> English

2.100 nye rygsække til voldsudsatte børn

Det har store konsekvenser for børn at vokse op i et hjem med vold. Derfor skal de børn, der flytter på krisecenter med deres mor, ses, høres og mindes om, at volden aldrig er deres skyld. Mary Fondens rygsække til børn på krisecentre bruges systematisk i medarbejdernes første samtaler med børnene på landets krisecentre. I dag pakkede Mary Fonden og pensionerede LEGO-medarbejdere 2.100 nye rygsække til voldsudsatte børn.

Hvert år flytter godt 1.800 børn på krisecenter med deres mor i Danmark. Ofte er situationen kaotisk, når familien forlader hjemmet, og mødrene når hverken at pakke børnenes tandbørste eller yndlingsbamse. Som en håndsrækning i en svær tid får alle børn, der flytter på krisecenter, en rygsæk fra Mary Fonden og Ole Kirk’s Fond.

Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun kommer på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet.

De børn, der får rygsækkene, har haft en svær start på livet. Rygsækken er en påmindelse til børnene om, at vi ser dem og hører dem, og at volden aldrig er deres skyld. Vi ved, at det at være vidne til vold mod en forælder er lige så skadeligt som selv at være udsat for volden. Rygsækken er en støtte til krisecentrenes afgørende arbejde med at bearbejde børns følelser, oplevelser og traumer,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Støtter mor i at tale med børnene
På Vejle Krisecenter oplever børnene og deres mødre rygsækkene som en kærkommen omsorg og forkælelse. Det fortæller Lene Fibæk-Jensen, som er leder på Vejle Krisecenter. Når børnene flytter ind med deres mor, er de utrygge ved situationen. De har svære oplevelser med sig og kan savne deres far og hverdagen. Samtidig kan mødrene have meget at kæmpe med.

Rygsækkene kan være støttende for rigtig gode samtaler. Det er af stor vigtighed, at vi støtter mor i at tale med børnene om det, der er sket, og det, der skal ske. Dels fordi de allerfleste børn tror, at det, der er hændt i hjemmet, kan være deres skyld. Også selv om det fra et voksenperspektiv kan virke ulogisk. Dels fordi børnene, hvis de ikke får støtte til at bearbejde de svære oplevelser og den ofte følgende uvished, kan få det rigtig svært med meget ringe trivsel til følge,” siger Lene Fibæk-Jensen, leder på Vejle Krisecenter.

Hvert år pakker pensionerede LEGO-medarbejdere de mange rygsække, som sendes ud til krisecentrene i Danmark, Grønland og på Færøerne. I år pakkede de frivillige kræfter 2.100 nye rygsække.

RYGSÆKKE TIL BØRN PÅ KRISECENTRE

 • Mary Fonden står bag Rygsække til børn på krisecentre sammen med Ole Kirk's Fond og LOKK – Landsorganisationen af Kvindekrisecentre. Gyldendal sponsorerer rygsækkens bøger.
 • I år pakkes og udsendes 2.100 rygsække hos LEGO Charity i Billund.
 • Siden projektets start i 2008 er der pakket og udsendt flere end 21.000 rygsække.
 • Der findes i dag syv forskellige rygsække: 0-3 år (unisex), 4-6 år (dreng/pige), 7-9 år (dreng/pige), 10-11 år (unisex) og 12-16 år (unisex).
 • Rygsækkene indeholder bl.a. (lidt afhængigt af aldersgruppe): tandbørste, hårbørste, drikkedunk, bamse, dagbog med lås, spillekort, en bog og tøj samt et postkort fra Mary Fonden med en hilsen fra H.K.H. Kronprinsessen.
 • Børn, der bor på krisecenter, har brug for at holde fast i oplevelsen af at have en hverdag, og rygsækken kan bruges som skoletaske for de større børn.

Evaluering af Rygsække til børn på krisecentre (SFI, 2010):

 • 83 % af krisecentrene bruger rygsækken og indholdet som udgangspunkt for en samtale om den svære tid.
 • 89 % vurderer, at rygsækken i høj grad eller i meget høj grad er en værdifuld markering af, at vold ikke er acceptabel.
 • 94 % bruger rygsækken til at skabe en tillidsfuld relation til barnet.
 • 61 % forbinder rygsækken med tryghed, når de forlader krisecentret igen.

TAL OM VOLD MOD BØRN

 • Knap hvert 6. barn vokser op i et hjem med vold. Det svarer til 3-4 elever i hver skoleklasse (SFI, 2016).
 • Hvert år flytter godt 1.800 børn med deres mor på kvindekrisecenter (LOKK årsstatistikker 2013-2017).
 • 64 % af børn på krisecentre har ikke talt med nogen om volden forud for krisecenter-opholdet. Når de har talt med nogen, har det typisk været en socialrådgiver på skolen, mor og søskende, en lærer eller voksne, de kender fra deres fritidsliv (LOKK, 2014). 
 • Det kan være lige så skadeligt for børn at overvære vold mod deres nære, fx deres mødre, som selv at blive udsat for vold (Socialstyrelsen).
 • Børn, der oplever vold i familien, klarer sig dårligere i folkeskolens 9. klasseprøver end deres jævnaldrende (SFI, 2017).

Læs mere om Rygsække til børn på krisecentre

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden Hvad kan vi (alle sammen) gøre for at få flere med i fællesskabet? Simon Kvamm taler med til TrygFondens debat om unge uden for fællesskabet på Folkemødet. Vi er med og glæder os til, at vi sammen med TrygFonden kan udgive en stor analyse, hvor vi spørger de mange på kanten af fællesskabet, hvad de kunne tænke sig. Analysen kommer i august og er udarbejdet af VIVE. Glæd jer til vigtig viden! #alleharrettilathøretil
mary_fonden Så I H.K.H. Kronprinsessen heppe til Royal Run forleden? Hun hepper igen 22. juni, når vi for 12. gang sammen med @redbarnetdk afholder Fri for Mobberi #børnestafetten2019 i Fælledparken. I Fri for Mobberi Børnestafetten løber vi for det gode børnefællesskab og for at sætte fokus på, at mobning aldrig er i orden. Der er sjove aktiviteter og børneunderholdning på pladsen. Læs mere om programmet, og tilmeld dig via link i bio Børn op til 13 år kan løbe med. Forældre løber med gratis. #alleharrettilathøretil #friformobberi #børnestafetten2019 #forebyggelseerbedst
mary_fonden Antibulli Håndbold Prisen er tilbage! – og måske er det jeres håndboldklub, der løber med den ... Er fællesskab vigtigt for jeres håndboldklub? Betyder sammenholdet lige så meget som resultaterne? Ser I forældre som stærke medspillere? Så kan I nemlig vinde Antibulli Håndbold Prisen 2019 på 20.000 kr. Fristen for tilmelding er den 31. juli. Trivsel og god børnehåndbold går hånd i hånd. Det samme gør trivsel og et stærkt børnefællesskab. Det er grundtanken i Antibulli Håndbold, som er udviklet af Mary Fonden og MH24 - Foreningen Mikkel mod Mobning i samarbejde med TrygFonden. Antibulli Håndbold Prisen hylder fællesskabet i børnehåndbolden og går derfor til børneafdelingen i en klub, som løbende arbejder for at styrke fællesskabet både på de enkelte hold og på tværs af årgange i klubben. Antibulli Håndbold Prisen overrækkes ved venskabskampen Århus Håndbold-Paris Saint-Germain i Ceres Arena den 16. august 2019 i Aarhus. Med prisen følger 20.000 kroner til en fællesskabende aktivitet for alle klubbens børnehold. I 2018 gik Antibulli Håndbold Prisen til Aabybro HK. Foto: Lars Rønbøg #sammenholdetvinderaltid #antibulli
mary_fonden Den 22. juni løber vi igen 1 kilometer for det gode børnefællesskab i Fælledparken i København! 🏃🏽‍♂️🏃🏽‍♀️ @friformobberi Børnestafetten er en festlig markering af det alvorlige budskab: Det er aldrig i orden at mobbe, og alle har ret til en plads i fællesskabet. Alle børn op til 13 år kan løbe med - der er medaljer og t-shirt fra Wheat til alle. Før og efter løbet er der børnemusik og sjove aktiviteter på pladsen. Læs mere og tilmeld i link i bio ☝🏽 Det koster 125,- per barn at deltage. Voksne løber med gratis. Mat Fonden og Red Barnet står sammen bag Fri for Mobberi og Fri for Mobberi Børnestafetten. Ole Kirk’s Fond støtter Fri for Mobberi økonomisk. #alleharrettilathøretil #friformobberi #børnestafetten2019
mary_fonden Sorg er lettere at bære, hvis vi har nogen at dele den med. Og det kræver, at vi bliver bedre til at tale om døden, minderne og savnet. I går tog Kronprinsessen opkald på Sorglinjen sammen med en gruppe frivillige og var med til at sætte streg under, at vi skal tale om det, der gør ondt. Sorglinjen blev etableret i januar og giver efterladte en mulighed for at tale med frivillige, der kender til det at miste. Sorglinjen er en del af Børn, Unge & Sorg, som vi samarbejder med om årets Mediekonkurrence med temaet “Døden er da noget, vi taler om”. Foto: Claus Bech