8. september 2016

35.000 elever har fået en tryg skolestart med Netwerk

Skoleåret er godt i gang på landets gymnasier. På 41 skoler giver Ventilens og Mary Fondens projekt Netwerk de mange 1.g.-elever en tryg overgang fra grundskole til gymnasiet. En overgang som ellers kan være forbundet med usikkerhed.
Netwerk

Nye elever rykkede i august ind på landets mange ungdomsuddannelser. Nogle med en sund spænding i maven over alt det nye, de stod overfor. Andre med en overvældende nervøsitet og frygt for, om der nu ville være nogen, de kunne sammen med. Om de nu kom i en god klasse.

På 41 gymnasier tog lærere og ledelse hånd om den nervøsitet ved at lade Ventilen og Mary Fondens projekt Netwerk være en del af flere end 10.000 1.g.’eres nye hverdag. Allerede fra første skoledag mødte eleverne ind til et fokus på fællesskab og sammenhold gennem Netwerks makkerskaber, fællesskabende aktiviteter, klassediskussioner og øvelser om klassekultur og ensomhed.

En af de 41 skoler er Rødkilde Gymnasium i Vejle, hvor Cecilie Norup er begyndt i 1.n. Hun synes, at Netwerk har hjulpet hende meget i opstarten på skolen, og at makkerskaberne har givet hende en klassekammerat at støtte sig til fra første dag. Det fortæller hun til P4 Trekanten. Læs artiklen her.

”Jeg synes, det er rart. Det betyder, at jeg har én at snakke med og én at sidde ved siden, så det har helt sikkert hjulpet mig at få en god start på gymnasiet,” fortæller Cecilie Norup.

Trivsel og faglighed hænger sammen

Inden gymnasierne kan køre Netwerk, skal lærerne på seminar i Netwerks metoder og undervisningsforløb. I alt har Netwerk i foråret og sommeren 2016 afholdt 22 seminarer over hele landet for mere end 500 lærere. På seminarerne får lærerne både viden om ensomhed, social mistrivsel og klassekultur, og så får de lov at prøve nogle af øvelserne, som de skal lave med eleverne, på egen krop.

”Lærerne på vores seminarer sidder ofte og nikker, når vi taler om tegnene på social mistrivsel. De genkender eleverne og ved, at de findes i deres klasser. For nogle lærere falder det en smule uden for deres comfortzone at tale med eleverne om deres trivsel. Derfor får de en masse viden og nyttige redskaber med fra seminarerne, som gør dem i stand til at gennemføre Netwerk med eleverne og giver dem mod til at spørge eleverne, hvordan de har det. For nogle elever kan det være det første skridt ud af ensomheden. Lærerne er mere end nogen klar over, at trivsel og faglighed hænger sammen, så de er alle interesserede i, at deres elever trives og er i stand til at lære”, fortæller Lene Lykkegaard, som er projektleder for Netwerk i Ventilen.

I alt har knap 35.000 gymnasieelever fået en tryg skolestart med Netwerk siden projektet begyndelse i 2012. I efteråret 2016 udvides Netwerk til erhvervsskoler, og alle erhvervsuddannelser kan tilmelde sig Netwerk til skolestarten i januar 2017.

Bag Netwerk står Ventilen og Mary Fonden med Lauritzen Fonden som finansiel partner.

Af:

Heidi Krumhardt

Relaterede nyheder

Mary Fondens årsberetning 2023

Hvad skete der i 2023, og hvad skal der ske det kommende år i Mary Fonden? Årsberetningen for 2023 giver et indblik i Mary Fondens …
Sammen uden vold - Gravide

Screening for partnervold blandt gravide virker

Ved at screene systematisk for partnervold i jordemoderkonsultationer finder Amager og Hvidovre Hospital 1-2 par om ugen med voldsproblematikker. Før fandt de omkring 6 om …