Rygsække til børn på krisecentre
Støtte og trøst i en svær tid
Når børn ender på krisecenter med deres mor, er virkeligheden nogle gange, at de må så hurtigt afsted, at de ikke når at få andet med end det tøj, de har på kroppen og uden legetøj eller andre af deres personlige ejendele. Derfor har Mary Fonden i samarbejde med LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre og Ole Kirk’s Fond siden 2008 uddelt flere end 28.000 rygsække til børn på krisecentre. Rygsækkene indeholder både toiletsager, tøj, legetøj, en bamse og en dagbog til de lidt større børn. Udover at udfylde et basalt behov for fornødenheder, er rygsækken også en symbolsk gestus over for børnene om, at de bliver set og hørt, og at vold aldrig er acceptabelt.
Baggrunden for initiativet er, at knap 2.000 børn hvert år må flytte på krisecenter med deres mødre i Danmark. Det er lige så skadeligt for et barn at overvære og vokse op i et hjem med vold, som hvis barnet selv er udsat for fysisk vold. Volden kan have store konsekvenser, som børnene tager med ind i voksenlivet. Derfor har børnene behov for at få bearbejdet oplevelserne i hjemmet, når de flytter på krisecenter med deres mor.
”Tanken med rygsækken og dens indhold er at dække et praktisk behov, netop fordi så mange børn ankommer til krisecenteret uden noget. Men rygsækken fungerer også som en støtte til det afgørende arbejde, krisecentrene gør for at bearbejde voldsudsatte børns følelser, oplevelser og traumer. Vi er glade for, at evalueringen viser, at rygsækkene er gode til at opfylde det formål”, siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.
Ny evaluering af Rygsække til børn på krisecentre
Mary Fonden har i en ny evaluering spurgt krisecentrene til deres brug af rygsækkene. I evalueringen fremgår det bl.a., at 67 % af krisecentrene oplever, at børnene ofte eller meget ofte ankommer til krisecenteret uden deres ting. Den viser også, at rygsækkene i høj grad bliver brugt af krisecentermedarbejderne som en måde til at skabe kontakt til børnene og i en samtale om, hvorfor børnene nu bor på krisecentret. 86 % svarer, at de bruger rygsækkene eller elementer fra dem til at skabe en tillidsfuld relation til børnene.
”At opleve vold i hjemmet og flytte på krisecenter er altid en voldsom oplevelse for børn. At modtage en flot rygsæk med både praktiske og spændende ting, vækker naturligvis begejstring hos børnene. At rygsækken også bliver brugt som et dialogværktøj er et ekstra plus. Samtidig er rygsækkene et stærkt signal til børnene om, at ingen skal leve med vold, og at det ikke er deres skyld”, siger Kamilla Bjørn Drøidal, sekretariatschef i LOKK.
Fakta om evalueringen af rygsækkene
Evalueringen af krisecentrenes brug af rygsækkene er foretaget af Epinion for Mary Fonden og blev offentliggjort september 2020. Den viser blandt andet:
• 67 % af krisecentrene oplever, at børnene ofte eller meget ofte ankommer til krisecenteret uden deres ting.
• 90 % bruger rygsækkene som en gave til børnene.
• 86 % bruger rygsækkene eller elementer fra dem til at skabe en tillidsfuld relation til børnene.
• 53 % svarer, at de bruger rygsækkene til en samtale om, at volden aldrig er barnets skyld.
• Alle svarer, at de i meget høj grad eller i høj grad oplever, at børnene oftest reagerer positivt, når de modtager rygsækken.
Vold i hjemmet
Hvert år udsættes 38.000 kvinder og 19.000 mænd for fysisk partnervold i Danmark, og knap hvert 6. barn vokser op i et hjem med vold. Vold i familien kan være svært at erkende og er ofte forbundet med skyld og skam. Mary Fonden ønsker at give de tavse ofre for vold i hjemmet en stemme og at støtte dem på vejen til et liv uden vold.