10. september 2019

Antibulli Svømning

Det er vigtigt at føle sig som en del af holdet, når man går til svømning. Det sætter Mary Fonden, Dansk Svømmeunion og TrygFonden nu fokus på i et nyt projekt.
Antibulli svømning

De fleste børn går på et tidspunkt til svømning, og for mange af deres forældre er det primære formål med fritidsaktiviteten, at børnene lærer at svømme.

Men svømning er meget mere end at kunne holde sig oven vande, det handler i lige så høj grad om at føle sig som en del af holdet uanset svømmeevnerne. Det sætter Mary Fonden, Dansk Svømmeunion og TrygFonden nu fokus på i det nye projekt ”Antibulli Svømning”, der i første omgang afprøves i en håndfuld klubber resten af året.

Hvordan tager vi imod nye svømmere i klubben og på holdet? Hvordan skaber vi sammenhold gennem fælles øvelser i en sport, der ofte foregår individuelt? Og hvad skal man som svømmetræner vide om børns trivsel?

Det er nogle af de spørgsmål, som trænere i svømmeklubberne kommer til at stille sig selv og hinanden i mødet med Antibulli Svømning. Projektet vil rumme to primære elementer; et site med viden, aktiviteter og øvelser målrettet svømmetrænere og et skærpet fokus på trivsel på uddannelser inden for svømning. Samarbejdet er nyt, men ideen bag er det ikke:

”Tilbage i 2013 fandt vi ud af, at hvert ottende barn var stoppet til en fritidsaktivitet på grund af mistrivsel eller mobning. Det ville vi gerne gøre noget ved. Så vi startede med at sætte fokus på trivsel i børnefodbolden sammen med Red Barnet og DBU og gik videre til håndbold med Mikkel Hansen og hans forening MH24. Vi er glade for, at vi nu kan bruge vores erfaringer til også at sætte ind i svømmeklubberne. For sammenholdet kommer ikke af sig selv, bare fordi børnene tropper op frivilligt. Det kræver en indsats,”

siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

I Dansk Svømmeunion er det nyt at arbejde målrettet med sammenholdet i børnesvømning, og forhåbningen er, at den nye viden og inspiration på trivselsområdet kan have stor betydning for børn og trænere.

”Vi ved, at mange børn stopper med at gå til svømning, når de har lært at svømme. De børn, der fortsætter, rykker sædvanligvis videre til hold, der er af mere konkurrencepræget karakter. Med Antibulli Svømning håber vi at styrke svømningens position som breddesport og støtte op om sammenholdet i svømmeklubberne på tværs af talent og svømmedrømme. Det handler jo i bund og grund om at skabe glæde og begejstring ved leg, læring og udvikling i vand,” udtaler direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen.

Den indledende dialog om at udvide Antibulli til også at inddrage svømning startede tilbage i 2018. I Mary Fonden har det, siden arbejdet med at skabe sammenhold i børns fritidsliv begyndte, været et ønske at udvide til flere sportsgrene.

Antibulli Svømning vil blive afprøvet i et samarbejde mellem Dansk Svømmeunions konsulenter og en række udvalgte svømmeklubber. Fra begyndelsen af det nye år er det planen, at projektet vil være tilgængeligt for alle interesserede svømmeklubber.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …