> English

Unge voksne er oftere ensomme

Danskere i 30’erne føler sig oftere ensomme i hverdagen end andre aldersgrupper. Det viser en ny undersøgelse om ensomhed, der er gennemført i forbindelse med det landsdækkende fællesspisningsinitiativ Danmark Spiser Sammen, som her i uge 17 skal få over 50.000 danskere til at spise sammen – og i sidste ende bidrage til at komme ensomheden til livs.

En ny undersøgelse, som Wilke har udarbejdet for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed, har spurgt ind til danskernes ensomhed i en række situationer. Tallene viser blandt andet, at særligt de unge voksne i 30’erne føler ensomheden i særlige perioder og hverdagssituationer.

”Ensomhed er et udbredt og tabuiseret problem, og hvis vi vil gøre noget ved det, er vi nødt til at blive klogere på ensomhedens årsager og konsekvenser. Den nye undersøgelse understreger, at ensomhed ikke kun opleves, når man er alene. Mange af os kender til følelsen af ensomhed, når vi er sammen med en masse mennesker, men ikke føler os som en del af selskabet. Undersøgelsen er en påmindelse om, at vi alle kan gøre vores til at bekæmpe ensomhed; ved at være åbne over for mennesker, som ikke allerede er en del af vores fællesskaber,” siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.

Den nye undersøgelse viser, at de 30-39-årige oftere føler sig ensomme end andre aldersgrupper. Hver tiende i denne aldersgruppe har således svaret, at de ofte føler sig udenfor – mens flere end hver fjerde ofte føler sig ensomme, når de er til et arrangement, hvor de ikke kender andre.

Når ensomhedsfølelsen først indfinder sig, er det ikke noget, danskerne taler med hinanden om. Næsten halvdelen taler aldrig eller næsten aldrig med nogen om deres ensomhed. I stedet lader vi os distrahere med tv, bøger eller internet – en tendens, der er signifikant mere udpræget, jo yngre man er.

”Uanset om man er ung, midaldrende eller ældre, kan det være meget grænseoverskridende at opsøge et fællesarrangement eller en aktivitet alene. Derfor opfordrer vi med Danmark Spiser Sammen alle danskere til at invitere en kollega, bekendt eller nabo med til en af de nu flere end 600 fællesspisninger over hele landet – eller hjem til ens eget spisebord. Alle er velkommen, men nogle kan have behov for en invitation for at komme af sted, og det er tanken bag årets fokus på følgeskab,” siger Marie Asserhøj, projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

 

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på godt 1.000 internetinterview udført af Wilke for Mary Fonden og Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Download sammenfatning og præsentation af undersøgelsen

Udvalgte tal fra undersøgelsen
• Flest danskere føler sig ensomme, når de er til arrangementer eller begivenheder, hvor de ikke kender andre (17 pct. ofte/meget ofte).
• En del danskere føler sig ensomme, når de gør ting, som man ofte gør sammen med andre (12 pct. ofte/meget ofte)
• 10 pct. af danskerne føler sig ofte eller meget ofte ensomme, når de er alene hjemme,
• 8 pct. af danskerne føler sig ofte eller meget ofte ensomme fredag og lørdag aften. I dagtimerne føler halvt så mange sig ensomme (5 pct. ofte eller meget ofte).
• Særligt de yngste voksne (18-39-årige) føler sig ensomme i de opstillede situationer/på de givne tidspunkter
• 21 pct. føler sig mere ensomme om vinteren end på andre årstider mod kun 3 pct. om foråret. Danskerne føler sig mere ensomme til nytår (7 pct. ofte/meget ofte) sammenlignet med julen (4 pct. ofte/meget ofte).
• 46 pct. af danskerne distraherer sig selv (tv, bøger, internet), når de føler sig ensomme) - 33 pct. kontakter familie eller venner.
• 47 pct. taler aldrig eller næsten aldrig om ensomhedsfølelsen.
Der er ikke tale om udtømmende liste af situationer, og der kan derfor være situationer, som ikke indgår, som er forbundet med ensomhed.

Om Danmark Spiser Sammen
I uge 17 løber eventen Danmark Spiser Sammen af stablen for at sætte fokus på, hvordan måltidet som mødested kan være med til at knække ensomheden blandt danskerne. Målet er, at mennesker, der ikke normalt taler sammen, mødes.

Bag Danmark Spiser Sammen står Folkebevægelsen mod Ensomhed, som består af flere end 70 organisationer, foreninger, skoler, kommuner og virksomheder i hele Danmark. Bevægelsen arbejder for at skabe flere fælles måltider og etablere nye fællesskaber på tværs af generationer, kulturer og samfundslag.

”Sidste år havde vi over 500 arrangementer og oplevede, hvordan det fælles måltid bragte danskerne tættere sammen og skabte nye venskaber og fællesskaber. Alt fra ugentlige kaffeaftaler til nye madklubber og meningsfuldt engagement i frivilligt arbejde. Det er et fantastisk resultat og meget motiverende. Derfor håber vi i år på at skabe op mod 1.000 fællesspisninger i hele landet og arbejder for at få over 50.000 danskere til at sætte sig sammen omkring et måltid, spise sammen og danne nye relationer på tværs af generationer, kulturer og samfundslag,” siger Marie Asserhøj, projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed.

På danmarkspisersammen.dk kan alle arrangere en fællesspisning samt få vejledning og inspiration til, hvordan man inviterer og spiser sammen med nogen, man måske ikke kender.
Danmark Spiser Sammen er støttet med 9,6 mio. kr. af Nordea-fonden over tre år.

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden I et godt børnefællesskab er tolerancen og respekten for hinanden så høj, at man kan se ud, hedde og være præcis, som man gør og er. I et godt børnefællesskab har man også øje for, at alle kan bidrage med noget til fællesskabet. Forenklet kan man sige, at et godt fællesskab er modstandsdygtigt over for mobning. Det gælder også i børnenes fritidsliv. Derfor har vi sammen med @mh24_officiel skabt #Antibulli Håndbold, som gør det let for børnehåndboldtrænere at træne sammenholdet og styrke det gode børnefællesskab. Vil du også arbejde med fællesskab i fritidslivet, så tjek link i bio. #modmobning #forebyggelseerbedst #alleharrettilathøretil
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©