> English

Den Berlingske Fonds Hæderspris

Foto: Scanpix

Mange tak. Det er en stor ære og glæde for mig at modtage Den Berlingske Fonds Hæderspris. Det betyder meget, at den indsats som jeg, i samarbejde med mange andre, bidrager med i det danske samfund, bliver set som betydningsfuld, og jeg er beæret over at indgå i det flotte selskab, som listen af tidligere modtagere udgør.

Men vigtigst af alt er, at indsatsen har betydning for de enkelte mennesker, som af en eller anden grund finder sig selv på kanten af fællesskabet og føler sig meget alene i verden. Betydning for den enkeltes følelse af at høre til. At være en accepteret og værdifuld del af en gruppe og et fællesskab.

At skabe forandring og positiv udvikling er ikke nemt – det tager tid og kræver i hvert fald en holistisk og langsigtet indsats. 

Det har altid været tydeligt for mig, at hvis vi skal lykkes med at skabe positiv og vedvarende forandring for udsatte og sårbare grupper, så kræver det en dyb forståelse og indsigt i problemstillingen. Fx udsprang Råd til Livet-projektet af en forståelse af, at økonomi ofte bliver brugt som et magtmiddel for at fastholde kvinder i et voldeligt forhold.

Nødvendigheden af en grundlæggende forståelse lyder måske som en selvfølge, men det er ofte, at vi sætter i værk uden at have det fulde billede for øje.   Der ligger ofte mere og andet til grund for en problemstilling, end man umiddelbart tror – bindende sociale normer, myter, manglende viden og en dyb tro på at sikre sin datters fremtid er noget af det, der for eksempel ligger til grund for den skadelige praksis med omskæring af piger.

Sociale udfordringer og problemstillinger er meget komplekse, og der eksisterer ikke nogen nemme løsninger.  Det er vigtigt, at man har hjertet med og vilje. Men dette alene er ikke nok – hvis man vil skabe forandring, er man først nødt til at forstå!

Noget andet, der altid har været tydeligt for mig, er vigtigheden af samarbejde og partnerskaber. Det er noget, jeg altid opfordrer til i mit samarbejde med protektioner og i mit møde med aktører både herhjemme og ude i verden.

Da vi startede Mary Fonden, havde vi en ambition om at skabe en fond, der udfordrede den traditionelle måde at skabe social forandring på. Vi ville gøre det lidt anderledes. Vi ville løfte i flok, samle relevante kompetencer og parter om et fælles mål. Vi anså det som vores fornemmeste rolle at være en katalysator for forandring gennem partnerskaber.

Udfordringerne – både herhjemme og internationalt – bliver desværre ikke færre eller mindre komplekse. Men det glæder mig at opleve et stigende fokus på samarbejde og partnerskaber på tværs som nøglen til positiv forandring – på tværs af sektorer, lande, faggrupper, organisationer og den offentlige og private sektor. 

Med andre ord øget brug af innovative og utraditionelle partnerskaber for at løse et samfundsproblem i fællesskab. 

Uanset om det handler om forebyggelse af mobning, eller om at sikre, at det aldrig må være en begrænsning at blive født som pige, eller om det handler om noget så stort som implementering af de 17 verdensmål – komplekse problemer kan ikke løses alene og uden forståelse.

Det er i denne ånd, at jeg har besluttet at lade Hædersprisen på 100.000 kroner gå til Alliancen mod mobning, et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår og Mary Fonden. Med Alliancen mod mobning står vi endnu stærkere i arbejdet for at stoppe mobning, og gennem en koordineret indsats vil vi i fællesskab støtte skolerne i at arbejde helhedsorienteret og vedvarende med at forebygge og afhjælpe mobning. Mobning handler ikke om onde børn, men om onde mønstre, og derfor skal mobning bekæmpes ved at arbejde med kulturen og styrkelse af fællesskabet – både i klassen, på skolen og i omgivelserne.

Til sidst vil jeg gerne – endnu engang – sige tak til Den Berlingske Fond for den fornemme pris.

Selvom året allerede er godt i gang, tillader jeg mig at sige godt nytår – og må det nye år stå i forståelsen og fællesskabets tegn.

Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©
mary_fonden Kære lærer Gode fællesskaber og høj trivsel i skolen giver gode børneliv. Vi vil gerne sige TAK til dig, fordi du hver dag arbejder for, at vores børn bliver klogere - både fagligt og socialt. God international lærerdag! #lærerensdag #lærerensdag2018 #forebyggelseerbedst #friformobberi #indskoling