomme.
Elever ved Falkonergården Gymnasium

Bordplanen og den faste makker er en del af Ventilen og Mary Fondens projekt Netwerk, som har til formål at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser – og Aurehøj Gymnasium er en af de 44 ungdomsuddannelser, primært gymnasieskoler, som har arbejdet med Netwerk i udviklingsfasen (2011-2013) af projektet og hjulpet os til at forme det projekt, som i dag tilbydes til alle gymnasieskoler.

I Ventilen og Mary Fonden var vi naturligvis glade for den positive omtale af projektet, men det er samtidig vigtigt for os at understrege, at ensomhed er en kompleks og individuel følelse, der ikke bekæmpes så let. En bordplan og en fast makker er gode og værdifulde initiativer – hvilket vi ofte hører fra både lærere og elever – men de kan ikke stå alene.

Bordplanen og makkeren er derfor også blot en lille del af projekt Netwerk. Hvis vi vil forebygge ensomhed og støtte de elever, der allerede føler sig ensomme, så er det afgørende, at hele klassen og lærerne involveres i arbejdet med at skabe en inkluderende klassekultur, hvor der er plads til at være den, man er, og hvor fællesskabet er for alle. Det kræver i første omgang, at elever og lærere forstår alvoren af ensomhed og får viden om den og den sociale mistrivsel, den ofte er forbundet med. I anden omgang, at eleverne sammen diskuterer og udarbejder den kultur, de ønsker i deres klasse. Og endelig, at eleverne tager del i fællesskabende aktiviteter, og at lærerne klædes på til at se og støtte de socialt sårbare elever.

Vi ved, at der sidder 1-2 elever i hver gymnasieklasse, som tit eller altid føler sig ensomme – og det skal der gøres noget ved. Som artiklen den 17. januar viser, er der i stigende grad fokus på netop det – og det er fantastisk. Vores håb er, at alle husker på, at en makker og en bordplan kan være en god start, men ikke kan stå alene i forebyggelsen af ensomhed. Ensomhed er komplekst og kræver en mangefacetteret løsning.’

Læs mere om Netwerk her.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

To nye profiler til Mary Fondens bestyrelse

To nye bestyrelsesmedlemmer i Mary Fondens bestyrelse: Andreas Gylling Æbelø og Vibeke Koushede. Samtidig udtræder Caroline Heering og Ulla Brockenhuus-Schack af bestyrelsen efter mange …
Foto: Steen Brogaard

Året, der gik 2022

H.K.H. Kronprinsessen ser tilbage på året, der er gået i Mary Fonden

Tale: Lancering af Fællesskabsmålingen II

Fredag den 2 december lancerede Mary Fonden og TrygFonden Fællesskabsmålingen II på en konference for relevante aktører. H.K.H. Kronprinsessen holdt åbningstalen.