> English

Seneste nyt


20.09.2016

Netwerk åbner for alle erhvervsuddannelser

Otte procent af eleverne på erhvervsuddannelserne føler sig ensomme. Med Netwerks nye forløb til erhvervsuddannelser kan lærere og elever sætte fokus på stærke fællesskaber og god arbejdskultur.

De seneste fire år har knap 35.000 gymnasieelever været igennem projektet Netwerk med gode resultater. Netwerk medvirker til, at eleverne udviser større empati, hjælpsomhed og hensynstagen over for hinanden. Samtidig får de mere viden om ensomhed, og hvor de kan få hjælp, hvis de ikke trives. Netwerk medvirker også til, at lærere og elever får en tættere relation.

Behovet for stærke fællesskaber er dog ikke kun noget, der kun hører de gymnasiale uddannelser til. Ifølge Ungdomsprofilen 2015 føler otte procent af eleverne på er hvervsskolerne sig ensomme, og det vil Ventilen og Mary Fonden gøre noget ved gennem et tilpasset forløb af Netwerk.

Derfor kan alle erhvervsskoler nu tilmelde sig Netwerk. Siden august 2015 har fire erhvervsskoler afprøvet Netwerks metoder, og ved hjælp af deres tilbagemeldinger er forløbet og materialerne blevet revideret, så de passer til virkeligheden på en erhvervsskole. 

”Det har fra projektets start været meningen, at Netwerk også skulle være for erhvervsuddannelser. Det glæder mig, at vi nu har fundet frem til en model af projektet, der kan fungere på skoler, hvor eleverne typisk er sammen i kortere tid, fordi skoleforløbene er korte, og hvor der mange steder ikke er så stort fokus på det sociale,” siger Lene Lykkegaard, projektleder i Netwerk i Ventilen.

Ingen skal føle sig udenfor
Trivselstiltag på ungdomsuddannelser, og især på erhvervsuddannelser, har i mange år været karakteriseret ved en individrettet tilgang med fokus på bl.a. mentorordninger til den enkelte elev. I Netwerk er fokus på holdet som helhed, og lærere og elever arbejder med fællesskaber og den gode arbejdskultur i en gruppekontekst. At højne trivslen på holdet vil desuden også have en positiv indvirkning på elevernes faglige formåen, da elever, der trives socialt, lærer bedre.

For at klæde lærerne på til Netwerk skal de på et heldagsseminar, hvor de bliver introduceret til det forløb, som de skal gennemføre med deres elever. Formålet er at skabe bedre holdfællesskaber, hvor ingen føler sig udenfor, og alle føler sig trygge, og at sørge for, at lærerne er klædt på til at tale med de elever, der i perioder falder uden for fællesskabet.

En af de lærere, der har været med til at afprøve Netwerk på en erhvervsuddannelse, siger om projektet:

”Makkerskaberne og makkerskabsgrupperne har givet eleverne nogle faste holdepunkter og mere tryghed i hverdagen. Og dét, at eleverne havde faste pladser fra start, har også været enormt brugbart i udviklingen af et godt socialt og fagligt fællesskab.”

Bag Netwerk står Ventilen og Mary Fonden med Lauritzen Fonden som finansiel partner.

Tilmed din skole her

 

Ensomhed

Vi føler os alle ensomme en gang imellem – det er en naturlig del af livet. Men når ensomheden går fra at være kortvarig og situationsbestemt til at være vedvarende, så bliver ensomheden skadelig for vores helbred og for vores sociale liv. Langvarig ensomhed er skadelig for vores krop og kan helt ødelægge vores sociale kompetencer. Trods de store menneskelige omkostninger er ensomhed stadig et overset problem.

Se mere om Mary Fondens indsatsområde Ensomhed
Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling