> English

Flere og flere danske børn lærer, hvordan man er en god ven

Danmarks største antimobbeprogram Fri for Mobberi har vokseværk. Programmet, som Mary Fonden og Red Barnet sammen står bag, sætter nu trivsel og godt kammeratskab på skemaet i næsten halvdelen af de danske børnehaver og skoler.
Nye tal viser, at Mary Fonden og Red Barnets antimobbeprogram Fri for Mobberi er udbredt til halvdelen af Danmarks børnehaver og til mere end 40 % af landets indskolinger.
 
Tallene viser, at 1.800 børnehaver arbejder med Fri for Mobberi, hvilket dækker over en stigning på 130 %. siden 2011. Antallet af skoler, der bruger programmet i 0.-2. klasse, er i samme periode øget med mere end 210 %.
 
Fri for Mobberi består af en kuffert fuld af pædagogiske redskaber udviklet til at forebygge mobning blandt børn i alderen tre til otte år. Børnene lærer bl.a. at vise omsorg for hinanden, at sige stop til drillerier og at få mod til at forsvare kammerater, der har svært ved at forsvare sig selv. 
 
Mobning topper på mellemtrinnet fra 4.-7. klasse*, men ved at opbygge inkluderende og omsorgsfulde børnefællesskaber allerede fra børnene er helt små, er det Mary Fondens og Red Barnets målsætning at forebygge problemet, allerede inden det opstår.
 
”Hvis vi først bekæmper mobning, når vi støder på den, så er det for sent for dem, det går ud over. Med Fri for Mobberi forsøger vi at komme mobningen i forkøbet. Derfor er vi meget glade for, at flere og flere arbejder målrettet med en tidlig indsats,” siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard. 
 
”I Fri for Mobberi arbejder vi på at styrke børnefællesskaberne, og her spiller både ledelse, pædagoger, lærere og børnene selv en vigtig rolle. Mobning er ikke et individuelt problem. Derfor er det vigtigt, at både voksne og børn bidrager til at opbygge og fastholde en kultur kendetegnet ved tolerance og omsorg for hinanden. Mobning handler ikke om onde børn, men om onde mønstre i gruppen,” siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet.
 
Udover at give børnene konkrete redskaber til at håndtere drillerier viser undersøgelser** udført af bl.a. Roskilde Universitet, at Fri for Mobberi også giver fagfolk større viden og bevidsthed om, hvad mobning er, og hvordan de aktivt kan arbejde pædagogisk med at forebygge det. 
 
Fri for Mobberi er baseret på den seneste mobbeforskning, bl.a. eXbus, Exploring Bullying in Schools*, der peger på, at mobning ikke handler om enkelte børn, men skyldes en uhensigtsmæssig kultur og negative mønstre i børns måde at være sammen på.
 
Læs mere på friformobberi.dk
 
  * exBus – et forskningsprojekt om mobning i skolen, DPU/Aarhus Universitet: exbus.dk
** Kampmann, J. m.fl., Roskilde Universitet (2007-2009): Fri for Mobberi – Følgeforskningsprojekt (otte delrapporter). Find dem her: friformobberi.dk/download
 
Fakta om Fri for Mobberi
  • Mary Fonden og Red Barnet står sammen bag Fri for Mobberi, der er støttet af Ole Kirks Fond.
  • Fri for Mobberi er Danmarks mest udbredte indsats mod mobning på børnehave- og indskolingsniveau. 
  • Fri for Mobberi består af en kuffert med pædagogiske værktøjer til både pædagoger, lærere, forældre og børn. Kufferten findes i to udgaver: En til børnehaver og en til indskolingen (0.-2. klasse). Til maj lanceres materialerne også til 0-3-årige.
  • Antimobberedskaberne er særligt tilpasset børnenes alder. I børnehavekufferten er der blandt andet særlige bamsevenner, rytmik og et massageprogram. Skolekufferten indeholder bl.a. samtaletavler, der hjælper børnene til at sætte ord på gode venskaber og mobning.
  • Med både skole- og børnehavekufferten følger et kursus for pædagoger og lærere. Der findes også kurser til ledere.
  • Flere end 1.800 børnehaver og over 800 skoler har rekvireret Fri for Mobberi, og over 15.000 pædagoger og lærere har været på et af Fri for Mobberis mange kurser siden programmets lancering i 2007.

 

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling