> English

Det gode fællesskab starter i vuggestue og dagpleje

H.K.H. Kronprinsessen legede med, da Mary Fonden og Red Barnet i dag med hjælp fra dagpleje- og vuggestuebørn i Vallensbæk præsenterede en ny udgave af antimobbeprogrammet Fri for Mobberi målrettet de 0-3-årige.
Når vi hjælper børn med at være gode kammerater, fra de er helt små, styrker vi forebyggelsen af mobning på længere sigt.
 
Det er baggrunden for, at Mary Fonden og Red Barnet udvider det fælles antimobbeprogram Fri for Mobberi til også at omfatte 0-3-årige børn.
 
Vuggestue- og dagplejebørn lærer gennem samværet med voksne og er endnu for små til bevidst at mobbe andre børn. Derfor fokuserer den nye version af Fri for Mobberi på at klæde pædagogisk personale og dagplejere på til at støtte børn i udviklingen af deres sociale færdigheder, så de senere har de bedste forudsætninger for at blive en god ven.
 
Venskaber er allerede hos helt små børn afgørende for deres daglige trivsel og deres tilværelse fremover.
 
”Børn har brug for gode venner for at trives og udvikle sig i en positiv retning – uanset alder. Måden, et barn bliver mødt af de voksne og de andre børn i vuggestuen eller dagplejen, er afgørende for barnets trivsel og samvær med andre børn – både her og nu, men også fremadrettet,” siger generalsekretær i Red Barnet Jonas Keiding Lindholm.
 
”Vi ved, at de mønstre og måder at være sammen på, som skaber mobning senere, grundlægges i børnenes tidlige år og udvikles videre i skolen. I arbejdet med Fri for Mobberi er det blevet tydeligt, at det giver mening at sætte fokus på relationer, så snart et barn begynder at have en dagligdag med jævnaldrende,” siger direktør i Mary Fonden Helle Østergaard.
 
Maskotten Bamseven og principperne fra massageprogrammet ’Den man rører ved, mobber man ikke’, der er kendt fra Fri for Mobberi til de større børn, går igen i materialerne til de mindste. Men i denne udgave kan pædagogisk personale og dagplejere også lære om fordelene ved at kommunikere med babytegn, hvordan Fri for Mobberi og de lovpligtige pædagogiske læreplaner hænger sammen og om digitale medier i arbejdet med de mindste. Da nærværende og omsorgsfulde voksne er det allervigtigste i de yngste børns liv, lægger materialet særlig vægt på de voksne som rollemodeller.
 
Fri for Mobberi for 0-3-årige er udviklet på baggrund af erfaringerne fra ni års arbejde med Fri for Mobberi i børnehave og skole samt med input fra dagplejere og vuggestuepædagoger. Specialist i børnepsykologi og lektor på DPU ved Aarhus Universitet Grethe Kragh-Müller har været faglig konsulent på materialet. 
 
Fakta: Den nødvendige tidlige indsats
  • Forskning viser, at mobning allerede begynder i børnehaven (Kit Stender Petersen, Mobning i en børnehavesammenhæng, Roskilde Universitet, 2015).
  • Mens mobning blandt børnehavebørn kun er undersøgt sparsomt i Danmark, viser undersøgelser fra Norge, at 10-20 procent af alle børnehavebørn oplever mobning en til flere gange om ugen (Mai Brit Helgesen, Mobbing i barnehagen, Universitetsforlaget, 2014).
  • Danske forskere er enige om, at mobning kan finde sted i alle sociale sammenhænge, hvor mennesker er 'tvunget' til at være sammen (exbus.dk).
  • Norske studier af venskaber mellem toårige viser, at de har lige så stor betydning for barnets liv, som venskaber mellem voksne har for voksnes liv (Anne Greve, Vennskap mellom små barn i barnehagen. Det utdanningsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo, 2007).
  • En dansk undersøgelse har påvist, at hvis børn ikke oplever at knytte venskaber inden skolealderen, risikerer de at klare sig dårligere og få flere psykiske problemer end andre børn (Niels Bilenberg, The child behavior checklist (CBCL) and related material: Standardization and validation in Danish population based and clinically based samples, Munksgaard, 1999).
  • Fordi børn i vuggestue og dagpleje er for små til bevidst at udelukke andre børn, skal det pædagogiske fokus i deres alder være på at støtte dem i udviklingen af deres følelsesmæssige og sociale udvikling, frem for at tale med dem om mobning (Grethe Kragh-Müller).
  • En helt ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at læring blandt de yngste også handler om at være en god kammerat (0-2-årige børns læring, eva.dk).
  • De mindste børns læring har været under stigende faglig og politisk bevågenhed over de senere år.

Læs mere om indholdet i den nye Fri for Mobberi kuffert

For yderligere information, kontakt:
Kommunikationsmedarbejder i Mary Fonden Birgitte Krogh Therkelsen bkt@maryfonden.dk / 30 32 48 58
Presseansvarlig i Red Barnet Marie Fensmark maf@redbarnet.dk / 40 44 88 60
Når pædagoger, lærere og forældre sammen sætter fokus på det gode børnefællesskab og på at lære børn og unge, at mobning er uacceptabelt, så virker det...
Kronprinsessen hyldede partnerskabet og brede alliancer i arbejdet med at bekæmpe komplekse sociale...
Vores samarbejde med MH24 - Mikkel Mod Mobning har knopskudt, og vi har netop lanceret Antibulli-prisen...
mary_fonden I et godt børnefællesskab er tolerancen og respekten for hinanden så høj, at man kan se ud, hedde og være præcis, som man gør og er. I et godt børnefællesskab har man også øje for, at alle kan bidrage med noget til fællesskabet. Forenklet kan man sige, at et godt fællesskab er modstandsdygtigt over for mobning. Det gælder også i børnenes fritidsliv. Derfor har vi sammen med @mh24_officiel skabt #Antibulli Håndbold, som gør det let for børnehåndboldtrænere at træne sammenholdet og styrke det gode børnefællesskab. Vil du også arbejde med fællesskab i fritidslivet, så tjek link i bio. #modmobning #forebyggelseerbedst #alleharrettilathøretil
mary_fonden "I rygsækken blev jeg rigtig glad for lego batman bamsen, som gav mig tryghed, da det hele var svært. Dagbogen har jeg tegnet min situation i, som hjælper mig med at forstå og bearbejde min situation. Bogen "Den her bog elsker dig" giver mig en masse grin og gode snakke med min mor." ..... Postkortet kommer fra et af de knap 2.000 børn, som hvert år flytter på krisecenter med sin mor. Alle børn på krisecentre i Danmark, Grønland og på Færøerne får en rygsæk fra Mary Fonden og #olekirksfond. Rygsækken rummer det mest nødvendige, som et barn kan savne, når han eller hun flytter på krisecenter – lige fra et håndklæde og hårbørste til en dagbog, lidt legetøj og en bamse. Rygsækken fungerer også som et pædagogisk værktøj for krisecentrenes børnemedarbejdere og bliver brugt til at sætte gang i den svære samtale med barnet om oplevelserne i hjemmet. #allebørnharrettiletlivudenvold #rygsækketilbørnpåkrisecentre #stopvoldmodbørn
mary_fonden Tusindvis af børn har gennem årene haft en fest i det gode børnefællesskabs navn til de årlige Fri for Mobberi​ Børnestafetter, som vi holder i København og Aarhus. I sidste måned var det de færøske børns tur til tage bamsestafetten og løbe en kilometer mod mobning til 'Bamsurenning' (Bamseløb) i det nordatlantiske 🇫🇴. Fri for Mobberi blev i marts i år lanceret på Færøerne under navnet 'Betri Vinir' (Bedre Venner). Det er den færøske NGO #Barnabati​, som i samarbejde med Mary Fonden og @redbarnetdk ​har tilpasset det danske antimobbeprogram til færøske forhold, og som også står bag det færøske Bamseløb. #friformobberi #betrivinir #børnestafetten2018 #bamseven #alleharrettilathøretil #forebyggelseerbedst
mary_fonden 🍁📚Efterårsferien nærmer sig - og dermed måske også lidt ekstra tid til varm kakao og højtlæsning sammen med børnene i familien 🍁📚. Vores projekt LæseLeg, der støtter børns sproglige udvikling i dagtilbud og indskolingen, har 10 gode råd til, hvordan du også som forælder og bedsteforælder kan læse SAMMEN med dine børn eller børnebørn i stedet for at læse for dem. Det hjælper dem nemlig til at udvikle et stort og nuanceret sprog. Her er de første tre råd: 1) Læs sammen med dit barn At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs og efter snip, snap, snude. 2) Vær til stede De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn. 3) Begynd tidligt Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst. Tanken bag det hele er, at børn har brug for at kunne udtrykke sig for at være en del af børnefællesskabet, og følgeforskning viser, at LæseLeg netop giver sproget vokseværk. Find resten af de gode råd på laeseleg.dk (link i bio). #alleharrettilathøretil #givsprogetvokseværk #læseleg #tidligindsats 📷: Steen Brogaard
mary_fonden Er du begyndt at tælle ned til jul? Det er vi. Hvert år på denne tid mødes vi med vores faste bureau MOTOR Agency og taler julehilsen. Og hvert år tryller kreativ direktør Carsten Michelsen et nyt fint og julet format frem. Julehilsner luner. Men det gør hilsner uden for højtiderne også. Så hvis du ikke helt er nået til det med julen endnu, så er det måske tid til at sende en hilsen til en, du tænker på ... helt uden julen som anledning. Foto: Mary Fonden ©