> English

Præsentation af Fri for Mobberi Universet

Godformiddag, alle nulte klasser

I har efterhånden gået i skole længe, men I kan sikkert stadig huske jeres allerførste skoledag. Følelsen af at skulle tage hul på noget helt nyt og spændende. Den brusende fornemmelse i maven, da I trådte ind i klassen og mødte jeres klassekammerater og lærere for første gang. Nogle af jer kendte en eller flere i klassen, da I startede. For andre var alle ansigter nye.

Det kræver meget at starte i skole. Og det handler ikke kun om, at man skal lære alfabetet og tabellerne – det handler også om, at man skal lære hinanden at kende. Om at bygge et fællesskab op, hvor alle kan føle sig trygge og godt tilpas. Det lyder måske let, men de fleste af os har en tendens til at sætte os ved siden af ham eller hende, vi allerede kender. Eller at lege med dem, vi leger mest med i forvejen. Og nogle gange kan det betyde, at der bliver nogen til overs. At der sidder en eller måske to elever i klassen, som ingen har. Som føler sig udenfor. Og det er i sådan et miljø, at mobning kan opstå, og mobning gør rigtig ondt.

Det er en af grundene til, at vi i Mary Fonden sammen med Red Barnet har udviklet Fri for Mobberi – så vi står sammen og siger nej til mobning. Og den bedste måde at sige nej på er at sende mobningen uden for døren ved at skabe et stærkt fællesskab inde i klassen.

Her på Sundbyøster Skole er Fri for Mobberi en naturlig del af jeres første skoleår. I taler om, hvad det vil sige at føle sig udenfor, og hvordan man er en god ven i jeres klasse. I ved, at det af og til kræver mod, når man skal sige fra på egne eller andres vegne, hvis der sker noget uretfærdigt. Og I er vant til at hente Bamseven, hvis en fra klassen har brug for at blive trøstet. På den måde har I været med til at skabe en god og sjov klasse fra første skoledag.

Det betyder ikke, at I ikke kan blive uenige. Det betyder heller ikke, at I ikke en gang imellem kan føle jer tilovers. Men det betyder, at I er gode til at være gode kammerater, også når det er svært. Og når det gode kammeratskab er på plads, så er der plads til alle. Så behøver man ikke at frygte, at man ikke passer ind. Man kan bare være den, man er.

Der er gået syv år, siden vi lancerede Fri for Mobberi. Og skolen har udviklet sig på de år. Her på Sundbyøster Skole har I som på mange andre skoler skiftet tavle og kridt ud med smartboards. Jeres undervisning kan fx være en tegnefilm om verdenshistorien hentet på Utube. Og I er sikkert allerede bedre end jeres forældre til at bruge iPad’en og andre digitale platforme. Den moderne skole – og dens meget moderne elever – kræver digitale løsninger – og derfor har vi udviklet Fri for Mobberi Universet, som I kan se på smartboardet. Og jeg har glædet mig meget til, at I senere skal demonstrere en tur rundt i det nye univers.

Fri for Mobberi bliver ved med at være vigtig. Hvert år starter nye elever i nulte klasse, og de har lige så meget brug for at føle sig trygge og accepterede i det nye fællesskab, som I havde. Det er grunden til, at vi skal holde fast i Fri for Mobberi. Og vi er meget taknemmelige for, at Ole Kirk’s Fond har valgt at støtte op om den fortsatte indsats.

Vores nye digitale univers er endnu et skridt på vejen mod en varig indsats for børns trivsel i skolen. Værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod er stadig fundamentet, og ambitionen er fortsat at støtte jer og jeres skole i at skabe en kultur, hvor der er plads til alle.

Den tryghed og accept, vi møder i vores skoletid, påvirker os resten af livet – og samtidig giver trygheden plads til alt det andet, vi skal lære. For når vi ikke skal bekymre os om at passe ind, så er vi åbne og modtagelige for nye indtryk og ny viden.

Vi håber, at I vil tilbringe mange timer i universet.

Tak.

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling