> English

Kronprinsparret sparker Klubfidusen i gang

Den 17. september deltager D.K.H. Kronprinsen og Kronprinsessen i lanceringen af Klubfidusen – et nyt projekt, der skal styrke børns trivsel i de danske fodboldklubber. Bag projektet står Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden og et fælles ønske om, at børn skal trives i deres fritid.

De fleste børn forbinder sport med at have det sjovt og med gode kammeratskaber. Trods det har flere end hvert 8. barn i 3.-5. klasse på et tidspunkt droppet en fritidsaktivitet pga. mobning eller mistrivsel.* Det skal Klubfidusen gøre noget ved – i første omgang på fodboldbanerne. Startskuddet lyder den 17. september kl. 16-17 i Bagsværd Boldklub, hvor børn fra klubben demonstrerer trivselsøvelser for Kronprinsparret.

”Klubfidusen handler om at gå fra hold til sammenhold. At skabe en kultur i fodboldklubben, hvor man føler sig velkommen, uanset hvem man er, hvor god man er, og hvor længe man har gået til fodbold,” udtaler Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Klubfidusen består af en række aktiviteter og konkrete materialer, der skal støtte op om det gode børnefællesskab og værdierne tolerance, respekt, omsorg og mod på og uden for banen. Materialerne er målrettet spillere, trænere, bestyrelse og forældre, fordi alle har betydning for kulturen i klubben.

”Børnene skal træne og lege sig til de værdier, som skaber gode børnefællesskaber, og de voksne omkring dem skal vide, hvordan de støtter op om det gode fællesskab. Klubfidusen handler også om at lære de voksne, hvordan man opfører sig på sidelinjen,” udtaler Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

I første omgang afprøves Klubfidusen i fem fodboldklubber, og fra forårssæsonen næste år vil det være muligt for fodboldklubber i hele landet at bestille Klubfidusen til deres klub.

”Tryghed er den bedste grobund for gode oplevelser og gode resultater i børnefodbolden. Der skal være plads til at skyde ved siden af. Med Klubfidusen tilbyder vi de danske fodboldklubber konkrete redskaber, der gør mester udi fællesskab,” udtaler Steen Jørgensen, DBUs breddechef.

Mary Fonden og Red Barnet har siden 2007 arbejdet målrettet for at styrke gode børnefællesskaber i antimobbeprogrammet Fri for Mobberi, DBU har med Holdninger og handlinger siden 2006 øget bevidstheden om trivslen i klubberne, og TrygFonden er kendt for sit arbejde for at skabe større trivsel og mere tryghed blandt børn og unge i Danmark. Samarbejdet er det første, hvori samtlige fire parter indgår.

”Det er spændende at skulle i gang med Klubfidusen, hvor der bl.a. er fokus på at tænke trivslen ind i selve træningen, som er nyt for os. Vi er en breddeklub, der rummer mange forskellige slags børn, og derfor er det vigtigt for os, at det ikke kun handler om fodbold – men i høj grad også om børnenes trivsel,” udtaler Mette Foged, ungdomsformand og næstformand i bestyrelsen i Kirkeby IF.

*Kilde: Undersøgelse udført af Center for Ungdomsstudier for Mary Fonden og Red Barnet, offentliggjort i ”Børneliv version 2.0”, Ungdomsanalyse.nu, 2013.
 
Program for lancering den 17. september i Bagsværd Boldklub, Bagsværd Hovedgade 86-90, Bagsværd

16.00-16.15    Velkomst v/H.K.H. Kronprinsessen, formand for Mary Fonden, og Jesper Møller, næstformand i DBU
16.00-16.35   Præsentation af øvelser, der træner trivslen v/spillere og trænere fra Bagsværd Boldklub
16.35-16.45    Møde med spillere og trænere
16.45-16.50    Fælles foto
16.50-17.00    Presse + afgang

Fakta

 • Klubfidusen er et samarbejde mellem Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden.
 • Formålet med Klubfidusen er at styrke trivsel og fællesskaber og forebygge mobning i de danske fodboldklubber.
 • Projektet tager afsæt i erfaringerne fra Mary Fondens og Red Barnets fælles projekt Fri for Mobberi og baserer sig på samme værdigrundlag; tolerance, respekt, omsorg og mod.
 • Målgruppen for projektet er 6-12-årige spillere i DBU’s fodboldklubber (ca. 110.000 drenge og 30.000 piger), ledere, bestyrelse og de frivillige trænere i klubberne samt forældre.
 • Projektet afprøves i efteråret 2013 i klubberne: Ørslevkloster IF, Bagsværd Boldklub, Kirkeby IF, Maribo Boldklub, Allerød Fodbold Klub.
 • I begyndelsen af 2014 tilpasses projektet og tilbydes fra forårssæsonen til DBU’s klubber.
 • For yderligere information om Klubfidusen og tilmelding, se www.klubfidusen.dk (lanceres i løbet af uge 37).

Hovedelementer i Klubfidusen

 • Trivselsambassadør (udpeges i klubben og er ansvarlig for koordinering af Klubfidusen)
 • Trivselshandlingsplan (udarbejdes af bestyrelsen)
 • Trænerintro (instruktør fra DBU guider trænere i koncept)
 • Børnedag (det officielle startskud i klubben, hvor børn og trænere igangsætter aktiviteter, og forældre informeres)
 • Aktivitetspuljen bestående af aktiviteter, der skaber sammenhold på det enkelte hold og på tværs af hold.
   
Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden “Alle her møder dagligt mennesker i hårde vilkår. Men vi skal ikke glemme de mange gode historier om dem, der klarede sig. Det er dem, der giver os livsglæde. Vi skal huske, når vi vågner om morgenen, at vores indsats gør en forskel. Stor tak for den store indsats, I gør!" Kiista Isaksen, borgmester i Kommune Kujalleq, talte i går til de grønlandske krisecentermedarbejdere i byen Qaqortoq. Kattunneq, som står bag kurset, og som Mary Fonden er en del af, havde inviteret borgmesteren forbi. Hun talte med afsæt i sine egne erfaringer med området og systemet – både som voldsudsat ung mor, som socialrådgiver og nu borgmester. #kattunneq har i fem år sikret efteruddannelse af de grønlandske krisecentermedarbejdere. Kurset i #qaqortoq er det niende af sin slags. Kattunneq er et samarbejde mellem Mary Fonden, @danner.dk, de grønlandske krisecentre, Mælkebøttecenteret, Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet samt Oak Foundation Denmark. #voldihjemmet #alleharrettiletlivudenvold #sigdettilnogen
mary_fonden Solen skinnede, og stemningen var høj, da 2.153 seje børn løb en kilometer mod mobning og for det gode børnefællesskab i Fælledparken, hvor vi i lørdags for 11. gang holdt @friformobberi Børnestafetten sammen med @redbarnetdk og @spartalob. #friformobberi #børnestafetten2018 #bamseven 📸: @jakobcarlsenphotography
mary_fonden Dansk Håndbold Award blev afholdt for første gang i aftes i Viborg. Et væld af priser for årets bedste håndboldpræstationer blev uddelt, og en af priserne var Antibulli-prisen, som Mary Fonden og MH24 gav til en klub, som har gjort en særlig indsats for klubånden og sammenholdet. Aabybro HK var de stolte vindere, og U12’erne Lucas og Freja gik på scenen for at tage imod prisen og de 20.000 kr., som klubben kan bruge på endnu mere fællesskab. Det blev til kærlige krammere og store smil. Hjertelig tillykke! #sammenholdetvinderaltid Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2
mary_fonden 788 seje børn løb mod mobning til @friformobberi #børnestafetten2018 i Aarhus i lørdags. Alle kom i mål – nogle i hurtig spurt, andre på mors eller fars arm – og fik en glimtende guldmedalje hængt om halsen af enten #bamseven, Jacinta eller Silja Okking. Tak for en sjov dag i forrygende solskin. Børnestafetten handler om at stå sammen om at sige nej til mobning og om at bakke op om at skabe gode børnefællesskaber. Vi står bag #børnestafetten sammen med @redbarnetdk – i Aarhus er @aarhus1900am løbspartner.
mary_fonden Trivsel og god børnehåndbold går hånd i hånd. Det samme gør trivsel og et stærkt børnefællesskab. Men gode børnefællesskaber opstår ikke altid af sig selv. De kræver en aktiv indsats fra dem, der er involveret både på og uden for håndboldbanen – spillere, trænere og forældre. På mandag til Dansk Håndbold Award i Viborg hylder vi arbejdet for #fællesskab, #sammenhold og trivsel i fritidslivet. Kronprinsessen og Mikkel Hansen overrækker den nye Antibulli-pris til børneafdelingen i en af de mange håndboldklubber, som hver dag gør en stor indsats for at skabe et stærkt #børnefællesskab. Antibulli-prisen en del af Antibulli Håndbold, som er udarbejdet af Mary Fonden og @mh24_officiel i samarbejde med @trygfonden og @redbarnetdk