Folkebevægelsen mod Ensomhed
Uanset om det er Spejderne, Københavns Kommune eller Ældresagen, så kan vi lære af hinanden og ikke mindst stå stærkere, hvis vi puljer vores erfaringer og viden. Det er tanken bag Folkebevægelsen mod Ensomhed, som er en medlemsdrevet bevægelse med et enmandssekretariat.
Siden 2016 har Folkebevægelsen mod Ensomhed sat fokus på ensomhed og fællesskabet via Danmark Spiser Sammen, som primært kører i uge 17 og i uge 45, men som rummer en generel opfordring til danskerne om at række ud til mennesker, vi ikke kender, fx gennem et fælles måltid. Som en del af Danmark Spiser Sammen har Patrick Cakirli marcheret mod ensomhed fra den ene ende af landet til den anden. Patrick går kun, når han har nogen at følges med, og har sammen med de mange med-gående fået sat streg under, hvor meget vi kan, hvis bare vi gør det i fællesskab.
Folkebevægelsen er organiseret ved, at alle medlemmer betaler kontingent og så i øvrigt i videst muligt omfang støtter op om bevægelsens arbejde ved at deltage i forskellige udvalg, fx kommunikationsudvalg, ungeudvalg, kommuneudvalg etc. Hvert kvartal afholdes koordinationsgruppemøder, hvor beslutninger træffes, temaer diskuteres og viden deles. Alle medlemmer af Folkebevægelsen kan deltage i koordinationsgruppemøderne. Herudover er der nedsat en styregruppe med repræsentanter for medlemmerne. Koordinatoren i det en mand store sekretariat refererer til styregruppen.
I Mary Fonden har vi været med, siden Ældresagen tog initiativ til at koordinere ensomhedsarbejdet på et ensomhedssymposium i 2014. I Mary Fonden er vi repræsenteret i styregruppen og analyse- og ungeudvalget.
Ensomhed
Vi føler os alle ensomme en gang imellem – det er en naturlig del af livet. Men når ensomheden går fra at være kortvarig og situationsbestemt til at være vedvarende, så bliver ensomheden skadelig for vores helbred og for vores sociale liv. Langvarig ensomhed er skadelig for vores krop og kan helt ødelægge vores sociale kompetencer. Trods de store menneskelige omkostninger er ensomhed stadig et overset problem.