> English

H.K.H. Kronprinsessen sætter fokus på vold under besøg i Grønland den 29.-31. august

Kronprinsessen og Minister for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen Martha Lund Olsen mødes den 30. august med flere end 170 fagfolk fra hele Grønland for at tale om vold i hjemmet og om, hvad en fælles indsats kan gøre for at bremse volden. Anledningen er, at Mary Fonden afholder konferencen ”Vold i hjemmet – et fælles ansvar” sammen med parterne i det dansk-grønlandske samarbejde Kattunneq.

62 % af de voksne kvinder i Grønland har på et tidspunkt været udsat for vold, men trods det er volden ofte familiens største hemmelighed. Det er et af hovedtemaerne, når Kronprinsessen åbner konferencen ”Vold i hjemmet – et fælles ansvar” i Nuuk den 30. august. Målet med konferencen er at sætte fokus på volden, at styrke det tværfaglige samarbejde og at få de mange fagfolks bud på, hvordan en koordineret indsats på området kan se ud.

En af de fagpersoner, der deltager, er familiechef i Kommuneqarfik Sermersooq, Tina Dam, som understreger vigtigheden af at sætte vold på dagsordenen:

”Vi er nødt til at forholde os mere aktivt til problematikken. Det er en del af vores ansvar som fagpersoner, at vi kan og tør italesætte de konsekvenser, vold i nære relationer har for både familielivet og for det enkelte individ og barn, så vi som samfund kan tage afstand fra vold og sammen opbygge en mere konstruktiv adfærd,” siger Tina Dam.

Kronprinsessen rejser til Grønland sammen med bl.a. Mary Fondens direktør fra den 29.-31. august og vil ud over at deltage på konferencen afholde en række møder med grønlandske samarbejdspartnere og besøge nogle af Mary Fondens øvrige aktiviteter i Grønland. Mary Fonden er aktuelt involveret i tre projekter i Grønland; Kattunneq, Kammagiitta – Fri for Mobberi og Rygsække til børn på krisecentre – alle i tæt samarbejde med grønlandske aktører.

Kattunneq blev etableret i 2014 og har til formål at styrke indsatsen på de grønlandske krisecentre gennem opkvalificering og samarbejde. Deltagerne på konferencen vil bestå af medarbejdere fra bl.a. krisecentre, familiecentre og politi. Bag Kattunneg står Mary Fonden, Danner, de grønlandske krisecentre, Mælkebøttecenteret, Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen samt OAK Foundation Denmark.

Foreløbigt presseprogram (der tages forbehold for ændringer)
Mandag den 29. august
•    Besøg i børnehave/skole, der arbejder med Kammagiitta – Fri for Mobberi
•    Møde med minister Martha Lund Olsen (kun adgang for pressen v/ankomst)
•    Besøg på Nuuk krisecenter (begrænset adgang for pressen)

Tirsdag den 30. august
•    Åbning af og deltagelse på konferencen ”Vold i hjemmet – et fælles ansvar”
•    Møde med Børneråd
•    Afrunding af konferencen ”Vold i hjemmet – et fælles ansvar”

Pressen står selv for transport og ophold – vær opmærksom på begrænsede flyafgange. Presse bedes akkrediteret til hkm@maryfonden.dk senest den 24. august kl. 12.


Fakta om Kattunneq og vold i nære relationer i Grønland

  • Projekt Kattunneq er et dansk-grønlandsk samarbejde mellem Mary Fonden, Danner, de grønlandske krisecentre, Mælkebøttecenteret, Departementet for Familie, Ligestilling, Sociale Anliggender og Justitsvæsen samt OAK Foundation Denmark.
  • Projektet har kørt i mere end to år. Målet er at styrke indsatsen mod partnervold i Grønland, bl.a. gennem erfaringsudveksling og opkvalificering af medarbejderne på krisecentrene.
  • Kattunneq har indtil i dag afholdt fem workshops for medarbejderne på de grønlandske krisecentre og to mindre seminarer for andre fagfolk, som arbejder med voldsudsatte familier. Der vil i forlængelse af konferencen den 30. august blive afholdt endnu en tre dages workshop for relevante fagfolk.
  • Der findes syv krisecentre i Grønland.
  • Departementet for Familie og Justitsvæsen gennemførte i 2013 en kortlægning af krisecentrenes tilbud og organisering.
  • I 2013 gennemførte Mary Fonden og Danner et forprojekt med henblik på at afdække de grønlandske krisecentres ønsker til og behov for opkvalificering og samarbejde.
  • OAK Foundation Denmark er den primære finansielle partner i projektet, herudover bidrager Departementet og Mary Fonden økonomisk til projektet.
  • 16 % af mødre til børn på 0-14 år i Grønland har været udsat for fysisk vold fra deres partner. I Østgrønland er det næsten hver fjerde mor, der bliver udsat for fysisk vold.
  • 27 % af de unge har set eller hørt deres mor blive udsat for vold inden for det seneste år. 7 % har været vidne til vold mod deres far. 10 % af de unge har været vidne til vold mod deres søskende.


Læs mere om Mary Fondens arbejde i Grønland på Mary Fondens hjemmeside www.maryfonden.dk.


Kilder:
Børn i Grønland – Kortlægning af 0-14-årige børns og familiers trivsel, SFI, 2008.
Befolkningsundersøgelsen 2005-2010, Statens Institut for Folkesundhed, 2010.
Det svære ungdomsliv, Unges trivsel i Grønland 2011 – en undersøgelse om de ældste folkeskoleelever, Statens Institut for Folkesundhed, 2012

 

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling