> English

Kronprinsessens tale i anledning af Mary Fondens 10-års jubilæum

Mary Fonden fyldte 10 år den 11. september, og i anledning af jubilæet afholdt fonden en middag for præsidium, pro bono-partnere, bestyrelse og sekretariat. Middagen blev holdt i Chr. VIIs Palæ, Amalienborg, hvor Kronprinsessen holdt tale.

Så står vi her. 10 år klogere. 10 år rigere på erfaringer, oplevelser og resultater. Og mere sikre end nogensinde på, at vi kun lige er begyndt.

For 10 år er ikke noget stort jubilæum – ikke mindst, når man tænker på, hvad vi har sat os for. At præge det sociale billede i vores land kræver en langsigtet og holistisk tilgang.

Der findes ingen lette løsninger, når det handler om at ændre negative mønstre i en børnegruppe, når det handler om at bringe en familie ud af en ond voldsspiral eller når det handler om at give et menneske troen på sig selv og sit eget værd tilbage.

Så 10 år er vel nærmest en slags børnefødselsdag – eller i hvert fald den første runde af slagsen. Det betyder ikke, at den skal gå ubemærket hen – slet ikke, for der er masser at fejre. Og det er også grunden til, at vi er samlet her i aften. Jeg er virkelig stolt af det, vi sammen har opnået indtil nu.

Det er lykkedes at minde danskerne om værdien af noget, som er et stærkt kendetegn for det danske samfund, men som vi måske godt kan glemme eller tage for givet. Nemlig vores fællesskab. Det kommer ikke af sig selv, vi skal beslutte, at det skal bestå. Arbejde for det. Alle sammen.

Det er lykkedes at udvikle og udbrede et antimobbeprogram til daginstitutioner og skoler i et omfang som aldrig set før.
Det er lykkedes at skabe opmærksomhed på, at det er lige så skadeligt for et barn at være vidne til vold som at være udsat for vold.
Det er lykkedes at kaste lys på og oplyse om ensomhed som et alvorligt og udbredt problem på linje med stress og andre livsstilssygdomme.

Blandt meget andet.

Og det er lykkedes i kraft af jer, der sidder med her i aften. Mange af jer har været med helt fra starten – andre er kommet til gennem årene. Alle har I bidraget til, at vi er gået fra en vision på papiret til at støtte og bevæge mennesker og livsforløb.

Jeg har sagt det mange gange før, og jeg vil fortsætte med at sige det. Jeg er dybt taknemmelig for den tillid, I har vist os på vores vej. I troede på vores ide og på, at vi var i stand til at føre den ud i livet. Jeg har mærket jeres opbakning fra første færd, hvilket jeg også satte ord på på fondens stiftende møde tilbage i 2007. I dagens anledning har jeg fundet talen fra netop det møde frem, og jeg vil gerne læse en lille bid op.

”Jeg kan endnu ikke sige noget om, hvilke projekter Mary Fonden vil engagere sig i. Vi går nu ind i en etableringsfase, hvor vi blandt andet skal analysere, hvordan vi bedst griber opgaven an. Der er mange skridt foran os, som jeg glæder mig til. Og jeg har ro i maven ved tanken om, at jeg begiver mig ud i dette arbejde med så mange gode mennesker ved min side.

I har vist mig en stor tillid. I har været med til at give mig en unik mulighed for at følge mit hjerte. Det tror og håber jeg, at der er mange mennesker, som med tiden vil sætte pris på, fordi de rent faktisk kan mærke, at Mary Fonden har hjulpet dem.”

Sådan lød det dengang, og roen i maven har fulgt mig siden. Jeg har oplevet det som et meget stort privilegium at være omgivet af så dedikerede, dygtige og driftige mennesker. I vores præsidium, blandt vores samarbejdspartnere, i bestyrelsen og i sekretariatet. I har kastet jeres energi, kompetencer og ressourcer ind i Mary Fondens arbejde. Et arbejde, som er en hjertesag for mig, men som jeg tydeligt mærker også er det for jer.  

Mary Fondens arbejde består i høj grad af vores projekter og indsatser. Men vi er mere end det.
Vi kaster lys på det, som ofte gemmes af vejen på grund af skam og tabu.
Vi indhenter ny viden, fordi det er den eneste vej til at forstå og siden forandre.
Vi indgår partnerskaber på tværs af kompetencer og traditioner, fordi vi sammen står stærkere.

Og vi holder fast i et af vor tids måske vigtigste budskaber om, at vi alle har et ansvar for vores fællesskab. Vi er fællesskabet. Hver og en af os. Så når et menneske står alene og finder modet til at banke på fællesskabets dør, så skal vi sikre, at døren står åben. Uanset hvem der banker, og hvornår der bankes.

I Mary Fonden arbejder vi systematisk og i strategiske partnerskaber – og ofte i stor skala – for alles ret til at høre til. Men det er vigtigt, at vi husker os selv på, at små ting også kan gøre en forskel:
Måden, vi møder mennesker på.
Om vi kigger et andet menneske i øjnene.
Om vi møder hinanden med positive forventninger.

Det er så let at gå forbi. At lukke øjnene for andre menneskers problemer. Men i det øjeblik, vi tør blande os i hinandens liv og spørge ind – også til det, der er svært, så vokser vi som mennesker og som fællesskab.

I anledning af vores 10-års jubilæum har vi sammen med vores samarbejdspartner Motor skabt en kort film om netop det. Den kommer her.

Filmen kan ses her.

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden Nyd lyset, fællesskabet og muligheden for at sætte tempoet ned. Vi holder lukket i uge 29 & 30. God sommer! #alleharrettilathøretil
mary_fonden Hver uge får vi postkort tilsendt fra børn på krisecentre, der har fået vores rygsæk med legetøj og fornødenheder. Forleden fik vi dette fra en pige på seks år, der ønsker Kronprinsessen en god sommerferie. Vi ønsker det samme til hende - og alle de andre børn på de danske, grønlandske og færøske krisecentre! Hvert år uddeler Mary Fonden over 2.000 rygsække til børn, der kommer på krisecenter med deres mor i Danmark, Grønland og på Færøerne. Rygsækkene indeholder bl.a. tandbørste, bamse, dagbog og en hilsen fra Kronprinsessen. Udover at udfylde et basalt behov, er rygsækken også en symbolsk gestus over for børnene om, at de bliver set og hørt, og at vold aldrig er acceptabelt. #alleharrettiletlivudenvold #alleharrettilathøretil
mary_fonden Mobbefrie miljøer og stærke børnefællesskaber er grundlæggende for børns trivsel og positive udvikling, men hvad skal lærere og pædagoger egentligt vide og være opmærksomme på i arbejdet med forebyggelse og håndtering af mobning? Det kan de blive klogere på i antologien 'Mobning - Viden og værktøjer for fagfolk', som Mary Fonden og @redbarnetdk i samarbejde med @akademisk_forlag udgav i 2017. Bogen koster 125,- kr, men kan også hentes gratis som PDF på friformobberi.dk. #forebyggelseerbedst #alleharrettilathøretil #friformobberi
mary_fonden Det kan være svært at forlade en voldelig partner. Ofte er volden kommet snigende og har forvrænget billedet af, hvad der er sundt og normalt i et parforhold. Nogle voldsudsatte føler sig også bundet til deres partner af fx fælles børn, en uoverskuelig økonomi, frygt eller kærlighed. I Mary Fonden sætter vi fokus på vold i nære relationer. Vi ønsker at nuancere forståelse af vold i hjemmet og motivere både voksne og børn til at reagere på vold og turde tale om den – både når volden er rettet mod dem selv og en person i deres nærhed #alleharrettiletlivudenvold #alleharrettilathøretil
mary_fonden Mobning og Trivsel var vores første indsatsområde. Det stod tidligt klart, at kampen mod social isolation også er en kamp mod mobning, fordi mobning handler om at udstille og udskille. Vi tror på, at stærke børnefællesskaber er den bedste vej uden om mobningen og ind i fællesskabet. For alle børn. #forebyggelseerbedst #alleharrettilathøretil