Go to English version

Fri for Mobberi bekæmper nu mobning i hver anden børnehave i Estland

H.K.H. Kronprinsessen rejser sammen med Mary Fondens direktør Helle Østergaard og generalsekretær for Red Barnet Mimi Jakobsen til Estland den 1.-2. april for at opleve arbejdet med Fri for Mobberi i estiske børnehaver og skoler.

Udlandet viser i stigende grad interesse for Mary Fonden og Red Barnets fælles projekt Fri for Mobberi, og og interessen bydes velkommen, idet Mary Fonden og Red Barnet har et ønske om at udbrede de gode danske erfaringer til så mange børn som muligt.

I 2012 var Fri for Mobberi forankret i børnehaver og skoler i hele Grønland, og nu følger Estland trop. Mary Fonden og Red Barnet har siden 2011 samarbejdet med den estiske NGO Estonian Union for Child Welfare om at tilpasse det danske antimobbeprogram til estiske forhold. I dag arbejder 347 af de godt 600 estiske børnehaver med det omfattende antimobbeprogram, og en pilottest er sat i gang på 25 udvalgte skoler.

Under besøget i Estland vil Kronprinsessen møde estiske samarbejdspartnere, høre om erfaringerne med at versionere, udbrede og forankre Fri for Mobberi samt opleve programmet i praksis i både en børnehave og en skole. Kronprinsessen vil desuden sætte fokus på børn og mobning ved at åbne den estiske konference Bully-free Education.

Kronprinsessen vil under sit besøg bl.a. også åbne Den Danske Konges Have sammen med Tallinns borgmester. Haven blev i 2013 renoveret med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Tusindvis af bl.a. danske turister oplever hvert år Haven, der som et unikt historisk og kulturelt område er anført på UNESCO's verdenskulturarvliste som en del af Tallinns gamle bydel.

FAKTA

  • Fri for Mobberi er Mary Fondens og Red Barnets antimobbeprogram, der består af pædagogisk materiale til børnehaver, skoler og SFO’er. Formålet er at bekæmpe mobning og understøtte det gode børnefællesskab.
  • Fri for Mobberi blev lanceret i 2007 og bruges i dag i hver tredje danske børnehave og hver fjerde skole/SFO.
  • Evalueringer viser, at 98 % af de fagpersoner, der arbejder med Fri for Mobberi, vil anbefale det til andre. Desuden oplever faggruppen, at børnene bliver mere hjælpsomme og omsorgsfulde over for hinanden, og at de bliver bedre til selv at løse konflikter.
  • Ole Kirk’s Fond er finansiel partner på Fri for Mobberi.
  • Fri for Mobberi er versioneret og implementeret i Grønland og nu delvist i Estland. Desuden er et samarbejde med Red Barnet i Island netop blevet etableret med henblik på at tilpasse materialerne til de islandske børn.
  • Udbredelsen af Fri for Mobberi sker i tæt samarbejde med Mary Fonden og Red Barnet, der har udarbejdet en udførlig Brand and Concept Guide.
  • I 2011 indgik Mary Fonden og Red Barnet et samarbejde med den estiske NGO Lastekaitse Liit (Estonian Union for Child Welfare) om at udvikle og versionere Fri for Mobberi til Estland. Efterfølgende blev Tallinn Universitet tilknyttet som evalueringspartner, og det estiske undervisningsministerium gik ind og støttede projektet finansielt.
  • Læs mere om Fri for Mobberi på www.friformobberi.dk.

Akkreditering og presseprogram
Presseprogram for Kronprinsessens besøg i Estland.
Akkreditering til rejsen skal ske senest tirsdag den 25. marts kl. 12 ved fremsendelse af e-mail med navn, medie, titel, cpr-nummer og kontaktinformationer til ambassadør Søren Kelstrup, Danmarks Ambassade i Estland, telefon +372 630 6400 eller sorkel@um.dk. Pressen forestår selv booking af rejse, mens hotel kan bookes via Danmarks Ambassade i Estland.