> English

Seneste nyt


09.04.2020

Påske i en Corona-tid

Mary Fondens formand H.K.H. Kronprinsessen sender en påskehilsen med afsæt i nogle af de udfordringer, Corona-krisen bringer med sig.


De sidste fire uger har været noget af det mest anderledes og voldsomme, jeg har oplevet. Sådan tror jeg, de fleste af os har det. Vores velkendte verden og hverdag er pludselig blevet en helt anden.

Nu er det påske, og også den bliver fuldstændig anderledes, end den plejer at være.

Noget af det, der påvirker mig allermest, og som jeg også kan se rammer mange andre, er afsavnet af venner, familie, kolleger og andre, der normalt spiller en rolle i vores hverdag. Det kan blive endnu tydeligere for os netop nu i påskedagene, hvor vi plejer at samles med de nærmeste.

Vi mærker måske lidt af det afsavn, som mange mennesker i vores samfund lever med til daglig. Ensomhed er nemlig hverdagskost for en del danskere. Det gælder blandt andet for en stadig stigende andel af vores unge. Flere føler sig ensomme og savner nære relationer i deres liv. Sådan var det inden Corona-krisen, men der er en risiko for, at det vil blive endnu værre nu. 

I Mary Fonden har vi igennem de sidste mere end 10 år arbejdet for at bekæmpe ensomhed og social isolation i det hele taget. Derfor er vi også meget opmærksomme på de konsekvenser, krisen uden tvivl vil have for ensomhed blandt danskerne.

Men det er faktisk ikke kun ensomheden, der er i fare for at stige netop nu. Noget tyder også på, at der er en risiko for, at omfanget af vold i familien er stigende. Vi ved, at stress og pres kan eskalere vold i et parforhold. Og når familien er under samme tag dag ud og dag ind uden at få et afbræk, kan volden bliver endnu voldsommere og uudholdelig - både for den voldsudsatte og for de børn, der er vidne til volden.

Også eksklusion fra fællesskaber og mobning, kan påvirke børn i denne tid, på trods af at skolerne er lukkede. Følelsen af at være på kanten af fællesskabet eller udenfor forsvinder ikke, fordi skolerne lukker fysisk. Dynamikkerne kan leve videre digitalt og arbejdet med trivsel i skolerne bør derfor stadig være i fokus.

I Mary Fonden gør vi lige nu alt, hvad vi kan, for at arbejde videre med vores projekter og programmer, selvom Danmark er lukket ned – og vil være det et godt stykke tid endnu. For vi ved, at så snart Danmark åbner op igen, er der brug for, at vi er med til at skubbe på, at gode, stærke og sunde relationer og fællesskaber kan genoptages, nyetableres og vare ved. 

Hvis vi skal komme igennem krisen sammen og afhjælpe konsekvenserne på den anden side, kommer det til at kræve noget af os alle sammen.

Jeg ser allerede rigtig mange gode initiativer fra organisationer og enkeltpersoner, der gør, hvad de kan for at række ud til dem, der lider størst socialt afsavn lige nu. Det glæder mig virkelig meget, og jeg håber, at vi fortsat vil stå sammen, selvom vi ikke må være fysisk tæt på hinanden.

Måske det lidt større pusterum i påsken kan være anledning til at give et ekstra ring til en, der sidder alene eller til at sende en venlig hilsen på andre måder. En lille gestus, der sender et signal om, at ’du er ikke alene’ kan gøre en stor forskel.

God påske.

H.K.H. Kronprinsesse Mary

 

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden Ensomhed er et stigende problem blandt unge. Det vigtigste, vi kan gøre, er at tale om det, række ud og bryde tabuet. Vi skal forstå ensomhed for at kunne bekæmpe den. Mary Fondens vision er, at alle mennesker skal have adgang til nære og respektfulde relationer, hvor andre er noget for dem, og hvor de kan være noget for andre. #alleharrettilathøretil
mary_fonden Hvordan styrker vi unges sociale trivsel? Vores projekt Me&We handler om at styrke efterskoleelevers sociale kompetencer og relationer. I dag lander dette materialekatalog sammen med vandflasker og kopper på de 31 efterskoler, der er del af næste fase af projektet i det kommende skoleår. Kataloget består af viden og aktiviteter, der skal støtte elevernes forståelse af sig selv og hinanden. Læs mere via link i bio. Me&We er er samarbejde mellem Mary Fonden, @justhuman.dk, @efterskolerne og @tuborgfondet.
mary_fonden Er mobning blevet til isolering af nogle børn? Det spørgsmål stiller mobbeforsker Helle Rabøl Hansen i fagbladet Folkeskolen på baggrund af stigende ensomhed blandt børn og unge. "Nogle børn og unge oplever at være luft for de andre. Derfor vælger de at være tavse i løbet af skoledagen, for det er da bedre end aktivt at blive chikaneret af de andre i klassen. Så kommer lærerne og siger: 'Du byder ikke nok ind i undervisningen' eller 'Du skal ikke være så tilbageholdende'. Men Eva på 13 år har ikke lyst til at byde ind og dermed gøre opmærksom på sig selv. Så er det bedre slet ikke at blive set." Hun opfordrer skolerne til at tænke trivsel og deres indsats mod mobning bredere - og fx medtænke ensomhed i indsatsen. Læs mere i artiklen fra fagbladet Folkeskolen. Link i bio 👆🏼 #alleharrettilathøretil #ensomhed #mobning
mary_fonden Nu begynder forskellige sports og fritidsaktiviteter for børn så småt at starte op igen. Når aktiviteterne begynder igen, er det vigtigt at huske at arbejde for den gode klubkultur. Mary Fondens projekt Antibulli er et antimobberedskab til børnehåndboldtrænere. Det består af konkrete råd og øvelser til træningen af 6-12-årige. Målet er at skabe en hold- og klubkultur med høj tolerance, hvor alle respekterer hinanden, taler ordentligt og hjælper hinanden, så klubben er et rart sted at være, uanset hvor god man er til håndbold. Grundtanken er, at et stærkt sammenhold og gode børnefællesskaber forebygger eksklusion og mobning. Link til Antibulli.dk i bio.
mary_fonden I dag optager vi til en film om noget, der rammer ned i kernen af vores arbejde. At alle har ret til at høre til og føle sig som en del af noget større end sig selv. Det budskab og det arbejde er kun blevet endnu mere aktuelt under Corona-krisen. Stay tuned, når vi offentliggør filmen om nogle uger.