> English

Kronprinsessen pakker rygsække til børn på krisecentre

Hvert år pakker pensionerede LEGO ansatte mere end 2.000 rygsække til børn på krisecentre. I år deltager Kronprinsessen ved pakningen.

Årligt kommer cirka 2.200 børn med deres mor på krisecenter. 50 % kommer uden at have medbragt noget hjemmefra. Siden 2008 har alle børn på krisecentre i Grønland, Danmark og på Færøerne       fået en rygsæk med praktiske fornødenheder og legetøj. Mary Fonden står bag uddelingen af rygsække i samarbejde med Ole Kirk’s Fond og LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre). Det er    indtil videre blevet til udsendelse af over 15.000 rygsække til børn på krisecentre.

Pakningen af rygsækkene sker en gang årligt og foretages af pensionerede LEGO ansatte i Billund. I år deltager Kronprinsessen indledningsvist i pakningen af rygsække torsdag den 27. marts kl. 10.00, hvor hun også får mulighed for at møde de tidligere LEGO ansatte.

Rygsækkene er i samarbejde med Mary Fondens eksperter tilpasset både køn og forskellige alderstrin. Afhængig af aldersgruppe indeholder de fx tandbørste, hårbørste, håndklæde, drikkedunk, farver, bamse, dagbog med lås og en bog.

Udover at rygsækkens indhold dækker praktiske behov her og nu, er den også en anledning for krisecentrenes børnepædagoger til at tale med børnene om deres oplevelser med volden. Endelig er rygsækkene en lille trøst i en svær situation og en påmindelse om, at vold aldrig er acceptabel.

En undersøgelse fra SFI viser, at 83 % af krisecentrene bruger rygsækken og indholdet som udgangspunkt for en samtale om den svære tid, og at 89 % vurderer, at rygsækken i høj grad eller i meget høj grad er en værdifuld markering af, at vold ikke er acceptabel.

Fakta

 • Der pakkes og udsendes årligt cirka 2.300 rygsække (tidligere 2.500).
 • Der er siden projektets start i 2008 pakket 15.000 rygsække (til og med 2013).
 • Der findes i dag syv forskellige rygsække: 0-3 år (unisex), 4-6 år (dreng/pige), 7-9 år (dreng/pige), 10-11 år (unisex) og 12-16 år (unisex).
 • Rygsækkene indeholder (lidt afhængigt af aldersgruppe): tandbørste, hårbørste, håndklæde, drikkedunk, papir og blyant, farver, bamse, dagbog med lås, spillekort, en bog, tøj samt et bogmærke og et postkort fra Mary Fonden med en hilsen fra H.K.H. Kronprinsessen.

I Danmark oplever 33.000 børn årligt vold i familien, og ca. 2.000 børn ankommer hvert år med deres mor på kvindekrisecenter.

SFI’s undersøgelse fra december 2010 om Mary Fondens rygsække:

83 % af krisecentrene bruger rygsækken og indholdet som udgangspunkt for en samtale om den svære tid.

 • 89 % vurderer, at rygsækken i høj grad eller i meget høj grad er en værdifuld markering af, at vold ikke er acceptabel.
 • 94 % bruger rygsækken til at skabe en tillidsfuld relation til barnet.
 • 68 % bruger rygsækken som udgangspunkt for samtale om, at vold aldrig er acceptabel.
 • 56 % bruger rygsækken som udgangspunkt for samtale om forholdet til familien.
 • 97 % af børnene reagerer med glæde, 61 % med taknemmelighed og 22 % med tryghed, når de får rygsækken.
 • 61 % af børnene forbinder rygsækken med tryghed, når de forlader krisecentret igen.
 • 83 % af krisecentrene er i høj grad eller i meget høj grad tilfredse med rygsækkenes indhold.

Rygsække til børn på krisecentre er et samarbejde mellem Mary Fonden og Ole Kirk’s Fond. Derudover håndterer LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre) logistikken, og Gyldendal donerer bøger til rygsækkene. Royal Arctic Line sponsorerer fragten til de grønlandske krisecentre.

 

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden I dag er det præcis ét år siden, at psykisk vold blev strafbart i Danmark. Ét år siden, at psykisk vold blev sidestillet med fysisk vold med en anerkendelse af, at voldens konsekvenser for den voldsudsatte kan være mindst ligeså alvorlige som ved fysisk vold. Kriminaliseringen af psykisk vold var et afgørende skridt mod at tydeliggøre, at vold aldrig kan retfærdiggøres, aldrig skal accepteres, og at vold – uanset voldens form – kan sætte dybe spor både hos kvinder, mænd og børn. I Mary Fonden arbejder vi for at bekæmpe alle former for vold i familien. Senest har vi sammen med @levudenvold_dk udgivet en fagbog, som også indeholder et tema om psykisk vold. Find den på www.maryfonden.dk
mary_fonden Rygsække er på vej til børn på de nye krisecenterpladser Under coronakrisen er flere børn kommet på krisecentre med deres mor, og antallet forventes fortsat at stige. Derfor er der oprettet 55 nye nødpladser til kvinder, der ønsker at komme på krisecenter. "Med rygsækkene ønsker vi at vise børnene, at der bliver taget hånd om dem, og at volden aldrig er deres skyld og aldrig kan retfærdiggøres”, siger H.K.H. Kronprinsesse Mary. Stress og pres kan eskalere vold i et parforhold. Og når det øvrige samfundet er lukket ned, er mange kvinder og børn tvunget til at være i volden hele tiden. Mary Fonden sender rygsække til de nye pladser og andre centre, der måtte mangle i denne tid. Taskerne indeholder bl.a. en bamse, toiletsager og en hilsen fra Kronprinsessen.
mary_fonden Samtalen binder os sammen og er en af vores vigtigste måder at vise hinanden omsorg på. . Når vi mødes på kontoret, til fritidsaktiviteter og i andre sociale sammenhænge taler vi om løst og fast og skaber nærhed gennem daglige samtaler. Det har vi også brug for i denne vanskelige tid. En tid som kan inspirere til, at vi i vores samtaler over telefonen kan udvide vores kendskab til hinanden og nå dybere ind. På den måde kan vi føle os mere nære uden at være sammen.
mary_fonden Hjælp hinanden ud af ensomheden. I disse dage mærker vi alle, hvor meget familie, venner og andre sociale relationer betyder for os. Og hvad det gør ved os, når den del af vores liv mangler. . For nogle mennesker er denne tid særlig svær. Hvis man fx bor alene, kan ensomhedsfølelsen blive meget voldsom. Og for mennesker, der i forvejen føler sig ensomme, kan denne periode forværre følelsen af ensomhed. I sidste ende kan svær ensomhed have alvorlige konsekvenser både psykisk og fysisk. Derfor må vi, så længe det står på, gøre en særlig indsats for at hjælpe hinanden ud af ensomheden – selvom det er på afstand. Vi vil i den kommende tid forsøge at inspirere til, hvordan vi alle kan hjælpe hinanden ud af ensomheden. Vi vil også give gode råd til dig, der føler dig ensom. #alleharrettilathøretil #sammenhverforsig
mary_fonden Vi går en anderledes weekend i møde. Vores virkelighed er vendt på hovedet, som H.M. Dronningen sagde i sin tale. Men nogle ting er stadig de samme. Vi kan stadig glæde hinanden ved små handlinger, som skaber nærhed på trods af afstand. Her er et par gode bud💡Kom gerne selv med flere. Og god weekend! 😊