> English

Krisecentre: Vi kan gøre en forskel for voldsudsatte familier sammen

Hvordan vurderer man en voldsudsat kvindes sikkerhed? Hvordan udvikler volden sig i et parforhold, hvor det hele begyndte med stormende kærlighed? De spørgsmål og mange flere besvarer medarbejdere fra landets syv krisecentre på et seminar for fagfolk den 5. oktober i Aasiaat. Kattunneq står bag seminaret.

62 % af de voksne kvinder i Grønland har på et tidspunkt været udsat for vold, og 16 % af mødrene til børn på 0-14 år i Grønland har været udsat for fysisk vold fra deres partner. Men langt de fleste voldsudsatte kvinder og børn flytter aldrig på krisecenter, og derfor skal de fagfolk, som familierne møder i deres hverdag, være klædt på til at genkende tegn på vold og kunne handle på en mistanke om vold.

For at hjælpe andre fagfolk til aktivt at gribe ind og støtte voldsudsatte familier på den bedst mulige måde, deler medarbejdere fra landets syv krisecentre ud af deres viden om vold i familien på et seminar for fagfolk i Aasiaat den 5. oktober.

”Helt grundlæggende har kvinder og børn ret til at blive beskyttet mod vold, og børn har ret til et trygt hjem og en tryg barndom. Men det er langt fra sådan i alle familier, og volden har enorme konsekvenser for hele familien og ikke mindst samfundet. På krisecentrene møder vi hver dag de udsatte kvinder og børn, og det er en del af vores ansvar som fagligt personale at bidrage til at bryde tabuet om vold og dele ud af vores viden om vold i hjemmet, så vi sammen med andre fagfolk kan gøre en forskel for voldsudsatte familier,” siger Haldora Jeremiassen, formand for QPK, Krisecentrenes sammenslutning.

Seminaret bliver holdt i forlængelse af et kursus i Kattunneq for landets krisecentermedarbejdere. Det er fjerde gang, at Kattunneq inviterer andre fagfolk med til undervisning og tværfaglig sparring om voldsudsatte familier. Deltagerne på seminaret 5. oktober kommer blandt andet fra Aasiaat Regionssygehus, Familiecentret i Aasiaat og lokale uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner. En af oplægsholderne er Matta Thorin, som er leder på krisecenteret i Aasiaat.

”Vi er rigtig glade for, at seminaret i Kattunneq denne gang bliver afholdt i Aasiaat. Det hjælper os til at sætte fokus på vold i hjemmet her i byen, så både borgere og andre fagfolk bliver opmærksomme på, at vi står klar på krisecenteret til at støtte familier, som har brug for hjælp. Det er vigtigt, at vi siger højt, at vold i hjemmet aldrig er i orden, og at man kan få hjælp, hvis man oplever at blive udsat for vold af sin partner,” siger Matta Thorin, krisecenterleder i Aasiaat.

Kattunneq er et samarbejde mellem Mary Fonden, Danner, de grønlandske krisecentre, Mælkebøttecenteret, Departementet for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen samt OAK Foundation Denmark.

 

Fakta om Kattunneq

 • Projekt Kattunneq er et samarbejde mellem Mary Fonden, Danner, de grønlandske krisecentre, Mælkebøttecenteret, Departementet for Sociale Anliggender, Familie, Ligestilling og Justitsvæsen samt OAK Foundation Denmark.
 • Projektet har kørt siden 2014. Målet er at styrke indsatsen mod partnervold i Grønland, bl.a. gennem erfaringsudveksling og efteruddannelse af medarbejderne på krisecentrene.
 • Projektet fortsætter frem til 1. kvartal 2019 med fokus på at forankre og udbrede de erfaringer, som er opnået i projektet.
 • Kattunneq har indtil i dag afholdt seks kurser for medarbejderne på de grønlandske krisecentre og tre seminarer for andre fagfolk, som arbejder med voldsudsatte familier.
 • Evalueringer viser, at undervisningen på kurserne i Kattunneq har medvirket til, at krisecentermedarbejderne er styrket i deres faglighed. De oplever bl.a., at de er blevet bedre til at modtage kvinder og børn på krisecentrene, og at de er blevet præsenteret for ny viden og nye metoder, som gør, at de arbejder med beboerne på nye måder. De deler i højere grad deres erfaringer med hinanden og oplever, at de har lært vigtigheden af at passe godt på sig selv og sine kolleger.
 • Kattunneq har desuden bidraget til, at det lokale tværfaglige samarbejde om voldsudsatte familier mange steder er styrket og formaliseret.
 • OAK Foundation Denmark er den primære finansielle partner i projektet, herudover bidrager Departementet og Mary Fonden økonomisk til projektet.

Fakta om Kattunneq

 • 27 % af de unge har set eller hørt deres mor blive udsat for vold inden for det seneste år.
 • 7 % har været vidne til vold mod deres far.
 • 10 % af de unge har været vidne til vold mod deres søskende.
 • I Østgrønland er det næsten hver fjerde mor til et barn på 0-14 år, der bliver udsat for fysisk vold.
 • Der findes syv krisecentre i Grønland.

Kilder:
Børn i Grønland – Kortlægning af 0-14-årige børns og familiers trivsel, SFI, 2008.
Befolkningsundersøgelsen 2005-2009, Statens Institut for Folkesundhed, 2010.
Det svære ungdomsliv, Unges trivsel i Grønland 2011 – en undersøgelse om de ældste folkeskoleelever, Statens Institut for Folkesundhed, 2012

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling