9. maj 2015

Drillerier i fritidslivet

Ny stor, dansk undersøgelse konstaterer, at de fleste børn er glade for at gå til sport i fritiden. Men det står samtidig klart, at mobning og mistrivsel også findes i børnenes fritidsaktiviteter. To ud af ti børn, der i dag er aktive til en sportsaktivitet, har oplevet at blive drillet, så de blev kede af det, og tre ud af ti har haft følelsen af at være holdt udenfor til deres idræt. Trivslen bør tænkes mere ind i fritidslivet, anbefaler Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden.
Fodboldbørn DBU

Undersøgelsen viser, at drillerierne i børnenes fritid primært finder sted, når der er voksne til stede – oftest i forbindelse med træning. Selvom undersøgelsen også viser, at trivsel er vigtig for trænerne, viser børnenes besvarelser, at trænerne ikke altid registrerer de ofte subtile tegn på drillerier – som i nogle tilfælde opfattes som naturlig en del af konkurrence kulturen.

”Børns trivsel i fritidslivet er et område, som ofte bliver overset, det vil vi gerne ændre på. Vi kan se i undersøgelsen, at der er stor velvilje for at arbejde med trivsel og fællesskab i foreningslivet, men også, at man ikke har konkrete redskaber til at arbejde med det. Derfor har vi udviklet materialet Klubfidusen, så man får konkret inspiration til at styrke sammenholdet i børnefodbold, og vi vil blive ved at sætte fokus på emnet,” fortæller Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Klubfidusen er Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFondens materiale til fodboldklubber, hvor man via konkrete træningsøvelser, forældretips og information til trænere og bestyrelse kan arbejde med at styrke trivslen blandt de 6-12-årige.

Undersøgelsen er foretaget af Center for Ungdomsstudier for Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden og er den største af sin art i Danmark. De første resultater foreligger nu og baserer sig på svar fra 20 forskellige idrætsklubber fordelt på forskellige sportsgrene og rummer besvarelser fra både udøvere (9-16 år), trænere, forældre og bestyrelsesmedlemmer.

Tirsdag den 12. maj 2015 kl. 15.30 besøger Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fodboldklubben AaB i Aalborg og ser, hvordan klubbens børneafdeling arbejder med trivselsprogrammet Klubfidusen. Fodboldklubben AaB i Aalborg er en af de seneste klubber, der har valgt at implementere Klubfidusen som en del af deres børnefodbold.

Af:

Jeanette Grøn Nielsen

Relaterede nyheder

Beskyttet: Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger …

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …