Økonomi
Mary Fonden har i regnskabsåret 2018 realiseret et resultat før uddelinger på DKK 6,7 mio., som primært hidrører fra donationer fra bidragsydere på DKK 10,7 mio. samt et samlet afkast af investeringer på DKK -4,0 mio., der er omkostningsført i resultatopgørelsen. Der er i regnskabsåret desuden modtaget donationer på DKK 10 mio., der er overført til Mary Fondens grundkapital.
Det realiserede samt urealiserede afkast (tab) er overført til Mary Fondens bundne kapital. Derudover er der anvendt DKK 1,5 mio. af Mary Fondens disponible kapital til finansiering af aktuelle indsatsområder, da det tilstræbes, at Mary Fondens disponible kapital anvendes til opfyldelse af fondens formål. På denne baggrund er Mary Fondens samlede egenkapital faldet med DKK 2 mio. til DKK 182 mio.
Mary Fondens kapital er placeret med en høj andel af obligationer og erhvervsobligationer for at afspejle en forsigtig og langsigtet investeringsstrategi. Andelen af aktier har dog påvirket afkastet for 2018 negativt, samlet er det på –2,36% for året, hvilket ikke anses for tilfredsstillende, da det er lavere end benchmark afkastet på –0,47% for året. Det er især Q4 2018, der bidrager til det negative afkast.
Over året har porteføljen været neutralt vægtet mod aktier, mens kreditobligationer både ved indgangen og udgangen af året har været overvægtet, dog brudt af en periode med neutralvægt.
Uddelinger 2018
Nøgletal de seneste fem år
Investeringspolitik
Fondens investeringspolitik og retningslinjer er udformet således, at der sikres en god risikospredning med fokus på kapitalbevarelse. Investeringsretningslinjerne overholder ”Bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler”.
Forvaltningen sker gennem en ekstern porteføljeforvalter og der investeres i såvel rentebærende fordringer som aktier og erhvervsobligationer både direkte og indirekte gennem investeringsforeninger.
Fondens portefølje efterlever danske og internationale anbefalinger for ansvarlige investeringer, herunder de FN-støttede principper for ansvarlige investeringer og anbefalinger om aktivt ejerskab fra Komité for God Selskabsledelse.
Porteføljeforvalteren tager aktivt stilling til, om hvert eneste selskab, der investeres i, lever op til de fastsatte krav. Desuden ekskluderer porteføljeforvalteren følgende typer af virksomheder fra fondens portefølje:
- Virksomheder der bryder internationale normer, herunder Global Compacts 10 principper eller OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder.
- Virksomheder, der har mere end 5% af sine indtægter fra produktion eller distribution af enten alkohol, tobak, våben, pornografi eller hasard
- Virksomheder, der har mere end 5% af sine indtægter fra produktion; distribution; levering af udstyr til eller servicering af produktion af fossile brændsler (termisk kul, olie og gas)
- Virksomheder, der har mere end 50% af sine indtægter fra produktion af energi (kul eller varme) fra termisk kul.
For investering i statsobligationer anvender porteføljeforvalteren et sæt retningslinjer i tre trin. For det første udelukkes lande, der er omfattet af sanktioner mod finansielle transaktioner med styret eller ledende personer i styret. For det andet inddrages demokrati og menneskerettigheder i investeringsprocessen. For det tredje anvende OECD’s lande risikoklassifikation til løbende at overvåge investeringerne.