3. april 2014

Besøg i Estland

Fri for Mobberi har været kendt i de danske børnehaver og skoler siden 2007, men nu er programmet også en fast del af hverdagen for estiske børn. De to første dage i april besøgte H.K.H. Kronprinsessen, direktøren i Mary Fonden Helle Østergaard og generalsekretær i Red Barnet Mimi Jakobsen bl.a. en børnehave og en skole for at opleve esternes arbejde med programmet.
H.K.H. på besøg i Estland

Det var glæde og genkendelighed, der mødte Kronprinsessen og direktør Helle Østergaard, da de besøgte først børnehaven Suitsupääsupesa lasteaed sammen med generalsekretær fra Red Barnet Mimi Jakobsen og siden skolen Kadrioru Saksa Gümnaasium sammen med den estiske præsidentfrue Evelin Ilves i Tallinn den 1.-2. april. Begge steder arbejder børn og voksne med den estiske udgave af Fri for Mobberi, der er nået ud i hver 2. børnehave og testes i 25 skoler i landet. Børnene havde i den grad taget programmets forskellige elementer til sig, og den lilla bamse, Bamseven, var for mange af børnene blevet en helt særlig ven. Således var samtlige børnehavebamser iført hjemmesyet tøj, og i skolen havde børnene foreviget situationer med Bamseven på billeder eller tegninger.

Også de estiske pædagoger og lærere kunne berette om stor tilfredshed og engagement i forhold til Fri for Mobberi. Både i børnehaven og skolen var værdierne i programmet, tolerance, respekt, omsorg og mod, blevet integreret i institutionernes værdigrundlag. I børnehaven havde pædagogerne endog udvidet arbejdet med værdierne ved at involvere forældrene helt konkret, og på den måde var besøget også en inspiration for arbejdet herhjemme:

Målet med Fri for Mobberi er at skabe stærke børnefællesskaber, hvor der ikke er plads til mobning. Med udvidelsen til Estland har vi udvidet målgruppen for projektet samtidig med, at projektet udvikles og tilføres nye ideer af esterne. Så vi tog glade og inspirerede hjem fra Tallinn.

fortæller Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Under besøget deltog Kronprinsessen og Helle Østergaard desuden på konferencen “Bullying-free Education”, hvor Kronprinsessen holdt åbningstalen. Læs talen her.

I 2011 indgik Mary Fonden, Red Barnet og Estonian Union for Child Welfare en samarbejdsaftale, der gav den estiske organisation mulighed for at versionere og implementere det danske antimobbeprogram i Estland. Siden blev Undervisningsministeriet og Tallinn Universitet involveret i projektet, der viser de samme resultater som i Danmark; børnene bliver mere omsorgsfulde, bedre til at håndtere konflikter og mere opmærksomme på at inddrage hinanden i leg.

Af:

Simone Bodholdt

Relaterede nyheder

Ensomhed i Danmark

En omfattende befolkningsundersøgelse viser store udfordringer med ensomhed, særligt blandt unge voksne, og giver for første gang et dybdegående indblik i danskernes viden og holdninger …

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …