> English

Lancering af Fri for Mobberi for de mindste

Mary Fondens direktør og Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm bød i fællesskab velkommen til lanceringen af en ny udgave af antimobbeprogrammet Fri for Mobberi målrettet de 0-3-årige.
Helle Østergaard, Mary Fonden:
 
Deres Kongelige Højhed og alle andre gæster og voksne her i Sydstjernen. 
 
Mary Fondens overordnede mission er at bekæmpe social isolation, og vi har valgt at arbejde inden for tre fokusområder;  Vold i Hjemmet, Ensomhed og Mobning og Trivsel.  
 
Vi ved, at mobning kan isolere et barn, så det føler sig meget alene, og vi ved, at mobning kan ødelægge et barns selvtillid og selvværd. Så meget at et barn helt mister troen på, at det er noget værd. 
 
I løbet af de sidste 10 år er det gået den rigtige vej i Danmark. Færre børn bliver mobbet, og det er positivt. Men der er stadig 7 % af vores skolebørn, som bliver mobbet mindst et par gange om måneden. Det tal er for højt. 
 
Derfor bliver vi – sammen med Red Barnet – ved med at arbejde for, at alle børn kan føle sig trygge og accepterede. Fri for Mobberi er vores fælles antimobbeprogram, som indtil i dag har været målrettet de 3-8-årige. Gennem Fri for Mobberi har titusindvis af børn lært og øvet sig i, hvad det vil sige at være en god kammerat. De har sunget om venskaber, snakket om, at det kan kræve mod at sige fra på egne og andres vegne, og de har masseret hinanden, fordi det skaber en naturlig omsorg for hinanden. De har på legepladser og i skolegårde vist, hvordan tolerance, respekt, omsorg og mod ser ud i virkeligheden. 
 
Vores evalueringer viser, at børn, der arbejder med Fri for Mobberi, bl.a. udviser mere omsorg for hinanden og er bedre til selv at løse konflikter. Og når alle børn er enige om at være gode ved hinanden, så er der ikke plads til mobning. 
 
Fri for Mobberi er i dag ude i hver anden børnehave og hver tredje skole. Det er kun lykkedes, fordi vi sammen har holdt fast i at udbrede og implementere vores antimobbeprogram. Fri for Mobberi bliver ved med at være relevant, fordi nye børn starter i børnehave og skole hvert år – og de har lige så meget brug for et trygt og godt børnefællesskab som børnene før dem.
 
I Fri for Mobberi har vi altid haft fokus på en tidlig indsats – men fra i dag bliver indsatsen endnu tidligere. Ikke fordi de 0-3-årige mobber hinanden, men fordi børn uanset alder har brug for at blive mødt af imødekommende børn og voksne. Og det vil du, Jonas, sige lidt mere om. 
 
Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet:
 
Tak, Helle.
 
Som Helle nævnte, kan mobning have store konsekvenser for det enkelte barn. Men mobning er en forbandelse, som ikke kun går hårdt ud over den, der bliver mobbet. Ofte bliver alle børn i en klasse eller gruppe mærket af den mobning, der foregår. 
 
Derfor er forebyggelse og bekæmpelse af mobning en stor samfundsmæssig investering. I Red Barnet arbejder vi for at bekæmpe mobning blandt børn i børnehaven, i skolen, i fritidslivet og i det digitale rum. For børn har ret til en opvækst, en uddannelse og et fritidsliv uden mobning.  
 
Vi ved, at det er afgørende med en tidlig indsats. Derfor tager vi i Fri for Mobberi, som Helle lige sagde, nu også de 0-3-årige med i vores indsats. I de nye materialer har vi sat pædagogisk fokus på den følelsesmæssige og sociale udvikling, som børn i den alder er nået til. De er for små til bevidst at udelukke andre børn, og der foregår ikke mobning i vuggestuer og dagplejer. Med en forebyggende indsats kan vi være med til at sikre, at mobning heller ikke opstår, når børnene bliver ældre. 
 
Forskning viser, at børn allerede fra de er otte-ni måneder gamle, begynder at interessere sig for andre børn. Det er starten på den vigtige sociale udvikling, der sætter børn i stand til senere at etablere venskaber. Og venskaber er vigtige. Hvis børn har haft venskaber fra de er helt små, hvis de har fået erfaringer med at løse konflikter, er de bedre rustet til at tackle udfordringer senere i livet. 
 
I den udvikling er voksne vigtige rollemodeller. I de miljøer, hvor børn bliver mødt af inkluderende og positive voksne, er der langt bedre grobund for trivsel.   
 
Med Fri for Mobberi er målet at opbygge børnefællesskaber, der bygger på tolerance, respekt, omsorg og mod. Fri for Mobberi giver en unik mulighed for at skabe gode overgange mellem de forskellige arenaer, børn bliver sat i – vuggestue, børnehave og skole. Vi kan se, at det skaber tryghed for børnene, når de møder noget genkendeligt. Men det gælder også forældrene. Vi har flere gange oplevet, at forældre ringer til Red Barnet for at høre, hvilke skoler der bruger Fri for Mobberi, fordi det giver dem en tryghed at vide, at skolen bygger på de samme værdier, har et fælles sprog og har fokus på forebyggelse. 
 
Med de nye materialer har vi og Mary Fonden bygget videre på noget, vi ved, virker. Og vi har nu gjort det muligt at skabe gode og trygge børnefællesskaber hele vejen fra vuggestuen og op til indskolingen. TAK!
 
Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden I et godt børnefællesskab er tolerancen og respekten for hinanden så høj, at man kan se ud, hedde og være præcis, som man gør og er. I et godt børnefællesskab har man også øje for, at alle kan bidrage med noget til fællesskabet. Forenklet kan man sige, at et godt fællesskab er modstandsdygtigt over for mobning. Det gælder også i børnenes fritidsliv. Derfor har vi sammen med @mh24_officiel skabt #Antibulli Håndbold, som gør det let for børnehåndboldtrænere at træne sammenholdet og styrke det gode børnefællesskab. Vil du også arbejde med fællesskab i fritidslivet, så tjek link i bio. #modmobning #forebyggelseerbedst #alleharrettilathøretil
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©