> English

Seneste nyt


30.06.2020

Ny kampagne skal bryde tabuet om ensomhed blandt unge

Vi føler os alle ensomme af og til − det er en naturlig del af livet. Men for nogle mennesker bliver ensomheden en fast følgesvend. Og hvis ensomheden bider sig fast, kan den være skadelig for både krop og psyke. Blandt de unge er der flere og flere, der giver udtryk for, at de føler sig ensomme. De seneste tal viser, at 12 % af unge mellem 16-24-år er alvorligt ensomme.

 

”Ensomhed er et stort problem blandt unge – ikke bare under Corona, men også før og efter. Med kampagnen vil vi bidrage til at bryde med tabuet omkring ensomhed og appellere til de unge om at få øje på ensomheden – og endnu bedre række ud til hinanden. Det tror jeg faktisk, der er et særligt momentum for netop nu. Under de første måneder af Coronakrisen har mange unge måske selv oplevet følelsen af ensomhed og vil derfor bedre kunne sætte sig ind, hvordan det så må være at føle sig ensom hver eneste dag. Mange unge vil gerne vil være der for hinanden. Men tabu og berøringsangst står ofte i vejen”, siger formand for Mary Fonden H.K.H. Kronprinsesse Mary.

Mary Fonden skyder kampagnen i gang med en film med Kronprinsessen om, hvorfor det er så vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at komme ensomhed til livs. Derudover vil kampagnen bestå af forskelligt indhold til sociale medier målrettet de unge, herunder en film og en række råd til unge om, hvordan man kan række ud til hinanden, og hvad man kan gøre, hvis man føler sig ensom. De gode råd er udarbejdet i samarbejde med Ventilen og Børns Vilkår.

”Vi voksne kan gøre meget for at hjælpe ensomme unge. Men de unge, der føler sig ensomme, har brug for andre unge. At føle sig set og inkluderet af sine jævnaldrende i de fællesskaber, man færdes i, er det allervigtigste. Vores håb er, at vi med den her kampagne kan sætte gang i en samtale blandt de unge om ensomhed, og at flere unge vil turde række ud til en, der måske er ensom. Og også turde sige det højt, hvis man selv føler sig ensom”, siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard.

Kampagnefilmene er udarbejdet af Mayday Film i samarbejde med Mary Fonden.

”At nå de unge med et så alvorligt emne er en meget svær opgave. De er kritiske og hurtigt videre, hvis de oplever, at der bliver talt ned til dem, og at man som voksen kommer med en løftet pegefinger. Det har vi virkelig forsøgt at undgå – og det er ikke nemt. Derfor har vi forsøgt at lave en kampagne, der kommunikerer i øjenhøjde med de unge”, siger Helle Østergaard.

Kampagnen starter i dag og vil køre hen over de næste uger.

Hele kampagnen kan findes på www.fåøjepåensomhed.dk

Mary Fonden arbejder med at bekæmpe ensomhed som et af sine tre indsatsområder ud fra en vision om et samfund, hvor alle oplever at høre til. Mary Fonden arbejder bl.a. med at bryde tabuet om ensomhed for derigennem at gøre det muligt at agere på ensomheden.

Fakta

12 % af unge 16-24-årige er alvorligt ensomme.

350.000 danskere i alderen 16 år og derover oplever alvorlig ensomhed.

150.000 voksne mellem 30 og 60 år oplever alvorlig ensomhed.

Kortvarig ensomhed er helt normalt og ufarlig.

Langvarig ensomhed kan mindske eller skade vores sociale kompetencer.

Langvarig ensomhed resulterer i en stresstilstand og er skadelig for vores krop.

Ensomhed er en følelse og afhænger af den enkeltes sociale behov.

Ensomhed handler mere om kvaliteten af ens relationer end om antallet.

Kilde: Ensomhed blandt unge, DEFACTUM, 2019 samt estimater baseret på tal fra Sundhedsprofilen 2018

I perioden 20. marts frem til 16. april 2020 angav næsten hver fjerde (22 %) i aldersgruppen 16-29 år, at de følte sig ensomme. Dette er en markant stigning ift. før krisen, hvor 10-14 % af de unge følte sig ensomme i Sundhedsprofilen for 2017.

Kilde: ”Stå sammen ved at holde afstand: Danskernes håndtering af Coronakrisen”, Ku, Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden Ensomhed er et stigende problem blandt unge. Det vigtigste, vi kan gøre, er at tale om det, række ud og bryde tabuet. Vi skal forstå ensomhed for at kunne bekæmpe den. Mary Fondens vision er, at alle mennesker skal have adgang til nære og respektfulde relationer, hvor andre er noget for dem, og hvor de kan være noget for andre. #alleharrettilathøretil
mary_fonden Hvordan styrker vi unges sociale trivsel? Vores projekt Me&We handler om at styrke efterskoleelevers sociale kompetencer og relationer. I dag lander dette materialekatalog sammen med vandflasker og kopper på de 31 efterskoler, der er del af næste fase af projektet i det kommende skoleår. Kataloget består af viden og aktiviteter, der skal støtte elevernes forståelse af sig selv og hinanden. Læs mere via link i bio. Me&We er er samarbejde mellem Mary Fonden, @justhuman.dk, @efterskolerne og @tuborgfondet.
mary_fonden Er mobning blevet til isolering af nogle børn? Det spørgsmål stiller mobbeforsker Helle Rabøl Hansen i fagbladet Folkeskolen på baggrund af stigende ensomhed blandt børn og unge. "Nogle børn og unge oplever at være luft for de andre. Derfor vælger de at være tavse i løbet af skoledagen, for det er da bedre end aktivt at blive chikaneret af de andre i klassen. Så kommer lærerne og siger: 'Du byder ikke nok ind i undervisningen' eller 'Du skal ikke være så tilbageholdende'. Men Eva på 13 år har ikke lyst til at byde ind og dermed gøre opmærksom på sig selv. Så er det bedre slet ikke at blive set." Hun opfordrer skolerne til at tænke trivsel og deres indsats mod mobning bredere - og fx medtænke ensomhed i indsatsen. Læs mere i artiklen fra fagbladet Folkeskolen. Link i bio 👆🏼 #alleharrettilathøretil #ensomhed #mobning
mary_fonden Nu begynder forskellige sports og fritidsaktiviteter for børn så småt at starte op igen. Når aktiviteterne begynder igen, er det vigtigt at huske at arbejde for den gode klubkultur. Mary Fondens projekt Antibulli er et antimobberedskab til børnehåndboldtrænere. Det består af konkrete råd og øvelser til træningen af 6-12-årige. Målet er at skabe en hold- og klubkultur med høj tolerance, hvor alle respekterer hinanden, taler ordentligt og hjælper hinanden, så klubben er et rart sted at være, uanset hvor god man er til håndbold. Grundtanken er, at et stærkt sammenhold og gode børnefællesskaber forebygger eksklusion og mobning. Link til Antibulli.dk i bio.
mary_fonden I dag optager vi til en film om noget, der rammer ned i kernen af vores arbejde. At alle har ret til at høre til og føle sig som en del af noget større end sig selv. Det budskab og det arbejde er kun blevet endnu mere aktuelt under Corona-krisen. Stay tuned, når vi offentliggør filmen om nogle uger.