10. december 2013

Børnefødselsdage er vigtige

Aktuel debat om en norsk børnefødselsdag, som ingen mødte op til, minder os om, at fødselsdage er et af højdepunkterne i ethvert barns liv. Derfor indgår det også som et af Fri for Mobberis fem forældretips.
Børnefødselsdag illustration

Invitationerne er uddelt, pølsehornene er bagt og flagene står på bordet. Men det ringer aldrig på døren. Der kommer ingen børn til fødselsdagen. Det er en oplevelse ingen forældre ønsker sig for deres barn, men som to otte-årige norske børn oplevede forleden. En oplevelse, der har skabt stor debat på Facebook og i medierne.

Fødselsdage er uden tvivl noget af det vigtigste i børns liv og hvordan fødselsdagen går, hvor mange der kommer, og hvordan de opfører sig, har derfor også afgørende betydning. Derfor går et af Fri for Mobberis fem forældretips (se nederst) også på netop børnefødselsdage.

Det er en god idé at indføre politik om, at enten inviteres hele børnegruppen eller samtlige drenge eller samtlige piger.

Hav andre børns fødselsdage som en høj prioritet – uanset hvem fødselsdagsbarnet er, hvordan relationen er, eller hvordan barnet er placeret i børnehavens sociale hierarki.

En fødselsdag, der er blevet ødelagt af gæster, der synes, at maden er uspiselig eller legene ikke er sjove, kan spolere oplevelsen for fødselsdagsbarnet. Tal med dit barn om, hvordan man er en god gæst.

Det er en god idé at slutte børnefødselsdagen af med at invitere de voksne på kaffe, når de henter. Børn elsker, når deres forældre hygger sig sammen. Og god stemning blandt de voksne smitter af på børnene.

Fri for Mobberis fem forældretips:

1. Støt dit barn i at indgå legeaftaler på kryds og tværs med alle i børnegruppen.
Det er en god erfaring for dit barn at få forskellige legeoplevelser med mange forskellige børn. Samtidig er du med til at sikre, at alle børn i gruppen har legeaftaler – og dermed en plads i fællesskabet.

2. Tal ikke dårligt om de andre børn i børnehaven/skolen eller om deres forældre.
Negative ord om dit barns børnehave- eller skolekammerater bliver let til modvilje mod bestemte børn. Støt i stedet dit barn i at være positiv og åben overfor alle. Kan du f.eks. alle kammeraternes navne? Siger I ”hej” til alle børn og voksne, når du bringer og henter dit barn?

3. Indfør social fødselsdagspolitik.
Fødselsdage betyder meget for børnene. Både som fødselsdagsbarn og som gæst. Det gør ”ondt” på det barn, der ikke inviteres med. Og det gør ondt på det barn, som ingen gæster får. Drøft en social fødselsdagspolitik på næste forældremøde.

4. Giv dit barn opmuntring til at støtte og forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv.
Børn, der er udenfor i børnegruppen, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en god kammerat. Børn, der er gode til at hjælpe, trøste og forsvare andre, ”vokser” indeni – og udenpå!

5. Vær åben og positiv når andre forældre fortæller om deres barns problemer.
Det er meget sårbart at stille sig op på et forældremøde og fortælle, at ens barn er ked af det i børnehaven eller skolen og har brug for legeaftaler og kammerater. Det er lettere, hvis de andre forældre er lydhøre og åbne.

Forældretipsene kan også læses her. De er oversat til syv sprog og kan downloades på dansk  her som plakat, man kan hænge op.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …