> English

Danmark spiser sammen

Godaften.

Der findes ikke én opskrift på det gode måltid. Men der findes nogle faste ingredienser. Der skal være noget god mad, og der skal helst være nogen at dele den med. Det gode måltid er en anledning til at være sammen med andre mennesker. Der er noget om, at vejen til vores hjerte går gennem vores mave – det gælder ikke kun mænd – i hvert fald ikke for mit eget vedkommende. Når vi deler et måltid, er det en gestus og en meget konkret måde at invitere andre tæt på. Vi deler med andre ord ikke bare et måltid, men en stund af nærvær.

I aften tilbringer vi den stund sammen. I aften spiser Danmark sammen. Folkebevægelsen mod Ensomhed afholder med støtte fra Nordea-fonden fællesspisninger i Aalborg, i Aarhus, i Varde, i Odense og her i Nørrebrohallen. Lige nu har godt 2.000 mennesker netop sat sig til bords for at dele aftenens måltid med nye ansigter. Det er imponerende, og det siger noget om måltidets evne til at samle os.

I min egen familie er aftensmåltidet også et samlingspunkt. Efter morgenmaden spredes familien ofte i alle retninger, men ved middagsbordet samles vi igen. Måltidet er en anledning til at fortælle og til at lytte – der har måske været en ekstra god leg i børnehaven eller en særlig svær opgave i skolen – med fire børn er der mange historier, der skal fortælles, og det kan være svært at blive opdateret hele vejen rundt. Det er derfor også noget af en ekstra udfordring, når Vincent midt i talestrømmen udbryder ”Stilleleg!”. Det giver godt nok Frederik og mig et øjebliks ro til at udveksle et par ord – for vi har for længe siden meldt os ud af den leg, men det bliver kun et par ord, fordi stilheden varer sjældent længe.

En ny undersøgelse har spurgt ind til danskernes aftensmåltid. Rigtig mange af os spiser sammen med nogen hver dag eller næsten hver dag. Men hver fjerde savner nogen at spise aftensmad med. Og når vi spiser alene, sætter vi os ofte foran fjernsynet eller tjekker mobilen imens. Vi lader os underholde, måske fordi noget mangler.

Ensomhed handler netop om savnet af mennesker i ens liv – om ikke at have den kontakt til andre, som man har behov for. Vores behov er ikke nødvendigvis ens – for nogen er det i orden at spise for sig selv hver aften, mens andre føler et voldsomt savn ved at sidde alene. Men uanset behov er det rart at have et valg – at kunne vælge at spise sammen med andre, når man har lyst.

I aften spiser vi sammen, og vi er ikke de eneste. På danmarkspisersammen.dk ligger allerede flere hundrede små og store fællesmåltider – og alle kan være med. Organisationer, kommuner, kirker, skoler, virksomheder og privatpersoner har inviteret. Fx har Susanne Bruun i Fåborg inviteret på grydestegt kylling med kartofler og agurkesalat, Angelina Owino inviterer på italienske kødboller af oksekød i Vejle, og Rose inviterer sammen med sin søn på 9 år på chili con carne i Nivå. Det er opløftende at se den interesse og åbenhed, der er for at støtte op om ”Danmark spiser sammen”.    

I Mary Fonden er vi en del af Folkebevægelsen mod Ensomhed og den ambitiøse og værdifulde vision om at halvere ensomheden i Danmark inden 2020. Jeg tror, godt jeg kan sige på alle involveredes vegne, at det har været en spændende og til tider lidt udfordrende rejse at gøre Folkebevægelsen til det, den er i dag, men vi er nået langt sammen, og alles bidrag har været med til at bringe os hertil.

Jeg har glædet mig til i aften. Til god mad, godt selskab og tid til at nyde begge dele. 

Velbekomme!

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden Ensomhed er et stigende problem blandt unge. Det vigtigste, vi kan gøre, er at tale om det, række ud og bryde tabuet. Vi skal forstå ensomhed for at kunne bekæmpe den. Mary Fondens vision er, at alle mennesker skal have adgang til nære og respektfulde relationer, hvor andre er noget for dem, og hvor de kan være noget for andre. #alleharrettilathøretil
mary_fonden Hvordan styrker vi unges sociale trivsel? Vores projekt Me&We handler om at styrke efterskoleelevers sociale kompetencer og relationer. I dag lander dette materialekatalog sammen med vandflasker og kopper på de 31 efterskoler, der er del af næste fase af projektet i det kommende skoleår. Kataloget består af viden og aktiviteter, der skal støtte elevernes forståelse af sig selv og hinanden. Læs mere via link i bio. Me&We er er samarbejde mellem Mary Fonden, @justhuman.dk, @efterskolerne og @tuborgfondet.
mary_fonden Er mobning blevet til isolering af nogle børn? Det spørgsmål stiller mobbeforsker Helle Rabøl Hansen i fagbladet Folkeskolen på baggrund af stigende ensomhed blandt børn og unge. "Nogle børn og unge oplever at være luft for de andre. Derfor vælger de at være tavse i løbet af skoledagen, for det er da bedre end aktivt at blive chikaneret af de andre i klassen. Så kommer lærerne og siger: 'Du byder ikke nok ind i undervisningen' eller 'Du skal ikke være så tilbageholdende'. Men Eva på 13 år har ikke lyst til at byde ind og dermed gøre opmærksom på sig selv. Så er det bedre slet ikke at blive set." Hun opfordrer skolerne til at tænke trivsel og deres indsats mod mobning bredere - og fx medtænke ensomhed i indsatsen. Læs mere i artiklen fra fagbladet Folkeskolen. Link i bio 👆🏼 #alleharrettilathøretil #ensomhed #mobning
mary_fonden Nu begynder forskellige sports og fritidsaktiviteter for børn så småt at starte op igen. Når aktiviteterne begynder igen, er det vigtigt at huske at arbejde for den gode klubkultur. Mary Fondens projekt Antibulli er et antimobberedskab til børnehåndboldtrænere. Det består af konkrete råd og øvelser til træningen af 6-12-årige. Målet er at skabe en hold- og klubkultur med høj tolerance, hvor alle respekterer hinanden, taler ordentligt og hjælper hinanden, så klubben er et rart sted at være, uanset hvor god man er til håndbold. Grundtanken er, at et stærkt sammenhold og gode børnefællesskaber forebygger eksklusion og mobning. Link til Antibulli.dk i bio.
mary_fonden I dag optager vi til en film om noget, der rammer ned i kernen af vores arbejde. At alle har ret til at høre til og føle sig som en del af noget større end sig selv. Det budskab og det arbejde er kun blevet endnu mere aktuelt under Corona-krisen. Stay tuned, når vi offentliggør filmen om nogle uger.