Alle år er særlige. De indeholder deres egne nedslag, begivenheder og minder. Men 2024 vil i særdeleshed sætte et tydeligt aftryk i min erindring. I år skiftede Mary Fonden navn til Mary Fonden – H.M. Dronning Marys Fond. Men vores arbejde fortsatte uændret, og vi kæmper stadig for det samme formål gennem vores tre indsatsområder: Mobning & Trivsel, Ensomhed og Vold i Familien.
I Mary Fonden stræber vi altid efter mere viden, virkningsfulde indsatser og nye veje til at gøre en forskel for dem, der står uden for fællesskabet. I 2024 har det blandt andet betydet, at vi har øvet os endnu mere på at inddrage unge i vores arbejde. For hver gang, vi gør det, har det givet os uvurderlig værdi og perspektiv.
Vores ungepanel, som vi etablerede i 2022, har fået nye medlemmer, og vi har allerede haft stor gavn af deres indsigter og pointer. I efteråret lancerede vi AFTRYK, vores nyeste initiativ. Her lader vi unge komme med konkrete forslag til, hvordan rammer, som voksne sætter for unges liv, kan forbedres. De unges ideer til, hvordan man kan skabe en bedre overgang fra skole til ungdomsuddannelse, præsenterede vi til et event, hvor unges stemmer fyldte både på scenen og blandt publikum. Foran os venter en spændende opfølgning på, om voksne omkring de unge har taget forslagene til sig, så flere unge finder plads til forskellighed i åbne, trygge fællesskaber, når de begynder på en ungdomsuddannelse.
At AFTRYK netop handlede om overgange er blandt andet, fordi vi kunne se i vores befolkningsundersøgelse ’Ensomhed i Danmark’, at omkring tre gange så mange unge oplever svær ensomhed sammenlignet med 2013. Og at over halvdelen af 16-19-årige, der oplever ensomhed, forbinder den med skole- eller uddannelsesskift. Det og mange flere nuancer om ensomhed har vi ønsket at udbrede både til fagfolk omkring unge og den brede befolkning. Til det har vi – for Mary Fonden – taget både nye og traditionelle formater i brug. Vi har blandt andet støttet udgivelsen af bogen ’Ensom Ungdom’ om ensomhedens mange ansigter blandt unge. Og for at folde bogens indhold om ensomhedens kompleksitet ud på en mere tilgængelig måde og for en bredere målgruppe har vi lanceret en mindre podcastserie. Vi har desværre ikke nogen lette svar, når det kommer til ensomhed, men en større indsigt i ensomhed er et vigtigt skridt. Podcast er nyt for os i Mary Fonden, og vi glæder os til at udforske det format mere i vores arbejde.
I Mary Fonden arbejder vi for, at alle oplever at høre til. Men hvis familielivet er præget af voldsomme relationer, kan det være svært at give børn den trygge start på livet, som de fortjener, og voldsudsatte kan føle sig alene og afskåret fra både sine nærmeste og omverdenen. Derfor er kampen mod vold i familien et højt prioriteret område i Mary Fonden. Og nu har vi resultater, der viser, at vi har fundet en vej til, hvordan flere kommende og nybagte forældre med partnervold inde på livet opdages, så de kan få hjælp. Vi har gennem indsatsen Sammen uden vold allieret os med dygtige fagfolk – jordemødre og sundhedsplejersker – der i forvejen er tætte på kommende og nye forældre. Sammen har vi udviklet en model, så deres faglighed og tillidsvækkende relation kan være med til at sikre, at færre børn vokser op med vold i familien. Det er jeg virkelig stolt over. Og jeg ser frem til, at der kommer flere resultater i det nye år, hvor udbredelsen af modellen også venter, så endnu flere børn forhåbentlig undgår at vokse op i en familie med vold.
Flere af vores andre projekter har også vokseværk og udbredes til nye aldersgrupper og arenaer. Det gælder både projekter, som skal styrke unges sociale kompetencer, opbygge inkluderende fællesskaber og forebygge mobning. Og det er nødvendigt. For alt for mange børn og unge udsættes stadig for mobning. Mobningen er ikke kun begrænset til de fysiske rum, men fylder også i de digitale. Også på det felt prøver vi hele tiden at blive klogere, selv om den hastige udvikling gør det svært at følge med. Vores ambition er at klæde de voksne omkring børn og unge bedre på, så deres forståelse af og indsigt i digital mobning giver dem bedre mulighed for at hjælpe børn og unge.
Der er desværre stadig lang vej, før sunde og tillidsfulde fællesskaber er en naturlig del af alles hverdag. Så vi kæmper videre. Men vi kæmper heldigvis ikke alene.
For vi ville hverken kunne have tilegnet os den viden, opnået de resultater eller udviklet de modeller uden vores mange samarbejdspartnere. Derfor vil jeg gerne sige stor tak til alle, der sammen med os arbejder for, at flere får en plads i fællesskabet og oplever at høre til. Det er netop i partnerskaber og samarbejde, vi bruger hinanden bedst og kan gøre den største forskel for alle dem, der fortjener det.
Med ønske om en glædelig jul og et håbefuldt nytår!
H.M. Dronningen